BasBQ
Beef en Steak

Herfst; Haas van wild zwijn met gewokte groenten en aardappelpuree

 
 
 
 

Zzzjon

Gerijpt
Berichten
4.640
Toen ik twee weken geleden las van de herfst challenge en net vlees wilde bestellen kon ik het niet laten om een mooie varkensrug mee te laten komen.

Omdat ik nog nooit wild gekookt heb ben ik er anderhalve week lang behoorlijk mee bezig geweest;
Hoe ga ik hem klaarmaken,
Fileren of helemaal erop,
Wat maak ik erbij,
Wat voor saus,
Aardappel of pompoen.
Zomaar een kleine greep uit mijn gedachtes van afgelopen week.

Na uiteindelijk veel te hebben gelezen kwam ik een wok recept tegen van spruitjes, kastanjechampions en rode bietjes.
Dit waren de smaken waar ik naar op zoek was, herfst en lekker “aards” (als je begrijpt wat ik bedoel)
Ergens onderweg heb ik bedacht er ook een simpele aardappelpuree bij te maken.

toen de rug, wat ging ik daar mee doen….

Eigenlijk ben ik de hele tijd van plan geweest om hem in zijn geheel te reversed searen.
het was vanochtend pas dat ik me realiseerde dat ik niet wist hoe ik het moest gaan aansnijden…
Dus, vandaag besloten om de haasjes er toch uit te snijden.

Zo, genoeg introductie, op naar de foto’s.

D77384ED-DF69-4BF2-9489-840D136F18BD.jpeg

De hele rug.

36385047-8B19-45AC-BDAB-AEAC312AE929.jpeg

En het restant na mijn fileer sessie, het zal vast beter hebben gekund, maar voor een eerste keer ben ik wel een beetje trots op mezelf.

toen was vanmiddag het moment aangebroken dat ik met alles aan de slag moest.
achteraf viel het wel mee, maar tijdens het koken was het hard werken.

29550F29-3963-43C6-9295-3AF1DC4B2484.jpeg


alles mooi klaargezet,
De big joe half met gietijzer en half indirect,
Een klein inductiekookplaatje om de saus en aardappelen te koken en mijn grote brander voor de wok.

7DC3EB36-D26D-45E4-9352-CEB9346D3533.jpeg

Na dat ik een uitje, knoflook en kastanjechampions licht had aangezet heb ik er wild fond en de spruitjes bij gedaan.
dit heb ik bijna helemaal in laten koken.

Ondertussen was op mijn inductiekookplaat de rode wijnsaus en aardappelen al lekker aan het pruttelen.

toen de fond bijna was ingekookt was het tijd om de “rustiek” gesneden rode bietjes erbij te doen.
9133631A-C23D-4B64-8777-4841764B7E17.jpeg


De aardappels hadden 15 min gekookt dus hier kon purée van gemaakt worden.

6F396ABB-B05B-4171-9882-678BD061F184.jpeg


toen was ook het moment aangekomen dat het vlees erop moest.

4E8CB3D5-630D-4A3A-90D8-5CEB2E8C9E87.jpeg

Eerst mooi dichtschroeien op het gietijzer en daarna rustig indirect naar de 60 graden kern.

8B7931DE-3468-4530-8CD0-84E2C42DFD2B.jpeg


toen de 60 graden bereikt was het vlees te rusten gelegd voor een minuut of 5 en ondertussen een schaal opgemaakt.
hierna het vlees aangesneden en opgediend.

25C02F7B-2EC7-4071-8B17-C77E8D7712A1.jpeg


En voila, mijn eerste keer wild op de bbq!

A6CD1544-7447-486E-B6E4-04753FC1E96E.jpeg


Uiteindelijk is het me alles meegevallen, maar toch wat verbeterpuntjes.

rode wijn saus was niet ingedikt, geen idee waarom.

rustig blijven! Ik merk aan mezelf dat als ik meerdere dingen maak die tegelijk klaar moeten zijn dat ik mezelf erg druk maak.

het heeft erg lekker gesmaakt en het vlees was ontzettend mals!
Ook de gasten hebben er van genoten.

nog een simpel maar o zo lekker toetje na en de avond is geslaagd.
F4B58C44-DDDF-4C08-9C38-E87984C99A8C.jpeg

EDF8DFB6-B3CE-4072-9B0A-D6D9F586AF06.jpeg
 
Laatst bewerkt:
Zeer indrukwekkend. Prachtig gemaakt.
Gasten zijn flink verwend.

Succes met de fotowedstrijd. Mooie plaatjes
 
Lekker hoor! Succes met de fotowedstrijd.
 
Dat gevoel van drukte herken ik 😱😁

maar het eindresultaat mag er wezen 👍🏻
 
Heerlijk en dan die spruitjes erbij. Ik ben verkocht.
 
Hier word ik helemaal wild van ;)
 
Mooi vet zwijntje had je daar. Ik heb hier ook nog een hele rug in de vriezer liggen. Wel een stukje kleiner als die van jou.
Spruitjes zien er lekker uit, en dan dat mooie cuisson van dat zwijntje. Dat moet smullen geweest zijn. Top
 
Man man man wat een maal.
Lekker hoor. Mijn Kerstdiner heeft zichzelf geopenbaard

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Schuif door, schuif door....😋😋.
Mooi verslag, veel werk en een sjiek resultaat. Dit zal zeker gesmaakt hebben.
Handig buiten keukentje.. nou ja "tje". Alles bij de hand.

Wat doe je met de rest van de rug ? Bouillon trekken ?
 
Wat doe je met de rest van de rug ? Bouillon trekken ?

nu Ivm tijdgebrek en geen inspiratie toch maar weg gegooid.
Bouillon is een goeie voor de volgende keer.
 
  • Verdrietig
Waarderingen: Jet
Wauw mijn complimenten, dit is echt een schitterende :love: maaltijd geworden en ik had graag aangeschoven.

Misschien is het handig als je verschillende dingen tegelijk moet klaar maken dat je een planning maakt, dingen opschrijven, wat wanneer op welke temperatuur etc. en dingen al voorbereiden en klaar zetten 😉

Ik kan niet geloven dat je deze prachtige rug heb weggegooid 😖 hier had je zo'n mooie bouillon van kunnen maken en een bouillon maken is zo super eenvoudig, de feestdagen komen eraan en dan had jij alvast een heerlijke wildbouillon gehad 😉
 
Ik kan niet geloven dat je deze prachtige rug heb weggegooid 😖 hier had je zo'n mooie bouillon van kunnen maken en een bouillon maken is zo super eenvoudig, de feestdagen komen eraan en dan had jij alvast een heerlijke wildbouillon gehad 😉

ja, dat ga ik een volgende keer echt wel doen…
Was nu meer dat ik niet goed wist wat ik ermee moest. (we blijven leren zeg maar)
 
  • Leuk
Waarderingen: Jet
Zzzzjef Zzzzjon, wat een prachtige maaltijd! Fijn dat je er - ondanks de drukte - ook nog zo'n mooie reportage van hebt gemaakt. Dat wordt zeer gewaardeerd!
 
Terug
Bovenaan Onderaan