BasBQ
Beef en Steak

Overpeinzingen Kamado Aanschaf, please help.

Trijsie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
182
Ha mensen,

Al lang niet meer hier gepost. Maar heb jullie hulp nodig. Inmiddels al een serieuze bbqer geworden met zelfs een paar zelf verzorgde workshops op mijn naam staan voor bbq-beginners. En dat allemaal geleerd en verbeterd op mijn weber bbqtjes van 57 cm...

Nu heb ik eindelijk het besluit genomen dat als je elke dag bbqt het tijd wordt voor een nieuwe bbq. Ik mis in de weber de stabiliteit van temperatuur toch wel, de hitte van boven en de toch wel mate van bijvullen. Bovendien vind ik een kamado al jaren prachtig ook om aan te zien.

Nu staan op mijn wishlist de volgende producten: Een Kamado Joe Classic 3, een BGE L en een Summit maar kom er maar niet uit. heb ze ook alle 3 goed bekeken.

De volgende vragen zou ik jullie als mega-gebruikers eens willen voorleggen (zal wel zelf teveel overpeinzen maar toch ...een paar duizend euro):
  1. Als jullie nu zouden kiezen welke zou je dan kiezen als je moest kiezen, en met welke belangrijkste hoofdreden?
  2. Je hebt al 1 van bovenstaande bbq's... wat is nu na gebruik het belangrijkste nadeel?
  3. Ik bbq vaak eerst van direct en dan schuif ik naar indirect. Hoe gaat dit op de bovengenoemde bbqs? Dat zou op de kamado joe dan via het divide systeem moeten (of de eggstander, of wisselen van grills). Maar als ik kijk naar het systeem... is het allemaal niet iets te krap? Of is dit de reden dat jullie allemaal nog een webertje ergens hebben staan die met verjaardag naar buiten komt ;)
  4. Zou ik in de grotere versie dan niet beter uit de voeten kunnen en dan bijvoorbeeld een Big Joe alleen voor de helft vullen met houtskool.
  5. Specifiek Kamado: De Sloroller.. is dat nu veel meer waard? ik lees van wel maar hier nog weinig ervaringen geloof ik?
Veel vragen, maar weet dat jullie ook graag over dit soort levensvragen filosoferen toch?

Gr

Tinus
 

Stijn

Pitmaster
 
 
 
Berichten
502
  1. Als jullie nu zouden kiezen welke zou je dan kiezen als je moest kiezen, en met welke belangrijkste hoofdreden?
  2. Je hebt al 1 van bovenstaande bbq's... wat is nu na gebruik het belangrijkste nadeel?
  3. Ik bbq vaak eerst van direct en dan schuif ik naar indirect. Hoe gaat dit op de bovengenoemde bbqs? Dat zou op de kamado joe dan via het divide systeem moeten (of de eggstander, of wisselen van grills). Maar als ik kijk naar het systeem... is het allemaal niet iets te krap? Of is dit de reden dat jullie allemaal nog een webertje ergens hebben staan die met verjaardag naar buiten komt ;)
  4. Zou ik in de grotere versie dan niet beter uit de voeten kunnen en dan bijvoorbeeld een Big Joe alleen voor de helft vullen met houtskool.
  5. Specifiek Kamado: De Sloroller.. is dat nu veel meer waard? ik lees van wel maar hier nog weinig ervaringen geloof ik?

Puntje 1 - 2:
=> zou terug een BGE L nemen, ben er tevreden van, service is supervlot.
In Frankrijk heb ik nog een KJ I staan en ik merk dat die minder zuinig is met houtskool
De eggspander van BGE werkt aangenamer dan het D&C systeem van de Joe. Je moet daar met je vingers tussen peuteren om het er uit te kunnen halen. Bij BGE zijn er handvaten voorzien

3
Je kan gerust deels direct en indirect inrichten met zowel BGE als KJ, zie daar niet direct problemen in.
Bij gebruik zal het je wel allemaal duidelijk worden.

4
Groter is echt wel zeer groot, meestal heb je dat niet nodig en voor die ene keer kan je dan je oude Q er even naast zetten.
Hoe er ook rekening mee dat de meeste accessoires voor de L zijn en niet voor de XL.

Ga eens naar een dealer die ze beiden heeft staan, kijk voel, doe evt een workshop waar ze naast elkaar gebruikt kunnen worden.
Het is een heel persoonlijke keuze.
Of je nu een KJ 3 koopt of een BGE L een miskoop zal het niet zijn.
 

Ivo-tje

Pitmaster
 
Berichten
785
1. Ik zou zeker voor de kamado gaan, gas is niet mijn ding. En als ik dan even snel kijk wat kamado Joe kost, dan is een BGE zelfde prijsrange. Dan toch BGE. Beter gevoel bij het merk, maar ik ben groen gekleurd, dat geef ik toe. Dus wellicht kies ik onbewust voor bekend en vertrouwd.

2. BGE, medium. Grootste nadeel is dat iedereen altijd maar wil komen eten.

3. Van direct naar indirect, plaats de platesetter/ConvEGGtor er tussen. Of een half/half systeem bestellen.

4. Size matters, maar te groot is alleen maar meer lucht om te verwarmen. Kijk naar hoeveel personen er standaard mee eten en kies daar je maat op. Meestal zul je met medium of large goed zitten. Kijk ook even bij welke maat je welke accessoires kunt gebruiken, niet alles is beschikbaar in alle maten. Nog even los van de prijs die oploopt, niet alleen voor de BBQ, ook voor de accessoires.

5. Niet bekend mee, maar komt op mij over als een marketing dingetje dat weinig toevoegt. Maar zoals gezegd: niet bekend mee! (Moest hem opzoeken....)

Dus in jouw schoenen, zou ik even goed doorrekenen wat je prijs incl. alles gaat worden bij de beide merken.
Dan even 'voelen' aan beide. Loopt het schanier soepel, voelt het goed of gammel aan.
Daarna snel een keuze maken, en als je het dan nog niet weet, kop of munt!
 

Trijsie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
182
1. Ik zou zeker voor de kamado gaan, gas is niet mijn ding. En als ik dan even snel kijk wat kamado Joe kost, dan is een BGE zelfde prijsrange. Dan toch BGE. Beter gevoel bij het merk, maar ik ben groen gekleurd, dat geef ik toe. Dus wellicht kies ik onbewust voor bekend en vertrouwd.

2. BGE, medium. Grootste nadeel is dat iedereen altijd maar wil komen eten.

3. Van direct naar indirect, plaats de platesetter/ConvEGGtor er tussen. Of een half/half systeem bestellen.

4. Size matters, maar te groot is alleen maar meer lucht om te verwarmen. Kijk naar hoeveel personen er standaard mee eten en kies daar je maat op. Meestal zul je met medium of large goed zitten. Kijk ook even bij welke maat je welke accessoires kunt gebruiken, niet alles is beschikbaar in alle maten. Nog even los van de prijs die oploopt, niet alleen voor de BBQ, ook voor de accessoires.

5. Niet bekend mee, maar komt op mij over als een marketing dingetje dat weinig toevoegt. Maar zoals gezegd: niet bekend mee! (Moest hem opzoeken....)

Dus in jouw schoenen, zou ik even goed doorrekenen wat je prijs incl. alles gaat worden bij de beide merken.
Dan even 'voelen' aan beide. Loopt het schanier soepel, voelt het goed of gammel aan.
Daarna snel een keuze maken, en als je het dan nog niet weet, kop of munt!
Thnx Ivo, vooral je afsluiting klopt, moet het gewoon nog 1 keer zien. Groen is wel mooie kleur moet ik zeggen.

ik bedoelde de Summit charcoal trouwens geen gas.
 

Trijsie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
182
  1. Als jullie nu zouden kiezen welke zou je dan kiezen als je moest kiezen, en met welke belangrijkste hoofdreden?
  2. Je hebt al 1 van bovenstaande bbq's... wat is nu na gebruik het belangrijkste nadeel?
  3. Ik bbq vaak eerst van direct en dan schuif ik naar indirect. Hoe gaat dit op de bovengenoemde bbqs? Dat zou op de kamado joe dan via het divide systeem moeten (of de eggstander, of wisselen van grills). Maar als ik kijk naar het systeem... is het allemaal niet iets te krap? Of is dit de reden dat jullie allemaal nog een webertje ergens hebben staan die met verjaardag naar buiten komt ;)
  4. Zou ik in de grotere versie dan niet beter uit de voeten kunnen en dan bijvoorbeeld een Big Joe alleen voor de helft vullen met houtskool.
  5. Specifiek Kamado: De Sloroller.. is dat nu veel meer waard? ik lees van wel maar hier nog weinig ervaringen geloof ik?

Puntje 1 - 2:
=> zou terug een BGE L nemen, ben er tevreden van, service is supervlot.
In Frankrijk heb ik nog een KJ I staan en ik merk dat die minder zuinig is met houtskool
De eggspander van BGE werkt aangenamer dan het D&C systeem van de Joe. Je moet daar met je vingers tussen peuteren om het er uit te kunnen halen. Bij BGE zijn er handvaten voorzien

3
Je kan gerust deels direct en indirect inrichten met zowel BGE als KJ, zie daar niet direct problemen in.
Bij gebruik zal het je wel allemaal duidelijk worden.

4
Groter is echt wel zeer groot, meestal heb je dat niet nodig en voor die ene keer kan je dan je oude Q er even naast zetten.
Hoe er ook rekening mee dat de meeste accessoires voor de L zijn en niet voor de XL.

Ga eens naar een dealer die ze beiden heeft staan, kijk voel, doe evt een workshop waar ze naast elkaar gebruikt kunnen worden.
Het is een heel persoonlijke keuze.
Of je nu een KJ 3 koopt of een BGE L een miskoop zal het niet zijn.
thnx! Dat van de handvatten had ik inderdaad gezien en leek mij al sowieso een waardevolle toevoeging

een workshop is wel een goed idee. heb tot nu toe alleen maar weber ws bezocht.
 

TheJoster

Stoker
 
Berichten
387
  1. Als jullie nu zouden kiezen welke zou je dan kiezen als je moest kiezen, en met welke belangrijkste hoofdreden?
  2. Je hebt al 1 van bovenstaande bbq's... wat is nu na gebruik het belangrijkste nadeel?
  3. Ik bbq vaak eerst van direct en dan schuif ik naar indirect. Hoe gaat dit op de bovengenoemde bbqs? Dat zou op de kamado joe dan via het divide systeem moeten (of de eggstander, of wisselen van grills). Maar als ik kijk naar het systeem... is het allemaal niet iets te krap? Of is dit de reden dat jullie allemaal nog een webertje ergens hebben staan die met verjaardag naar buiten komt ;)
  4. Zou ik in de grotere versie dan niet beter uit de voeten kunnen en dan bijvoorbeeld een Big Joe alleen voor de helft vullen met houtskool.
  5. Specifiek Kamado: De Sloroller.. is dat nu veel meer waard? ik lees van wel maar hier nog weinig ervaringen geloof ik?

Stond 2-3 maanden precies waar jij nu staat.. de keuze is een luxe en een die ik (en jij vast ook niet) licht mogen nemen.. dus de juiste vragen en blijf ze stellen..

Maar nu na wat maanden werken op mij ei.. wat zijn deze Kamados fijn.. Bastard, Joe en BGE zijn gewoon top spul en altijd goed..

1- ik heb uiteindelijk toch de BGE gekozen. Dit naar aanleiding van veel snuffel en vraag werk wat uitkomt op: levenslang garantie op keramiek, Mexicaans (NASA) keramiek koelt net iets sneller af dan die van Joe/Bastard wat handig is bij overshoots.
De Joe heeft hele gave innovatieve dingen en ondanks dat het mij trok kreeg ik advies (wellicht commercieel gedreven door bbqexperiencecenter.nl maar nam dat toch voor waarheid aan) dat BGE alleen iets uitbrengt als het goed getest is en bij Joe wil dat soms niet helemaal zo zijn (ze schijnen dat dan wel vaak netjes op te lossen maar ik wil gewoon dat het werkt als ik het koop voor die prijzen). Ook had ik een mooie BGE aanbieding waarbij de platesetter gratis was met nog wat spulletjes.

2- nadeel is (tov Weber/Fornetto smoker) dat als je de temp te hoog laat komen je echt even tijd kwijt bent om deze te laten zakken.. reken op 15-30 min voor 10-20c.
Ook is schoonmaken (lees as legen) gewoon iets meer omslachtiger dan de Weber omkeren ;-)
Maarrrr ik heb de kick Ash basket er bij gekocht om het schoonmaken te vergemakkelijken..

3- goed te doen (alhoewel ik van de reverse sear Ben en dus laag naar hoog vaker doe dan anders om) met platesetter en bak water samen met schuiven dicht(er). Eggspander/D&C maakt het helemaal simpel dus geen probleem.

4- ik heb na wikken en wegen de XL gekozen aangezien deze volledig in assortiment mee loopt met de L en niet veel meer kolen verstookt dan de L. De extra ruimte en het feit dat de XL minder diep is als de L maken het super fijn werken en schoonmaken. Hoe wel rekening met het feit dat de XL zelf duurder is maar ook al het andere (eggspander, grillgrate/plancha, pizza steen, etc etc).

6- geen ervaring mee maar is dat niet dat ding van Joe waar er meer circulatie van warmte zou plaats vinden? Zo ja dan meen ik dat de D&C niet gebruikt kan worden dus dan is switchen weer een ding..

Kijk ook nog even naar de manier hoe je je ei wil stallen.. Bastard en Joe hebben nu erg mooie onderstellen en vriendelijker geprijsd dan BGE. Ik heb gekozen voor een industriële trolley want ik wil de BGE XL overal gebruiken in mijn tuin en met steenschotten heb je dan grote wielen nodig.. vaak zijn die trolleys universeel maar ook dat tikt weer aan.

Hoop dat je wat hebt aan de bevindingen en kijk uit naar je beslissing


Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 

Trijsie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
182
Stond 2-3 maanden precies waar jij nu staat.. de keuze is een luxe en een die ik (en jij vast ook niet) licht mogen nemen.. dus de juiste vragen en blijf ze stellen..

Maar nu na wat maanden werken op mij ei.. wat zijn deze Kamados fijn.. Bastard, Joe en BGE zijn gewoon top spul en altijd goed..

1- ik heb uiteindelijk toch de BGE gekozen. Dit naar aanleiding van veel snuffel en vraag werk wat uitkomt op: levenslang garantie op keramiek, Mexicaans (NASA) keramiek koelt net iets sneller af dan die van Joe/Bastard wat handig is bij overshoots.
De Joe heeft hele gave innovatieve dingen en ondanks dat het mij trok kreeg ik advies (wellicht commercieel gedreven door bbqexperiencecenter.nl maar nam dat toch voor waarheid aan) dat BGE alleen iets uitbrengt als het goed getest is en bij Joe wil dat soms niet helemaal zo zijn (ze schijnen dat dan wel vaak netjes op te lossen maar ik wil gewoon dat het werkt als ik het koop voor die prijzen). Ook had ik een mooie BGE aanbieding waarbij de platesetter gratis was met nog wat spulletjes.

2- nadeel is (tov Weber/Fornetto smoker) dat als je de temp te hoog laat komen je echt even tijd kwijt bent om deze te laten zakken.. reken op 15-30 min voor 10-20c.
Ook is schoonmaken (lees as legen) gewoon iets meer omslachtiger dan de Weber omkeren ;-)
Maarrrr ik heb de kick Ash basket er bij gekocht om het schoonmaken te vergemakkelijken..

3- goed te doen (alhoewel ik van de reverse sear Ben en dus laag naar hoog vaker doe dan anders om) met platesetter en bak water samen met schuiven dicht(er). Eggspander/D&C maakt het helemaal simpel dus geen probleem.

4- ik heb na wikken en wegen de XL gekozen aangezien deze volledig in assortiment mee loopt met de L en niet veel meer kolen verstookt dan de L. De extra ruimte en het feit dat de XL minder diep is als de L maken het super fijn werken en schoonmaken. Hoe wel rekening met het feit dat de XL zelf duurder is maar ook al het andere (eggspander, grillgrate/plancha, pizza steen, etc etc).

6- geen ervaring mee maar is dat niet dat ding van Joe waar er meer circulatie van warmte zou plaats vinden? Zo ja dan meen ik dat de D&C niet gebruikt kan worden dus dan is switchen weer een ding..

Kijk ook nog even naar de manier hoe je je ei wil stallen.. Bastard en Joe hebben nu erg mooie onderstellen en vriendelijker geprijsd dan BGE. Ik heb gekozen voor een industriële trolley want ik wil de BGE XL overal gebruiken in mijn tuin en met steenschotten heb je dan grote wielen nodig.. vaak zijn die trolleys universeel maar ook dat tikt weer aan.

Hoop dat je wat hebt aan de bevindingen en kijk uit naar je beslissing


Sent from my SM-G965F using Tapatalk
Fantastische feedback. Bedankt voor de tijd nemen. Wel een gruwelijk mooi ding hoor met die tafel
 

Marcdepark

Vuurmaker
Berichten
99
Fantastische feedback. Bedankt voor de tijd nemen. Wel een gruwelijk mooi ding hoor met die tafel

Enige tijd geleden stond ik voor dezelfde keus. Na een hele tijd Googlen toch maar eens live gekeken in een goede bbq zaak en de knoop doorgehakt, gekozen voor de BGE L dus.
Tot op heden geen spijt, super apparaat welke heul veul wordt gebruikt.

Qua tafel kan je veel kanten op en die van BGE zijn inderdaad prijzig. Ik heb de BGE tafel nagemaakt (handige buurman met een lasapparaat ), alleen dan iets beter/steviger. Stalen koker 40x40 gescoupeerd en gespoedercoat, kan wat jaren mee dus.
Dit was ook niet goedkoop maar koste een stuk minder dan de originele.

Succes met de keuze en veel bbq plezier!

Ps. Zit midden in een tuinverbouwing vandaar dat de green egg nogal onder het stof zit. Dat is trouwens het volgende wat op je lijstje er bij komt, een mooie overdekte bbq plek (als je die al niet hebt tenminste )




Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Laatst bewerkt:

TheJoster

Stoker
 
Berichten
387
Enige tijd geleden stond ik voor dezelfde keus. Na een hele tijd Googlen toch maar eens live gekeken in een goede bbq zaak en de knoop doorgehakt, gekozen voor de BGE L dus.
Tot op heden geen spijt, super apparaat welke heul veul wordt gebruikt.

Qua tafel kan je veel kanten op en die van BGE zijn inderdaad prijzig. Ik heb de BGE tafel nagemaakt (handige buurman met een lasapparaat ), alleen dan iets beter/steviger. Stalen koker 40x40 gescoupeerd en gespoedercoat, kan wat jaren mee dus.
Dit was ook niet goedkoop maar koste een stuk minder dan de originele.

Succes met de keuze en veel bbq plezier!




Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Wauw.. geef mij ook zo'n buurman!! Haha

Heb zelf de rest met steigerbuis gemaakt (twee modules)
20200623_212905.jpg


Sent from my SM-G965F using Tapatalk
 

Marcdepark

Vuurmaker
Berichten
99
Wauw.. geef mij ook zo'n buurman!! Haha

Heb zelf de rest met steigerbuis gemaakt (twee modules)
Bekijk bijlage 6966

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Mooi gemaakt .

Ook handig voor opslag van de frietpan zie ik .

Ps. Zonder die handige buurman was het mij niet gelukt, jij hebt het mooi opgelost door een steigerbuis module te maken, complimenten!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 

cold_as_ijs

Stoker
 
 
Berichten
398
Ik heb 3 maanden geleden voor dezelfde keus gestaan. Uiteindelijk is het een BJ3 geworden.

1. KJ BJ3 natuurlijk. Voornaamste reden voor KJ is het scharnier openen en sluiten gaaat super makkelijk. In eerste instantie had ik de KJC3 in bestelling, maar uiteindelijk omgezet naar de BJ vanwege de extra ruimte.
2. Nadeel is zijn gewicht. Verzetten kost wat meer moeite en oneffenheden op terras zijn wat lastiger te nemen. Verder is kamado iseaal om op temperatuur te houden, maar zodra je te ver doorschiet is het een uitdaging om omlaag te krijgen.
3. Ik kan nu zonder problemen direct en indirect vsn tevoren instellen en toch genoeg ruimte hebben om beide kanten te gebruiken. Ik had zaterdag een 9Qt DO op de indirect zijde staan terwijl ik aan de andere kant worstjes aan het grillen was
4. Groter geeft je flexibiliteit. Denk dat 2 bbq je een betere flexibiliteit geven, maar voor mij de reden om de big te pakken was dat ik de weber weg moest doen van de baas. Denk wel dat ik nu ook eerder flexibel aan de slag ga terwijl ik gevoelsmatig de weber er minder snel zou bij aansteken. Maar kan me vergissen want ik zit nog in de wittebroodsweken van mijn kamado. Qua opwarmen het kostte me vandaag 45 min van wokkel erin naar 150 graden. Denk dat een kleiner kamado dat 25-35 min zou kosten. Het heeft ook een voordeel, nu kun je makkelijker nog iets tussendoor doen en je hoeft minder direct te regelen 😁
5. Nog niet goed kunnen vergelijken met de heat deflectors. Ik heb ook getwijfeld vanwege het verschil in geld. Uiteindelijk gaf voor mezelf de doorslag dat ik de uitgave toch snel zou vergeten en daarom maar beter de latest and greatest moest kopen.

succes met kiezen. Wat je ook kiest je gaat er zeker van genieten.
 

Barbeknoei

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.101
Ik denk dat de aanschaf vooral een gevoelskwestie is. Waar heb jij een goed gevoel bij. Daarnaast hebben veel dealers belang bij het promoten van bijvoorbeeld BGE of KJ. Ze zijn er, misschien onbewust, van overtuigd dat het een net iets beter is dan de ander.
Ook zullen er maar weinig BGE eigenaren zijn die hun koop een miskoop vinden of andersom.
Dus helemaal objectief is niemand.

  1. Als jullie nu zouden kiezen welke zou je dan kiezen als je moest kiezen, en met welke belangrijkste hoofdreden?

    Ik heb 1,5 jaar geleden een KJ2 classic gekocht en zou dit zo weer doen. Prijsverschil met een kale BGE is klein, maar koop daar dezelfde accessoires bij en je bent 500 euro duurder uit. Nu ging het mij niet om dat bedrag, beter in 1x goed doen voor de komende jaren.
    KJ voelde voor mij goed, vind die deksel die open blijft staan geweldig en devide and conquer systeem werkt super. Ik had het gevoel dat de KJ meer ontwikkeld was voor het gebruik dan voor commercie.
  2. Je hebt al 1 van bovenstaande bbq's... wat is nu na gebruik het belangrijkste nadeel?

    Ik vind de kamado niet lenen voor direct naar indirect. Andersom gaat super, maar terug koelen is een ramp.
    Ook maak ik hier vaker 1 gerecht of 1 stuk vlees op, dan met een paar man tradioneel gaan bbq'n. Daarvoor zeker je weber er bij houden.
  3. Ik bbq vaak eerst van direct en dan schuif ik naar indirect. Hoe gaat dit op de bovengenoemde bbqs? Dat zou op de kamado joe dan via het divide systeem moeten (of de eggstander, of wisselen van grills). Maar als ik kijk naar het systeem... is het allemaal niet iets te krap? Of is dit de reden dat jullie allemaal nog een webertje ergens hebben staan die met verjaardag naar buiten komt ;)

    BGE heeft ook een systeem vergelijkbaar met het devide and conquer systeem van KJ. Dit moet je alleen apart aanschaffen.
    Bij KJ leg ik de meeste tijd 1 halve reflector steen in de Q en op de andere helft mijn gietijzeren rooster. Makkelijk is dan om reverse sear te kiezen en daarna boven de grill af te grillen.
  4. Zou ik in de grotere versie dan niet beter uit de voeten kunnen en dan bijvoorbeeld een Big Joe alleen voor de helft vullen met houtskool.

    Voor de helft vullen werkt volgens mij niet echt. Maar voor 4 personen is een large echt voldoende.

    Eerder zou ik dan kiezen voor een KJ classic en KJ junior ipv een Big Joe.
    Dit met het idee de junior te gebruiken voor het directe gedeelte.
  5. Specifiek Kamado: De Sloroller.. is dat nu veel meer waard? ik lees van wel maar hier nog weinig ervaringen geloof ik?

    Geen ervaring,l. Misschien trap ik in de marketing, maar ik geloof in die nog betere luchtverdeling.
 

Trijsie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
182
Enige tijd geleden stond ik voor dezelfde keus. Na een hele tijd Googlen toch maar eens live gekeken in een goede bbq zaak en de knoop doorgehakt, gekozen voor de BGE L dus.
Tot op heden geen spijt, super apparaat welke heul veul wordt gebruikt.

Qua tafel kan je veel kanten op en die van BGE zijn inderdaad prijzig. Ik heb de BGE tafel nagemaakt (handige buurman met een lasapparaat ), alleen dan iets beter/steviger. Stalen koker 40x40 gescoupeerd en gespoedercoat, kan wat jaren mee dus.
Dit was ook niet goedkoop maar koste een stuk minder dan de originele.

Succes met de keuze en veel bbq plezier!

Ps. Zit midden in een tuinverbouwing vandaar dat de green egg nogal onder het stof zit. Dat is trouwens het volgende wat op je lijstje er bij komt, een mooie overdekte bbq plek (als je die al niet hebt tenminste )




Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Looks freakin Awesome! En het is eng hoe je mij kan inschatten met overkapping... maar ga eerst verhuizen. Mijn nieuwe aan te schaffen wordt alleen een Kamado goedkoper... :)
 

Trijsie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
182
Ik heb 3 maanden geleden voor dezelfde keus gestaan. Uiteindelijk is het een BJ3 geworden.

1. KJ BJ3 natuurlijk. Voornaamste reden voor KJ is het scharnier openen en sluiten gaaat super makkelijk. In eerste instantie had ik de KJC3 in bestelling, maar uiteindelijk omgezet naar de BJ vanwege de extra ruimte.
2. Nadeel is zijn gewicht. Verzetten kost wat meer moeite en oneffenheden op terras zijn wat lastiger te nemen. Verder is kamado iseaal om op temperatuur te houden, maar zodra je te ver doorschiet is het een uitdaging om omlaag te krijgen.
3. Ik kan nu zonder problemen direct en indirect vsn tevoren instellen en toch genoeg ruimte hebben om beide kanten te gebruiken. Ik had zaterdag een 9Qt DO op de indirect zijde staan terwijl ik aan de andere kant worstjes aan het grillen was
4. Groter geeft je flexibiliteit. Denk dat 2 bbq je een betere flexibiliteit geven, maar voor mij de reden om de big te pakken was dat ik de weber weg moest doen van de baas. Denk wel dat ik nu ook eerder flexibel aan de slag ga terwijl ik gevoelsmatig de weber er minder snel zou bij aansteken. Maar kan me vergissen want ik zit nog in de wittebroodsweken van mijn kamado. Qua opwarmen het kostte me vandaag 45 min van wokkel erin naar 150 graden. Denk dat een kleiner kamado dat 25-35 min zou kosten. Het heeft ook een voordeel, nu kun je makkelijker nog iets tussendoor doen en je hoeft minder direct te regelen 😁
5. Nog niet goed kunnen vergelijken met de heat deflectors. Ik heb ook getwijfeld vanwege het verschil in geld. Uiteindelijk gaf voor mezelf de doorslag dat ik de uitgave toch snel zou vergeten en daarom maar beter de latest and greatest moest kopen.

succes met kiezen. Wat je ook kiest je gaat er zeker van genieten.
Ben dus niet de enige die die ruimte belangrijk vindt. Ja de deksel zo laten staan is zeker mooi. Al ik de deksel van de BGE wel minder zwaar vind dan ik eerst had verwacht. Welke onderdelen heb je er alsnog bijgekocht?
 

Trijsie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
182
Ik denk dat de aanschaf vooral een gevoelskwestie is. Waar heb jij een goed gevoel bij. Daarnaast hebben veel dealers belang bij het promoten van bijvoorbeeld BGE of KJ. Ze zijn er, misschien onbewust, van overtuigd dat het een net iets beter is dan de ander.
Ook zullen er maar weinig BGE eigenaren zijn die hun koop een miskoop vinden of andersom.
Dus helemaal objectief is niemand.

  1. Als jullie nu zouden kiezen welke zou je dan kiezen als je moest kiezen, en met welke belangrijkste hoofdreden?

    Ik heb 1,5 jaar geleden een KJ2 classic gekocht en zou dit zo weer doen. Prijsverschil met een kale BGE is klein, maar koop daar dezelfde accessoires bij en je bent 500 euro duurder uit. Nu ging het mij niet om dat bedrag, beter in 1x goed doen voor de komende jaren.
    KJ voelde voor mij goed, vind die deksel die open blijft staan geweldig en devide and conquer systeem werkt super. Ik had het gevoel dat de KJ meer ontwikkeld was voor het gebruik dan voor commercie.
  2. Je hebt al 1 van bovenstaande bbq's... wat is nu na gebruik het belangrijkste nadeel?

    Ik vind de kamado niet lenen voor direct naar indirect. Andersom gaat super, maar terug koelen is een ramp.
    Ook maak ik hier vaker 1 gerecht of 1 stuk vlees op, dan met een paar man tradioneel gaan bbq'n. Daarvoor zeker je weber er bij houden.
  3. Ik bbq vaak eerst van direct en dan schuif ik naar indirect. Hoe gaat dit op de bovengenoemde bbqs? Dat zou op de kamado joe dan via het divide systeem moeten (of de eggstander, of wisselen van grills). Maar als ik kijk naar het systeem... is het allemaal niet iets te krap? Of is dit de reden dat jullie allemaal nog een webertje ergens hebben staan die met verjaardag naar buiten komt ;)

    BGE heeft ook een systeem vergelijkbaar met het devide and conquer systeem van KJ. Dit moet je alleen apart aanschaffen.
    Bij KJ leg ik de meeste tijd 1 halve reflector steen in de Q en op de andere helft mijn gietijzeren rooster. Makkelijk is dan om reverse sear te kiezen en daarna boven de grill af te grillen.
  4. Zou ik in de grotere versie dan niet beter uit de voeten kunnen en dan bijvoorbeeld een Big Joe alleen voor de helft vullen met houtskool.

    Voor de helft vullen werkt volgens mij niet echt. Maar voor 4 personen is een large echt voldoende.

    Eerder zou ik dan kiezen voor een KJ classic en KJ junior ipv een Big Joe.
    Dit met het idee de junior te gebruiken voor het directe gedeelte.
  5. Specifiek Kamado: De Sloroller.. is dat nu veel meer waard? ik lees van wel maar hier nog weinig ervaringen geloof ik?

    Geen ervaring,l. Misschien trap ik in de marketing, maar ik geloof in die nog betere luchtverdeling.
OK duidelijk ! ik lees dat iedereen vooral blij is met zijn of haar keuze. Ik ga gewoon vandaag nog even kijken. Hoe bevalt het DenC systeem?
 

Free_ltd

Gemarineerd
 
Berichten
1.177
Ik heb enkele maanden zitten rondkijken voor eentje. De bekende merken BGE, KJ en The Bastard vond ik eigenlijk te duur, waarvan de BGE belachelijk duur. Dus keek ik naar goedkopere merken. Echter merkte ik snel dat de 2 bekenden een enorme garantie hebben en de minder gekende merken maar 2 tot 5 jaar garantie. Door een kleine ludieke discussie op Facebook met een verdeler van Kamado Joe, wist hij mij te overtuigen om naar hem toe te komen en een aantal zaken te bekijken. Ik had al snel door dat de BGE een stuk duurder was en dat je daar dan nog een aantal zaken bij 'kon' of 'moest' kopen. De KJ was voor wat mij betreft compleet. Hij verkoopt ze wel duurder, maar wel met nog een aanzienlijk pakket bij. Dus je betaald het pakket er gewoon bovenop. Had ik hem bij Vuur & Rook besteld, was ik goedkoper uit, maar dan stond het krat voor de deur. Nu is hij hem thuis komen afleveren, in mekaar komen zetten en heeft hem een eerste keer opgestart om zuiver te branden. Het pakket zat niet alles in wat ik wou en dingen bij die ik niet wou en dus hebben we daar in zitten verschuiven zodat mijn pakket compleet was hoe ik het wilde.

Maar toen ik bij hem was, liet hij mij wel de verschillen tussen de Classic 1, 2 en 3 zien. Dus heb dan nog een paar weken getwijfeld tussen de 1 en 2, maar vermist ik geen keukenprins ben (of nog niet) wilde ik de investering niet te hoog laten oplopen. Als ik ineens een keukenprins wordt, dan koop ik mss nog een 2 of 3 erbij omdat die 2de BBQ echt wel nodig is als je L&S wilt BBQ'en. Momenteel heb ik nog een 4-pits gasBBQ er naast staan om voor de kids wat dingen klaar te maken.

Wat de grootte betreft, zat ik dus ook te twijfelen, want ik ben van het principe dat je nooit te groot kunt kopen en enkel te klein. Daarom lang zitten twijfelen voor de Outr XL60 die zelfs een stuk goedkoper is dan de KJ1 Classic die kleiner is. Maar die Large is voor 90% van mijn sessies voldoende en als het eens wat meer is, dan heb ik de gasBBQ nog en als deze de geest geeft, komt er wss nog een medium of nog een large KJ erbij.

Uiteindelijk is het dan voor mij de KJ1 geworden en ben er zeer tevreden mee. Alles zit erbij en dat D&C systeem zou ik toch niet willen missen na de paar keer dat ik er al mee gebakken heb. Die KJC2 is natuurlijk wel nog een trapje hoger, maar ik kom tot nu toe niets te kort met die KJ1. En dat ik geen remmend scharnier heb, stoort me niet. Ik kan hem open en dicht zetten en meer moet dat niet zijn en het deksel is echt niet zwaar.

Succes met je keuze :D
 

Trijsie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
182
Stond 2-3 maanden precies waar jij nu staat.. de keuze is een luxe en een die ik (en jij vast ook niet) licht mogen nemen.. dus de juiste vragen en blijf ze stellen..

Maar nu na wat maanden werken op mij ei.. wat zijn deze Kamados fijn.. Bastard, Joe en BGE zijn gewoon top spul en altijd goed..

1- ik heb uiteindelijk toch de BGE gekozen. Dit naar aanleiding van veel snuffel en vraag werk wat uitkomt op: levenslang garantie op keramiek, Mexicaans (NASA) keramiek koelt net iets sneller af dan die van Joe/Bastard wat handig is bij overshoots.
De Joe heeft hele gave innovatieve dingen en ondanks dat het mij trok kreeg ik advies (wellicht commercieel gedreven door bbqexperiencecenter.nl maar nam dat toch voor waarheid aan) dat BGE alleen iets uitbrengt als het goed getest is en bij Joe wil dat soms niet helemaal zo zijn (ze schijnen dat dan wel vaak netjes op te lossen maar ik wil gewoon dat het werkt als ik het koop voor die prijzen). Ook had ik een mooie BGE aanbieding waarbij de platesetter gratis was met nog wat spulletjes.

2- nadeel is (tov Weber/Fornetto smoker) dat als je de temp te hoog laat komen je echt even tijd kwijt bent om deze te laten zakken.. reken op 15-30 min voor 10-20c.
Ook is schoonmaken (lees as legen) gewoon iets meer omslachtiger dan de Weber omkeren ;-)
Maarrrr ik heb de kick Ash basket er bij gekocht om het schoonmaken te vergemakkelijken..

3- goed te doen (alhoewel ik van de reverse sear Ben en dus laag naar hoog vaker doe dan anders om) met platesetter en bak water samen met schuiven dicht(er). Eggspander/D&C maakt het helemaal simpel dus geen probleem.

4- ik heb na wikken en wegen de XL gekozen aangezien deze volledig in assortiment mee loopt met de L en niet veel meer kolen verstookt dan de L. De extra ruimte en het feit dat de XL minder diep is als de L maken het super fijn werken en schoonmaken. Hoe wel rekening met het feit dat de XL zelf duurder is maar ook al het andere (eggspander, grillgrate/plancha, pizza steen, etc etc).

6- geen ervaring mee maar is dat niet dat ding van Joe waar er meer circulatie van warmte zou plaats vinden? Zo ja dan meen ik dat de D&C niet gebruikt kan worden dus dan is switchen weer een ding..

Kijk ook nog even naar de manier hoe je je ei wil stallen.. Bastard en Joe hebben nu erg mooie onderstellen en vriendelijker geprijsd dan BGE. Ik heb gekozen voor een industriële trolley want ik wil de BGE XL overal gebruiken in mijn tuin en met steenschotten heb je dan grote wielen nodig.. vaak zijn die trolleys universeel maar ook dat tikt weer aan.

Hoop dat je wat hebt aan de bevindingen en kijk uit naar je beslissing


Sent from my SM-G965F using Tapatalk

6- geen ervaring mee maar is dat niet dat ding van Joe waar er meer circulatie van warmte zou plaats vinden? Zo ja dan meen ik dat de D&C niet gebruikt kan worden dus dan is switchen weer een ding..:
Kunnen samen gebruikt worden overigens mocht iemand dat nog willen weten, het rooster staat dan hoger. (heb je meteen een verhoger...)
 

Barbeknoei

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.101
OK duidelijk ! ik lees dat iedereen vooral blij is met zijn of haar keuze. Ik ga gewoon vandaag nog even kijken. Hoe bevalt het DenC systeem?
Precies dat.

Dat bevalt goed. Gebruik ik veel voor bijvoorbeeld eerst een stuk vlees op lage temperatuur en daarna de kamado opstoken voor het afgrillen.
Je hoeft niet perse alles om te bouwen.

Maar ik ben er van overtuigd dat ik met een BGE net zo blij was geweest. Het is kiezen tussen een audi of bmw... Zeg het maar....

De reden dat ik niet voor een black basterd of kj1 ben gegaan, is dat ik niet achteraf het gevoel wil hebben ... 'had ik maar....
Al weet ik zeker dat die ook heel goed danwel net zo goed zijn.

De kj3 was toen net nieuw en door onbekendheid zag de verkoper er de meerwaarde niet van in.
 

Stijn

Pitmaster
 
 
 
Berichten
502
als je twijfelt of de BGE L / KJ3 groot genoeg is denk er dan ook eens over na om ipv een XL of BJ te kopen er een minimax naast te zetten.
Dit is de setup die ik gekozen heb met als belangrijkste reden, je kan op 2 verschillende temperaturen q'en.
Met 1 xl of BJ zit je vast aan 1 temp.
 

Trijsie

Kooltjesharker
 
 
 
Berichten
182
Ik heb enkele maanden zitten rondkijken voor eentje. De bekende merken BGE, KJ en The Bastard vond ik eigenlijk te duur, waarvan de BGE belachelijk duur. Dus keek ik naar goedkopere merken. Echter merkte ik snel dat de 2 bekenden een enorme garantie hebben en de minder gekende merken maar 2 tot 5 jaar garantie. Door een kleine ludieke discussie op Facebook met een verdeler van Kamado Joe, wist hij mij te overtuigen om naar hem toe te komen en een aantal zaken te bekijken. Ik had al snel door dat de BGE een stuk duurder was en dat je daar dan nog een aantal zaken bij 'kon' of 'moest' kopen. De KJ was voor wat mij betreft compleet. Hij verkoopt ze wel duurder, maar wel met nog een aanzienlijk pakket bij. Dus je betaald het pakket er gewoon bovenop. Had ik hem bij Vuur & Rook besteld, was ik goedkoper uit, maar dan stond het krat voor de deur. Nu is hij hem thuis komen afleveren, in mekaar komen zetten en heeft hem een eerste keer opgestart om zuiver te branden. Het pakket zat niet alles in wat ik wou en dingen bij die ik niet wou en dus hebben we daar in zitten verschuiven zodat mijn pakket compleet was hoe ik het wilde.

Maar toen ik bij hem was, liet hij mij wel de verschillen tussen de Classic 1, 2 en 3 zien. Dus heb dan nog een paar weken getwijfeld tussen de 1 en 2, maar vermist ik geen keukenprins ben (of nog niet) wilde ik de investering niet te hoog laten oplopen. Als ik ineens een keukenprins wordt, dan koop ik mss nog een 2 of 3 erbij omdat die 2de BBQ echt wel nodig is als je L&S wilt BBQ'en. Momenteel heb ik nog een 4-pits gasBBQ er naast staan om voor de kids wat dingen klaar te maken.

Wat de grootte betreft, zat ik dus ook te twijfelen, want ik ben van het principe dat je nooit te groot kunt kopen en enkel te klein. Daarom lang zitten twijfelen voor de Outr XL60 die zelfs een stuk goedkoper is dan de KJ1 Classic die kleiner is. Maar die Large is voor 90% van mijn sessies voldoende en als het eens wat meer is, dan heb ik de gasBBQ nog en als deze de geest geeft, komt er wss nog een medium of nog een large KJ erbij.

Uiteindelijk is het dan voor mij de KJ1 geworden en ben er zeer tevreden mee. Alles zit erbij en dat D&C systeem zou ik toch niet willen missen na de paar keer dat ik er al mee gebakken heb. Die KJC2 is natuurlijk wel nog een trapje hoger, maar ik kom tot nu toe niets te kort met die KJ1. En dat ik geen remmend scharnier heb, stoort me niet. Ik kan hem open en dicht zetten en meer moet dat niet zijn en het deksel is echt niet zwaar.

Succes met je keuze :D
Ok goed om te lezen dat de meeste van jullie toch blij zijn met dat D&C systeem! das op een nieuwe BGE toch heel wat extra centjes en lijkt steeds meer een eis voor mij te worden, vanwege de manier hoe ik normaal bbqen gewend ben. De basket op de BGE lijkt me wel handiger maar prijsverschil wel erg groot.
 
Bovenaan Onderaan