Goedeavond allemaal,
Zojuist heb ik mijzelf in het stel je voor draadje alvast voorgesteld en hier kondigde ik ook aan dat ik na een jaar veel BBQ'en op de Weber 57 master touch GBS nu opzoek ben naar een Kamado.
Zoals ik al van zoveel mensen heb gelezen hier én ook inmiddels zelf ervaren heb is het aanbod gigantisch. Een goed gevulde markt waar iedereen duidelijk een graantje van wil mee pikken en waarom ook niet! Ik heb al wel wat ''onafhankelijke'' winkels gehad, maar daar krijg ik toch een te commercieel advies gevoelsmatig dus ik ben zelf op onderzoek uit gegaan.
Als je dan wat verder gaat googlen en lezen dan kom ik toch wel tot de conclusie dat er een paar merken ''uit springen voor mij''. Waarom springen die eruit voor mij? Met name, omdat ik levensvatbaarheid van een merk (lees: servicebetrouwbaarheid) heel relevant vind. Kom ik dus een onbekend ''honky tonky'' merk tegen bij een bouwmarkt dan haak ik al snel af.
Correct me if i'm wrong, maar naar mijn idee bestaat de gevestigde orde uit (van goedkoop naar duur):
- Grill Guru
- Bastard
- Kamado Joe / Primo
- BGE
Ik zal er vast wat vergeten!
Daar waar ik normaal gesproken behoorlijk van de A-merken ben wilde ik hier toch iets verdere research indoen gezien de gigantische prijsverschillen. Een redelijke complete Grill Guru Large voor nog geen € 800 euro en een BGE kaal zonder iets voor minimaal het dubbele in dezelfde afmeting.
Wat zoek
Nu vind ik het heel moeilijk om echt een goede conclusie te trekken over wat nou geschikt is voor mij. Wat zoek ik? En wat vind ik belangrijk? (van belangrijk naar minst belangrijk:
1. Goede temperatuur controle. Dus met zo min mogelijk moeite zo stabiel en nauwkeurig als mogelijk en reëel is. Dit is tevens de hoofdreden dat ik een Kamado wil (ook omdat ik het hele jaar door wil bbqen en met de Weber swinters nog meer moeite heb met temp. controle). Het is een leuke uitdaging om 12 uur lang PP te maken op de Weber, maar je bent toch stiekem best ''druk'' met de temperatuur in een range van 10-15 graden te houden.
2. Dito accessoires assortiment. Dat hoeven dus niet 600 opties te zijn, maar wel de basis dingen als pizzasteen, cast iron searing grill, etc.
3. Een goede service als er een keer wat is dat je geen langdurige reparatie/ opstuur ellende krijgt
Mijn gevoel zegt dat, na dus wat research, de meest recente Kamado Joe Classic 2 (2020). Het D & C systeem spreekt mij hier ook wel aan maar is zeker geen ''must''. Echter spreekt The Bastard Large Urban Compleet mij weer wat meer aan op basis van uitstraling. En tot slot als je de geleerde moet geloven is Grill Guru wel echt een instapmodel, maargoed wie zegt dat dat slecht is?
Waar ik dus met name tegen aanloop is de twijfel hoe zwaar mijn eigen Prio 1 telt in deze vergelijking, ofwel:
- Is het keramiek van bijv. een Grill Guru, inderdaad zo slecht ten opzichte van een Kamado Joe of BGE.
- En als dit verschil zo groot is ga ik dan mijn eigen Prio 1 doel niet voorbij dalijk?
- Moet ik toch blindelings kiezen voor BGE, want dat is de duurste en ''zal wel de beste zijn''?
Kortom: Ik hoop dat iemand mij hier wellicht wat meer kan adviseren nu jullie weten waar ik tegen aanloop in mijn zoektocht. Mocht je nou een ander merk in gedachten hebben dan hoor ik dat uiteraard ook graag!
Alvast heel erg bedankt voor de moeite om tot hier überhaupt te lezen en ik hoop dat iemand de tijd en zin heeft om te reageren.
Zojuist heb ik mijzelf in het stel je voor draadje alvast voorgesteld en hier kondigde ik ook aan dat ik na een jaar veel BBQ'en op de Weber 57 master touch GBS nu opzoek ben naar een Kamado.
Zoals ik al van zoveel mensen heb gelezen hier én ook inmiddels zelf ervaren heb is het aanbod gigantisch. Een goed gevulde markt waar iedereen duidelijk een graantje van wil mee pikken en waarom ook niet! Ik heb al wel wat ''onafhankelijke'' winkels gehad, maar daar krijg ik toch een te commercieel advies gevoelsmatig dus ik ben zelf op onderzoek uit gegaan.
Als je dan wat verder gaat googlen en lezen dan kom ik toch wel tot de conclusie dat er een paar merken ''uit springen voor mij''. Waarom springen die eruit voor mij? Met name, omdat ik levensvatbaarheid van een merk (lees: servicebetrouwbaarheid) heel relevant vind. Kom ik dus een onbekend ''honky tonky'' merk tegen bij een bouwmarkt dan haak ik al snel af.
Correct me if i'm wrong, maar naar mijn idee bestaat de gevestigde orde uit (van goedkoop naar duur):
- Grill Guru
- Bastard
- Kamado Joe / Primo
- BGE
Ik zal er vast wat vergeten!
Daar waar ik normaal gesproken behoorlijk van de A-merken ben wilde ik hier toch iets verdere research indoen gezien de gigantische prijsverschillen. Een redelijke complete Grill Guru Large voor nog geen € 800 euro en een BGE kaal zonder iets voor minimaal het dubbele in dezelfde afmeting.
Wat zoek
Nu vind ik het heel moeilijk om echt een goede conclusie te trekken over wat nou geschikt is voor mij. Wat zoek ik? En wat vind ik belangrijk? (van belangrijk naar minst belangrijk:
1. Goede temperatuur controle. Dus met zo min mogelijk moeite zo stabiel en nauwkeurig als mogelijk en reëel is. Dit is tevens de hoofdreden dat ik een Kamado wil (ook omdat ik het hele jaar door wil bbqen en met de Weber swinters nog meer moeite heb met temp. controle). Het is een leuke uitdaging om 12 uur lang PP te maken op de Weber, maar je bent toch stiekem best ''druk'' met de temperatuur in een range van 10-15 graden te houden.
2. Dito accessoires assortiment. Dat hoeven dus niet 600 opties te zijn, maar wel de basis dingen als pizzasteen, cast iron searing grill, etc.
3. Een goede service als er een keer wat is dat je geen langdurige reparatie/ opstuur ellende krijgt
Mijn gevoel zegt dat, na dus wat research, de meest recente Kamado Joe Classic 2 (2020). Het D & C systeem spreekt mij hier ook wel aan maar is zeker geen ''must''. Echter spreekt The Bastard Large Urban Compleet mij weer wat meer aan op basis van uitstraling. En tot slot als je de geleerde moet geloven is Grill Guru wel echt een instapmodel, maargoed wie zegt dat dat slecht is?
Waar ik dus met name tegen aanloop is de twijfel hoe zwaar mijn eigen Prio 1 telt in deze vergelijking, ofwel:
- Is het keramiek van bijv. een Grill Guru, inderdaad zo slecht ten opzichte van een Kamado Joe of BGE.
- En als dit verschil zo groot is ga ik dan mijn eigen Prio 1 doel niet voorbij dalijk?
- Moet ik toch blindelings kiezen voor BGE, want dat is de duurste en ''zal wel de beste zijn''?
Kortom: Ik hoop dat iemand mij hier wellicht wat meer kan adviseren nu jullie weten waar ik tegen aanloop in mijn zoektocht. Mocht je nou een ander merk in gedachten hebben dan hoor ik dat uiteraard ook graag!
Alvast heel erg bedankt voor de moeite om tot hier überhaupt te lezen en ik hoop dat iemand de tijd en zin heeft om te reageren.