BasBQ
Beef en Steak

Chimmichurie Poetsertje

 
 
 

Poetsertje

Pitmaster
Berichten
502
Mag ik eens een aanvulling doen op het CC recept.
Ik heb er nou al een stuk of 3 geprobeerd, maar deze pakt heel verrassend uit.

Ingredi?nten
250 ml extra virgine olijolie
150 ml rode wijnazijn
2 grote rode uien, fijn gesnipperd
6 teentjes knoflook, zeer fijn gesnipperd
3 rode lomboks ontdaan van zaadlijsten
3 tomaten, ontveld en van zaadlijst ontdaan, kleine blokjes
1 bos plate peterselie, heel fijn gehakt
1 bosje koriander, heel fijn gehakt
1/2 bosje oregano, heel fijn gehakt
1 eetlepel paprikapoeder, gerookt
1 theelepeltje cayenne peper
zeezout naar smaak.

Natuurlijk zijn er 3 miljoen recepten voor CC en ik vind het leuk af en toe 1 te proberen

Las er ook nog een grappig weetje bij:

ANECDOTE : In de Zuid-Amerikaanse landen wordt bij gegrillde rundvlees heel vaak een dressing gebruikt van olie,azijn met verse kruiden.Door de peper en de lomboks kan het best wel flink pittig zijn.Zo'n pittige saus werd vroger daar een "curry" genoemd.
De naam is een verbastering van "give me the curry"' en dat is in de loop van de jaren geworden tot "chimichurry
 
Hoe fijn pureren jullie de ingredi?nten, helemaal tot een gladde saus of wat meer "chunky"?
 
Ik pureer mijn recept helemaal niet.
Gewoon heel fijn snipperen.
 
Heb vandaag weer een portie gemaakt,maar nu volgens een argentijns  recept uit  Asado Argentina volgens een tip van Bakkiepeukie.
Het oorspronkelijke recept laat vrij grof gesneden spullen zien. Ik ben zo vrij geweest het zo klein als me mogelijk was te snijden omdat ik het ook echt als saus wil gebruiken.
En om meer smaak te behouden ben ik dus niet met de maalstang aan de gang geweest.
Het is lekker pittig maar net niet te erg en de smaak is lekker vol.

IMG_1550.JPG


IMG_1553.JPG


Hier is bijna de helft van de olie uit het vorige recept gebruikt en hier is goed te zien dat dit ook voldoende is.
 
Lekker Willy

 
Nu,na een dag,nog zeer lekker;alleen tikkeltje te zuur naar mijn smaak.
Volgende keer doe ik er maar wat minder azijn, chili en zout in.
Op vlees....toppie.
Op worstjes....toppie.
Op brood....toppie.
En ik heb zelfs nog over!
 
Ik heb hem al een paar keer gemaakt,maar ik vind de rodewijn anzijn te sterk.
 
Zie je wel...ben ik niet de enige!
 
Heb hem van de week gemaakt voor op het ezeltje, we vonden hem heerlijk.
 
Mike v R zei:
Ik heb hem al een paar keer gemaakt,maar ik vind de rodewijn anzijn te sterk.

En mooie zoet paprika poeder (dus mild) brengt de smaak beter in balans.
Dus ietjes minder rode wijn azijn en ietjes (meer) mild paprikapoeder geeft het soms de juiste twist
 
Heb de chimmichurrie van Poetsertje al een paar keer mogen proeven en ik moet zeggen... Heeerlijk!

Nu ben ik alleen benieuwd hoelang deze houdbaar is.
 
 
Maandje moet kunnen.

Vers en alles lekker in de olie en azijn.
Verder is je neus ook een goede raadsheer.
 
Poetsertje zei:
Maandje moet kunnen.

Vers en alles lekker in de olie en azijn.
Verder is je neus ook een goede raadsheer.

Ik zou zo'n sauce geen maand bewaren hoor, het zijn allemaal rauwe ingredi?nten. En ruiken doe je het bederf niet zo snel met knoflook erin.
 
Botulisme is reukloos en geurloos en je gaat er hartstikke dood aan. Rauwe knoflook in olie op kamertemperatuur is een ideale kweekvijver voor dat soort organismen. Dus in de koelkast en niet al te lang zou ik zeggen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan