BasBQ
Beef en Steak

500ltr gastank ombouw naar smoker

Ik zou toch ook een luchtinlaat regeling voorzien.
Als je alleen uw uitlaat gaat sluiten, ga je minder zuivere rook hebben vrees ik.
Ik sluit de uitlaat alleen bij koud roken deels af bij mijn Oklahoma Copie smoker. Bij stoken op hout regel ik met de luchtinlaat en vooral de hoeveelheid en maat van de stukken hout.
Het is inderdaad een lastige kwestie.

Soms denk ik:
Als je in het begin van een leiding of op het einde van een leiding een debiet begrenzing zet dan geldt dat voor de gehele leiding.
( laten we nu leidingweerstand even achterwege laten voor het vergelijk op deze korte afstand)

Propere doorzichtige rook is inderdaad de maatstaf.

Om dit te bereiken moet de verhouding brandstof/zuurstof goed zijn.

Mijn soorten brandstof:
- 100% hout
- houtskool met chunks
- houtskool briketten met chunks
- kokosbriketten met chunks.

Afhankelijk van de hoeveelheid die ik dan nog eens van elk gebruik heb ik een bepaalde flow nodig.

Tijdens het direct grillen in de tank zal mijn deksel open staan.
Airflow is dan geen issue.

Tijdens het indirect grillen is het de bedoeling om het meest op houtskool briketten met hout chunks een vaste hoeveelheid briketten te gebruiken bij de start.
Dit zou de meest controleerbare manier zijn gezien aantal voorgeperste briketten gemakkelijk gelijk te houden is bij iedere BBQ beurt. (Winter/zomer afwijking buiten beschouwing gelaten)

Initieel zou ik de grote deur dicht laten en de airflow via de kleine opening onder de kolengrill observeren samen met een 100% geopende uitlaat.
We zullen dan wel zien welk temperatuurevenwicht er dan ontstaat.
Is het vuile rook dan zet ik de deur van de firebox open omdat er duidelijk te weinig zuurstof is.
Dan maak ik nadien de onderste opening wat groter.
Ik probeer de grote deur zoveel als mogelijk gesloten te houden zodat de rook niet langs voor er uit komt afhankelijk van de heersende wind.
Blijft het vuil dan is mijn uitlaat te klein in diameter en is er te weinig flow mogelijk.
Komt de rook proper er uit dan is het nagaan welke temperatuur er heerst.
Dan eventueel uitlaat minderen bij te hoge temperaturen of minder brandstof.
Dat wordt dus experimenteren.

Bij mijn WSM laat ik bv de uitlaat altijd maximaal en speel ik met de inlaat.
En die heeft van de fabriek uit een mooi evenwicht in temperatuur bereik.
De denkpiste is dat ik bij maximale opening bovenaan geen opstopping/warmere zone creëer thv de bovenste grill tov de onderste.
In hoeverre dit natuurlijk uberhaupt mogelijk is.

Bij deze BBQ moet ik dus ook even de juiste verhouding lucht/brandstof/temp vinden.

Hier probeer ik het initieel eens met de uitlaatzijde.
Zal gemakkelijker te bedienen en te regelen zijn tov de grote toevoerdeur van mijn firebox.
En zou hou ik de firebox wat strakker en minder gepruts/werk.

Alle wegen leiden uiteindelijk naar Rome.
We zien wel.



Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
0925de431cc6b33c83a2f5bacaf563a3.jpg
 
Poely, mooie denkwijze.
Ik hoop voor je dat het lukt.
Al vrees ik dat uw plan gaat werken aan 1 bepaalde temperatuur.
 
12kg PP. Met eigen kruiden laten vacuüm trekken bij de slager.

Zaterdag op de Smoker.

Voor 12 personen.

En de vriezer.
68473c8bdc0491a47e896f3e0c95fd5b.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Away we go.

Vanavond test nr 1.

- Eerst het geheel eens laten inbranden en zien welke temperatuur ik krijg.
- daarna chickenwings en onderbouten direct grillen.

Fingers crossed
7583f7422301e232b4552eeb0feb8c66.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Het is gelukt.
Ergens diep in de Ardennen de BBQ opgesteld.

Dag 1:
- kippenbouten en wings boven houtskool
- oesters
- hamburgers.

Direct grillen ging zeer vlot.

Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
9378389476ee21bdde8ae32feac307a1.jpg
aa6246559ad890a44c1a7fb32e9a08d6.jpg
ff6fa8b33fbd39ced6e2dc073e6a16d6.jpg
335554c4440d23fabc670af1ddc29693.jpg
937eb1f8cc2a1eb2d1e764344bccd803.jpg
a73943a4da39561dc1cc367ba9af2378.jpg
 
Dag 2 was de grote test.

Pulled pork indirect.

- gestart om 11hr met 4 stuks van 3kg
- eerste 1h30 was het rond de 50° in de BBQ op1 grote starter met kolen en met een paar chunks.
Ik wou de BBQ tijd geven om langzaam om te warmen. Maar het bleef stagneren.
- Dan verder gedaan met de kolen en er ook houtblokken bijgelegd met de deur maximaal open
Toen ging de temperatuur naar 120°
- om 17:00 en 63° vleestemperatuur kreeg ik te maken met de 'stall'. Ik heb ze toen ingepakt.
- om 19:30 had ik 80° vleestemperatuur en heb ik het vuur nog meer aangewakkerd en bleef deze schommelen tussen 130° en 150°

Tussentijds wel nog Poolse worst op de grill erbij gesmeten en een pizza op een andere BBQ gedaan.

-geen geduld meer gehad om 22hr en 1 ste afgehaald op 88°
Die eerste die ik afgehaald heb heeft niet echt tijd gehad om te rusten want we hadden honger.
Maar de eerste was echt nog trekken aan het vlees.

De drie andere heb ik nog een uurtje door laten stoken en dan laten afkoelen en rusten in een gesloten frigobox en zo weggezet in de pickup.

Vandaag heb ik ze dan uit elkaar gehaald.
Dit ging echt super gemakkelijk en gewoon met de blote handen.
Het overgrote deel van het vlees kon ik echt gewoon uit elkaar duwen.
Is dus kwestie van je PP echt wel tijd te geven.
Zowel in garen als rusten.

PP is dus op de dag op voorhand maken bij een BBQ feestje.


Leerpunten van de BBQ zelf.

- Grill in de vuurbox moet hoger geplaatst worden zodat er meer zuurstof onderin kan doorstromen tot achteraan.
Zelfs na lang stoken met veel afval onderin.
- Opening onder de deur groter maken zodat je de asresten gemakkelijker kan verwijderen tijdens het BBQ'en.
- De diameter van de buis tussen vuurbox en smoker moet groter en/of groter 'dak' maken
Ik denk dat de hoogte tussen deuropening en bovenste rand van de vuurbox te weinig is.
Ik zal proberen om een soort rechthoek te lassen bovenaan. Ik vermoed dat er te weinig 'verzamelruimte' was voor de gassen want ze kwamen soms vooraan naar buiten.
- Betreffende de grotere diameter van buis tussen de vuurbox en de smoker is er wel twijfel want in feite moet het ook niet groter want indirect is boven 150° niet echt mijn doel.
Daarbij was het nu maar 1°C buiten en had ik nog veel 'lekken'.

Is de BBQ geslaagd in zijn concept?

JA, maar nog een paar kleine verbeteringen aan de vuurbox.
Ik heb toch nog een 2de 18kg gasfles als back-up dus op de eerste kan ik gerust nog wat uitproberen.
94dcae6452050b69346be1aa728148d2.jpg
813dfcb7f8b68ec4ab1d1ca61164d9bb.jpg
751e56a2ca2e1d756dfd33fd79cbd5e8.jpg
51a5a248c884343c27d4b7010df94b1b.jpg
f46b8a74c796d9570290e588f5eed9fc.jpg
78f57012dbdb84f4412dc0af7bdb3d50.jpg
d957a85a251e2e3d56be90b4511016a8.jpg
2b69fd3962c9399216d1db69a713834f.jpg


Verstuurd vanaf mijn SM-G981B met Tapatalk
 
Terug
Bovenaan Onderaan