- Berichten
- 1.579
Naar aanleiding van de vraag van @Sjuul hieronder de receptuur en enkele fotos van mijn gedroogde en/of gerookte nootham.
Zoals steeds voor gedroogde producten, vacuüm pekelen met colorozo en kruiden.
ik had gebruikt:
1 Noothammetje (mijne was ongeveer 1500 gr)
2,5% colorozo + 1,0 % keukenzout
halve steranijs
1el kardemompeulen
1el gedroogde oregano
1el korianderzaad
1el jeneverbessen
2 laurierblaadjes
Voel je vrij om de kruiden naar smaak aan te passen. je kan het zelfs naturel houden door enkel met colorozo te werken.
Alles samen in een vacuumzak stoppen en in de koelkast leggen
Na minimaal 3 weken uit de vacuumzak en de kruiden afspoelen.
Langer pekelen kan geen kwaad, beter een week te lang dan een week te weinig.
Daarna kan je het met de CSG 72h roken met bijvoorbeeld beuk.
Door omstandigheden heb ik maar 24h gerookt (half beuk/half eik), en is de smaak daardoor (te) weinig aanwezig.
Dit is meer een gedroogde dan een gerookte ham.
Maw je kan het roken overslaan om een gedroogde ham te krijgen.
Volgende stap is het drogen, hier heeft de eerste ham 6 weken in mijn droogkast gelegen.
Temperatuur: 12 tot 14°C
Relatieve vochtigheid: 60% tot 80% (en hier een daar een uitschieter naar 90+%).
Indien je groene schimmel zou krijgen, is de RV meestal te hoog, dit kan je weg wassen met water, indien snel terug komt 50/50 water azijn gebruiken om weg te wassen.
Hieronder enkele foto's
na 6 weken drogen
dit was de 2e ham die ik gelijktijdig gemaakt heb na 9,5 weken.
om het drogingsproces te stoppen in 3 gesneden en gevacumeerd.
Ligt nu in de frigo te wachten
Zoals steeds voor gedroogde producten, vacuüm pekelen met colorozo en kruiden.
ik had gebruikt:
1 Noothammetje (mijne was ongeveer 1500 gr)
2,5% colorozo + 1,0 % keukenzout
halve steranijs
1el kardemompeulen
1el gedroogde oregano
1el korianderzaad
1el jeneverbessen
2 laurierblaadjes
Voel je vrij om de kruiden naar smaak aan te passen. je kan het zelfs naturel houden door enkel met colorozo te werken.
Alles samen in een vacuumzak stoppen en in de koelkast leggen
Na minimaal 3 weken uit de vacuumzak en de kruiden afspoelen.
Langer pekelen kan geen kwaad, beter een week te lang dan een week te weinig.
Daarna kan je het met de CSG 72h roken met bijvoorbeeld beuk.
Door omstandigheden heb ik maar 24h gerookt (half beuk/half eik), en is de smaak daardoor (te) weinig aanwezig.
Dit is meer een gedroogde dan een gerookte ham.
Maw je kan het roken overslaan om een gedroogde ham te krijgen.
Volgende stap is het drogen, hier heeft de eerste ham 6 weken in mijn droogkast gelegen.
Temperatuur: 12 tot 14°C
Relatieve vochtigheid: 60% tot 80% (en hier een daar een uitschieter naar 90+%).
Indien je groene schimmel zou krijgen, is de RV meestal te hoog, dit kan je weg wassen met water, indien snel terug komt 50/50 water azijn gebruiken om weg te wassen.
Hieronder enkele foto's
na 6 weken drogen
dit was de 2e ham die ik gelijktijdig gemaakt heb na 9,5 weken.
om het drogingsproces te stoppen in 3 gesneden en gevacumeerd.
Ligt nu in de frigo te wachten
Laatst bewerkt: