BasBQ
Beef en Steak

Puerco pibil

 
 

Reboot

Pitmaster
Berichten
575
404099117a3b6ea9452afcd2db422793.jpg


Inmiddels heb ik dit stoere gerecht 2 keer gemaakt. De reacties van de eters als hier op het forum waren allen positief dus post ik het hier.

Het gerecht komt uit Mexico en heeft extra veel aandacht gekregen door de film Once upon a time in Mexico. In deze film bestelt Johny Depp het gerecht in iedere cantina waar hij komt en als het goed is schiet hij de kok dood. In de extra's op de dvd geeft de regisseur Robert Rodriguez een kookworkshop waarin hij het gerecht maakt. De link zal ik onderaan plaatsen.


Ingrediënten:
- 1 tot 2 kg procureur of schouder in blokken van 3 a 4 cm
- 5 eetlepels annatto zaad (online te koop maar ook bij sommige toko's van het merk Badia)
-2 theelepels komijnzaad
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 1/2 theelepel kruidnagel
- 8 piment bessen
- 2 habanero pepers (rode madame jeanette werkt ook) (met twee pepers is het pittig maar niet heet)
- 1/2 cup sinaasappelsap
- 1/2 cup azijn
- 8 tenen knoflook
- 2 eetlepel zout
- 5 citroenenen
- 1 flinke scheut tequila
- Bananenbladeren

Bereiding:
Maal in een blender de annatto, komijn, peperkorrels, kruidnagel en piment bessen. Als je heel sterk bent kun je het misschien ook in een vijzel doen maar mijn ervaring is dat de annatto hier toch iets te hard voor is.

Blend de schoongemaakte pepers, knoflook, sinaasappelsap, azijn en zout.
Mix dit mengsel daarna met de droge kruidenmix.
Voeg hier het sap van de 5 citroenenen aan toe en een goede flinke scheut tequila.

Doe het mengsel samen met de procureur blokken in een zipbag en laat dit marineren. Ik laat dit een nachtje staan maar het originele recept zegt 4 tot 6 uur.
Om de paar uur beweeg ik het vlees in de zak wel zodat de marinade overal komt.

Als het vlees is gemarineerd bekleed ik een ovenschaal met bananenbladeren en laat ik deze aan alle kanten flink overhangen. Dan giet je het vlees uit de zak incl de marinade voorzichtig in de ovenschaal. Dan leg je er een blad opmaat gevouwen of geknipt bovenop en vouw je de overige bladeren er omheen. Dan het geheel bedekken met alu folie.

Dan gaat de schaal op een indirecte Q (oven kan natuurlijk ook) op circa 150gr voor zo'n 3 a 4 uur.

Wij doen er witte rijst, gordita's (kleine tortilla's), quacamole, zure room en wat nacho's bij.
Heerlijk bij het gerecht is een shot tequila en een Mexicaans biertje!

Nu maar hopen dat Johny Depp niet bij je komt eten ;)

d23bed139a002f8db506dc0c7194dd46.jpg

a33a9a9a71b6bdc588cb8fa479eb4b1a.jpg

ed541b7e5b7d991597725f962d343f6a.jpg

cafedf937ae10441312b7b9328298e03.jpg

a3af698b732049d78b6e1bd1a0ef64ad.jpg

11c41465be13d6a0df69b851bcbd6156.jpg

dfeb6aa6b40f2caa2d312c34124ea8eb.jpg

604489cd4c951323409c700476e183a3.jpg

7a54b8399bee41e36cd6131bfd15776a.jpg

404099117a3b6ea9452afcd2db422793.jpg


Robert Rodriguez in de keuken:

Eet smakelijk!
 
Bedankt voor het duidelijke recept.
Staat op de ToDo
 
Op de todo, thanx!
 
lekker hoor, ook maar eens gaan maken
 
Bedankt voor het delen van deze klassieker!
 
Terug
Bovenaan Onderaan