BasBQ
Beef en Steak

International bacon day, zaterdag 3 september 2022

Stijn

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.396
Zaterdag 3 september is het international bacon day.
Dus...vandaag de voorbereidingen getroffen
IMG_20220819_182418.jpg
 

Dennis H

Stoker
 
 
 
Berichten
346
Oh, goeie! Ga dit jaar ook eens meedoen, straks even uit de vriezer halen. Spannend :giggle:
 

Pascal

Gemarineerd
 
 
 
 
Berichten
1.706
Bedankt voor de reminder!
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
4.748
Idd goed deze reminder. Vorig jaar de badge per ongeluk gekregen, maar ga ze toch proberen te houden :cool: :D
 

@rno

BBQ Junkie
 
 
 
 
Berichten
6.270
Staat al effe in m’n agenda 😉
Nu nog bedenken wat’t ga worden
 

vogels

Pitmaster
 
 
 
Berichten
844
Thanks for the reminder
 

Sander72

BBQ Junkie
 
 
 
 
 
Berichten
6.209
Thanks, ga ik ook mee starten!
 

Zzzjon

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
3.720
Wat is de “eis” om hem te verdienen?
 

Robdijn

Pitmaster
 
 
 
Berichten
687
Wat is de “eis” om hem te verdienen?
Iets met bacon of spek maken in het weekend van 3 september, 3 of 4 september dus.
Volgens mij andere jaren foto's in een specifiek topic plaatsen zodat het voor de forumleiding eenvoudig is de badge toe te kennen.
 

Hoogie

Pitmaster
 
 
 
 
Berichten
715
Spannend… Wat zal ik dit keer eens maken? Denk Zeeuws spek of Parijs buikspek.
🥳🥰🤤
 

SandyMan

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
2.705
Wat is de “eis” om hem te verdienen?
dat mag ook moinkballs zijn dus.
Of broodje BLT (deed ik vaker), of of of of

Gewoon Bacon maken is natuurlijk wel écht de klassieker.
Ik zelf twijfel nog, heb wel wat ideeen spoken maar stond laatst al voor een leeg buikspek-schap :(
 

Free_ltd

Gerijpt
 
 
 
 
Berichten
4.748
Iets met bacon of spek maken in het weekend van 3 september, 3 of 4 september dus.
Volgens mij andere jaren foto's in een specifiek topic plaatsen zodat het voor de forumleiding eenvoudig is de badge toe te kennen.
Ik dacht enkel de 3de. Zeker dat het ook de 4de mag?
 

Iss

Stoker
 
 
 
 
Berichten
280
Vraagje:
Vanavond krijg ik een stuk bevroren buikspek binnen die ik wil omtoveren tot bacon op 3 september. Deze wil ik een week in de pekel zetten (colorozo zout). Zouden jullie het stuk vlees eerst geheel ontdooien voordat hij een week in de pekel gaat? Of kan dit nog (deels) bevroren? Mijn plan is om hem vrijdag a.s in de pekel te leggen.
2e vraag het is een stuk van 1,7kg is het verstandig om deze in zn geheel in de pekel te leggen of eerst in 2en verdelen.

Ik wil graag voor het eerst bacon maken maar word toch wel wat zenuwachtig met dat botulisme verhaal.
 

Stijn

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.396
Hoe ga je zouten?

Een natte pekel? vacuum? of droog?

Als je schrik hebt voor botulisme moet je colorozozout gebruiken (maximaal 2,5%).
Voor warm spek gebruik ik ook die hoeveel, gewoon 2,5% colorozo en kruiden naar keuze.

Je kan perfect die 1,7kg op zijn geheel laten.
In dit geval zou ik ontdooien, dan alles afwegen en het zout (colorozo)/kruiden toevoegen.
Dan terug in de vacuum en in de koelkast.
 
  • Leuk
Waarderingen: Iss

Iss

Stoker
 
 
 
 
Berichten
280
Hoe ga je zouten?

Een natte pekel? vacuum? of droog?

Als je schrik hebt voor botulisme moet je colorozozout gebruiken (maximaal 2,5%).
Voor warm spek gebruik ik ook die hoeveel, gewoon 2,5% colorozo en kruiden naar keuze.

Je kan perfect die 1,7kg op zijn geheel laten.
In dit geval zou ik ontdooien, dan alles afwegen en het zout (colorozo)/kruiden toevoegen.
Dan terug in de vacuum en in de koelkast.
Mijn bedoeling was om het in een vacuümzak niet geheel vacuüm te doen met afgewogen colorozozout en suiker zoals Noskos zn recept. Valt dit onder droge pekel?
 

Stijn

Gemarineerd
 
 
 
Berichten
1.396
Mijn bedoeling was om het in een vacuümzak niet geheel vacuüm te doen met afgewogen colorozozout en suiker zoals Noskos zn recept. Valt dit onder droge pekel?

Dit valt onder geen van beiden.

Droog is, een hoop zout (onafgewogen) en je gaat op tijd het vlees/vis eronder laten liggen.

Vacuum is afgewogen zout/kruiden en dan effectief vacuum trekken.

Waarom ga je wel een vacuumzak gebruiken maar niet vacumeren?
 
Bovenaan Onderaan