Mijn favoriete fastfood is tevens mijn bijnaam geworden: van den Ham-burger. Niks is zo lekker als een dikke, juicy burger waarvan het vet langs je lippen druipt! Graag maak ik zo vaak en zoveel mogelijk verschillende soorten burgers op zelfgemaakte broodjes. Dit keer experimenteer ik met onze "nieuwe" (via marktplaats) aanwinst: een gietijzeren tuinhaard.
Bij een burger hoort een brioche. Zo begin ik met het deeg, wat elke keer weer lastiger blijkt te zijn dan ik dacht! Zorg dat het gist met handwarm water & melk wordt gemengd met een schepje suiker. Dan reageert het sowieso en gaat het niet "dood".
Er zijn veel recepten op internet te vinden, maar simpelweg komt het erop neer dat het deeg erg nat uit de keukenmachine komt. Na het kneden op je werkbank moet het steviger worden. Hier gebruik ik simpel en goedkoop meel. Geen probleem voor gewoon wit brood, maar voor een brioche is het kansloos. Het blijkt slap en wilt niet in de juiste verhouding werken. Dus ook hier geldt: hoe beter je producten, hoe beter het eindresultaat!
Na het kneden, moet het deeg rijzen. Omdat ik de tuinhaard wil gebruiken als oven, is dit het moment om de tuinhaard aan te steken. Helaas zijn de weergoden niet met mij en begint het KEIHARD te regen & onweren. Op de pijp van de tuinhaard heb ik een oude dakpan gelegd, zodat er geen regenwater in de pot valt. Werkte perfect! Per toeval heb ik ergens een paar roosters gratis gekregen die precies in de haard paste! Die heb ik er ook alvast in gelegd. Kijken of deze niet zouden vervormen door de hitte...
Nadat het deeg goed genoeg had gerezen, heb ik er een aantal bollen van gevormd, maar zoals ik al zei: dit werkt niks. Het deeg was niet stevig genoeg, dus het kakte snel in. Aan de smaak zal het niet liggen, dus ik het ze netjes besmeerd en op een anders rooster in de "oven" geschoven. Deurtje dicht en hopelijk zijn deze, net als in de gewone oven, binnen 20 minuten klaar.
Dit was toch even iets anders dan ik had verwacht! Het duurde VEEL langer dan gepland en de kooltjes van alleen maar hout werkten ook niet zoals ik had verwacht. Conclusie: Leuk verhaal, lekker kort ook. Idee was leuk, maar de uitvoering iets minder...
De broodjes waren van onder sneller gegaard dan aan de bovenkant, waardoor ik de bollen moest draaien om ze gelijkmatig gaar te krijgen. Dat resulteert in platte kadetten, maar gelukkig smaken ze er niet minder om! Tijd voor essentie van deze blog: de paardenburgers! Het gehakt is al eerder gemalen, maar niet gekruid. Alleen peper en zout is meer dan genoeg voor dit prachtige & magere vlees.
Net zoals de bekende fastfood-keten, heb ik het vuurtje maar iets verder opgestookt en gezorgd voor flame grilled burgers! Persoonlijk vind ik het lekker als je van binnen nog wat "smooshie" proeft en vooral niet doorbakken vlees hebt. Als zeg ik het zelf... Het eindresultaat smaakte echter FANTASTISCH! Een stevigere blond was echt goed op zijn plaats, en man.... Wat een leuke ervaring was dit weer!
Bij een burger hoort een brioche. Zo begin ik met het deeg, wat elke keer weer lastiger blijkt te zijn dan ik dacht! Zorg dat het gist met handwarm water & melk wordt gemengd met een schepje suiker. Dan reageert het sowieso en gaat het niet "dood".
Er zijn veel recepten op internet te vinden, maar simpelweg komt het erop neer dat het deeg erg nat uit de keukenmachine komt. Na het kneden op je werkbank moet het steviger worden. Hier gebruik ik simpel en goedkoop meel. Geen probleem voor gewoon wit brood, maar voor een brioche is het kansloos. Het blijkt slap en wilt niet in de juiste verhouding werken. Dus ook hier geldt: hoe beter je producten, hoe beter het eindresultaat!
Na het kneden, moet het deeg rijzen. Omdat ik de tuinhaard wil gebruiken als oven, is dit het moment om de tuinhaard aan te steken. Helaas zijn de weergoden niet met mij en begint het KEIHARD te regen & onweren. Op de pijp van de tuinhaard heb ik een oude dakpan gelegd, zodat er geen regenwater in de pot valt. Werkte perfect! Per toeval heb ik ergens een paar roosters gratis gekregen die precies in de haard paste! Die heb ik er ook alvast in gelegd. Kijken of deze niet zouden vervormen door de hitte...
Nadat het deeg goed genoeg had gerezen, heb ik er een aantal bollen van gevormd, maar zoals ik al zei: dit werkt niks. Het deeg was niet stevig genoeg, dus het kakte snel in. Aan de smaak zal het niet liggen, dus ik het ze netjes besmeerd en op een anders rooster in de "oven" geschoven. Deurtje dicht en hopelijk zijn deze, net als in de gewone oven, binnen 20 minuten klaar.
Dit was toch even iets anders dan ik had verwacht! Het duurde VEEL langer dan gepland en de kooltjes van alleen maar hout werkten ook niet zoals ik had verwacht. Conclusie: Leuk verhaal, lekker kort ook. Idee was leuk, maar de uitvoering iets minder...
De broodjes waren van onder sneller gegaard dan aan de bovenkant, waardoor ik de bollen moest draaien om ze gelijkmatig gaar te krijgen. Dat resulteert in platte kadetten, maar gelukkig smaken ze er niet minder om! Tijd voor essentie van deze blog: de paardenburgers! Het gehakt is al eerder gemalen, maar niet gekruid. Alleen peper en zout is meer dan genoeg voor dit prachtige & magere vlees.
Net zoals de bekende fastfood-keten, heb ik het vuurtje maar iets verder opgestookt en gezorgd voor flame grilled burgers! Persoonlijk vind ik het lekker als je van binnen nog wat "smooshie" proeft en vooral niet doorbakken vlees hebt. Als zeg ik het zelf... Het eindresultaat smaakte echter FANTASTISCH! Een stevigere blond was echt goed op zijn plaats, en man.... Wat een leuke ervaring was dit weer!