Belangrijkste!
Laat je NIET verleiden tot 't kopen van een complete messenset. Zonde van je geld want je gebruikt vaak maar 3, 4 of 5 messen. Het is beter om eerst te kijken welke messen je 't meest gebruikt en koop die precies naar wens. Dat kan van hetzelfde merk en serie als je dat mooi vindt, maar ieder mes heeft zijn eigen karakter.
Een goed koksmes heb je sowieso nodig, let op dat je 't mes goed vast kan houden en druk kunt zetten indien nodig.
Al eerder aangehaald door Stoker Joop dat bijvoorbeeld de Global heel iel is. Voor de een is dat geweldig, voor de ander is 't irritant. Ik kreeg steeds de afdrukken van 't lemmet in mijn vinger gedrukt omdat ik 'm niet stevig genoeg kon vastpakken.
Zelf heb ik de Kai Shun Classic Damast. Heel duur grapje, maar 't is echt super snijden met zo'n mes.
Een vleesmes of uitbeenmes voor 't precisiewerk met vlees. Victorinox heeft daarin mooie messen.
Een zogenaamde Deba vind ik persoonlijk ook onmisbaar. Daarmee kun je door botten heen klieven, maar ook gewoon snijden. Let wel op dat dit soort messen eenzijdig geslepen zijn.
Een simpel molenmes van Robert Herder, maar wel de roestende versie en niet de roestvaste versie.
Loeischerp en voor al 't kleine werk te gebruiken. Wel oppassen met zure dingen en gelijk afwassen daarna, want anders heb je een klompje roest
Eventueel kun je er ook nog een goed broodmes bij kopen, een GOED broodmes maakt echt verschil met snijden van bijvoorbeeld stokbrood.
Ik zeg niet dat dit de ultieme of enige versie is, maar dit is waar ik mee werk en dit bevalt me prima. Dat kan voor een ander natuurlijk totaal anders zijn.
Het is als richtlijn bedoeld en ik hoop dat je er iets aan hebt.