BasBQ
Beef en Steak

Kerst Beenham 3,4 kilo

 
 

derkzz

Stoker
Berichten
428
Hoi hoi..
Nou traditioneel gezien is het weer tijd voor een kerst ham. En sjonge jonge wat een werk weer.. 😂.

Dit was ons knorrie..schoon 3,4 kilo aan de haak.
20221213_210234.jpg

Hier moesten we een natte pekel voor maken.. bestaande uit.
4 liter water 400 gram zout waarvan 35 gram per kilo vlees..en de rest aangevuld met keuken zout. 200 gram suiker..pekel kruiden, ui en knoflook.
20221219_111742.jpg

20221219_125501.jpg


Hammetje ontdaan van de huid..en klaar voor het badje..

Nu komt de crux..dit was een flinke jongen..dus geen zipp zakjes in dit voormaat.. ook geen pan die groot genoeg is.


Nu had ik van werk een foodgrade zak mee genomen die normaal voor kruiden gebruik word.. ham er in..pekel er in..en alles kwam er aan de onderkant weer uit.

Potdikke..snel op zoek naar wat anders . We kwamen uit een stevige tas van de aldi.. ham er in..pekel er in en hup..pekel weer er uit. Gelukkig het grootste gedeelte nog op kunnen vangen..en alles in een grijze kliko zak gedaan ( ik was bang dat er een chemisch smaakje zou komen dus vandaar dat dit niet mijn 1e keus was.)

Nou alles in de zak en in de koelkast.
De dag er na..alles omgedraaid..om de dag daarna tot de conclusie te komen dat dit geen water dichte knoop bleek te zijn..en gedeelte van de pekel in de lek bak lag.
Nou gelukkig zat er nog genoeg in. Dus hier mee de resterende dagen uit kunnen zitten tot 4 dagen pekel totaal.

Op de 5e dag mocht knor uit de zak. 3 over in bad gedaan om het zout en kruiden af te spoelen. En vervolgens 24 uur in de koelkast om op te drogen.

Nu was het moment daar.
Om 13.30 was ome joe warm. Knorrie hadden we voorzien van een klein rub laagje voor de kleur.

Om nog even aan te geven wat de omvang was..houd
Mevr.derksen haar hand er naast.

IMG-20221224-WA0004.jpg



Zie hier de foto van een gerubte knor..op de joe met een chunk kers..en diverse wisky vaten chunks.

20221224_132411.jpg


20221224_132413.jpg


20221224_132415.jpg


Na een krappe 3 uurtjes zag die er zo uit.

20221224_161411.jpg


20221224_161413.jpg


(Word vervolgd op pagina 2)
 
Laatst bewerkt:
Nou mooi kleurtje hoor.. rook is ook mooi zichtbaar.. tijd voor een lakje..

Dit is weer typisch zo lakje.. van waarom alleen met kerst.. hij is echt super lekker.
2 eetlepels honing.
2 eetlepels abrikozen jam
1 scheutje wisky.

Nou kunnen we elk half uurtje even lakken

20221224_161648.jpg


20221224_161650.jpg



Uiteindelijk zag die er om 18.00
Zo uit toen de kern van 67 bereikt was. 4.5 uur totaal.

20221224_175821.jpg


20221224_175817.jpg


20221224_182115.jpg



Nou tijd om aan te snijden..en er een lekker broodje van te maken.
Samen met een dotje pindasaus.

20221224_182617.jpg


20221224_182619.jpg


Gelukkig hadden we ook nog wat over.

20221224_192142.jpg


En hier nog de kerst foto
Screenshot_20221225_132428_Gallery.jpg


Al met al heerlijk gegeten ( ik gok nog 3 dagen zelfs 😂)
Ik heb nu 2 jaar een beenham gedaan..volgend jaar toch kijken voor een hammetje zonder been.

Hopelijk heeft iedereen fijne feestdagen gehad
Groetjes jeroen en manuela
 
Dat ziet er lekker uit zeg.

Zou je ook een plastic krat kunnen gebruiken voor het pekelen?
Dan heb je geen gedoe meer met zakken van dat formaat.
 
Dat ziet er lekker uit zeg.

Zou je ook een plastic krat kunnen gebruiken voor het pekelen?
Dan heb je geen gedoe meer met zakken van dat formaat.
Ja zoiets zou het wel worden..met een emmer kom je ook niet lekker uit. Al met al kon het uiteindelijk met de zak ook
 
Een mooie bereiding, mooie foto's en een mooi verslag.
Voor de volgende keer pekelen eventueel een voorraad/bewaar doos van de Blokker of Action nemen ? die dingen zijn er in ontelbaar veel soorten en maten, ook met deksel..
 
Dat ziet er lekker uit zeg.

Zou je ook een plastic krat kunnen gebruiken voor het pekelen?
Dan heb je geen gedoe meer met zakken van dat formaat.
Een koelbox bied vaak uitkomst, kun je het meteen koel houden :)
 
Ziet er lekker uit! Altijd lekker als er nog wat over is

Verstuurd vanaf mijn CPH2065 met Tapatalk
 
Dat is een flinke ham.
Mooi verslag met een resultaat om van te watertanden. 😋
 
Mooi stuk ham zeg. Ziet er echt heel goed en smakelijk uit.
 
Schitterend hammetje.
 
Lekker hoor. Chapeau voor je inzet. Mooi verhaal
En het hammetje ziet er geweldig lekker uit.
Als je dat drie dagen heb gegeten moet het wel lekker zijn, anders doe je dat niet.

Voor pekelen kan je ook een emmer (tje) gebruiken of een bewaardoos.
Check vooraf wel even of het in de koeling past
Alhoewel ik het met de huidige temperaturen best aandurft om het buiten te zetten. Goed ondergedompeld in de pekel (een bord erop of zo) en afgesloten uiteraard. En niet in de zon maar spreekt voor zich.
 
Terug
Bovenaan Onderaan