BasBQ
Beef en Steak

Vraagje over rook chunks.

 
 

Wesley

Kooltjesharker
Berichten
187
Sinds kort trotse eigenaar van een Basterd large urban 2022. Ik heb nu al een aantal gerechten gemaakt waar ik rook chunks aan toegevoegd heb. Wat is een beetje normale tijd van rook afgifte van een chunk. Als ik er een blokje op gooi dan heb ik daar ongeveer maar een half uurtje profijt van. De rook chunks die ik heb zijn van rookhout excellent meat.

79A799B6-63D3-401B-9520-AA29968DF843.jpeg
 
Ik heb hier eigenlijk nooit echt op gelet. Een half uurtje zou best kunnen ja. Zeker als het op brandende kolen licht. Je zou ook eens kunnen proberen om een blokje onderin de kolenmand te leggen en de houtskool erop. Weet niet of je er dan langer mee doet, maar zou de rook verbranding (smaak) ten goede komen.

Btw de meeste rooksmaak wordt in het begin opgenomen door je vlees.
 
Ik heb hier eigenlijk nooit echt op gelet. Een half uurtje zou best kunnen ja. Zeker als het op brandende kolen licht. Je zou ook eens kunnen proberen om een blokje onderin de kolenmand te leggen en de houtskool erop. Weet niet of je er dan langer mee doet, maar zou de rook verbranding (smaak) ten goede komen.

Btw de meeste rooksmaak wordt in het begin opgenomen door je vlees.
Ik heb dit toevallig bij Dennis gezien van noskos. Zijn laatste nieuwe filmpje op youtube doet hij dat ook. Maar wat je zeg de meeste rooksmaak krijg je in het begin.
 
Half uur is vrij normaal, als je meer rooksmaak toe wil voegen kan je ook meer rookhout toevoegen.
 
Half uur is vrij normaal, als je meer rooksmaak toe wil voegen kan je ook meer rookhout toevoegen.
Oke dan. Ik had ergens gelezen en gehoord dat een chunk ongeveer een uurtje zou moeten roken. Dan doe ik volgende keer gewoon extra chunks toevoegen en verspreid door de kolen voor langere afgifte.
 
Het ligt natuurlijk ook aan de grote van de chunks. Soms zijn ze zo groot als een kindervuist en soms zo groot als de vuist van een dokwerker.
Heb altijd een beetje moeite dat iets moet…😉.
Het is barbecue, dus gewoon een beetje spelen dan komt het vanzelf goed.
 
Het ligt natuurlijk ook aan de grote van de chunks. Soms zijn ze zo groot als een kindervuist en soms zo groot als de vuist van een dokwerker.
Heb altijd een beetje moeite dat iets moet…😉.
Het is barbecue, dus gewoon een beetje spelen dan komt het vanzelf goed.
Het enige wat we moeten, is naar de wc en belasting betalen😉
 
En wanneer gooien jullie eigenlijk het vlees op de bbq nadat het rookhout is toegevoegd?Wachten jullie eerst op die mooie dunne "blauwe" rook of gaat gelijk het vlees er op? Ik doe dat namelijk wel en merk vaak wel verschil in kwaliteit en intensiteit van de rooksmaak.
 
Ik wacht idd het liefst even. De overige chunks leg ik dan alvast op het rooster (indirect) en plaats ze tussen de heetste kolen als de eerste is uitgewerkt. Gaan gelijk mooi branden en roken dan.
 
Als ik een platesetter gebruik dan stook eerst het ei, zonder platesetter, op. Als het ei warm is de platesetter er in en warm stoken.

Dan de platesetter er af, rookhout op de kolen, platesetter terug en leg het vlees dan gelijk opmeet rooster.
Het leggen doe ik omdat ik niet weet hoe het vlees terecht kom als ik ga gooien 😉
 
Als ik een platesetter gebruik dan stook eerst het ei, zonder platesetter, op. Als het ei warm is de platesetter er in en warm stoken.

Dan de platesetter er af, rookhout op de kolen, platesetter terug en leg het vlees dan gelijk opmeet rooster.
Het leggen doe ik omdat ik niet weet hoe het vlees terecht kom als ik ga gooien 😉
Ik doe indd ook eerst de Q warm stoken. Daarna platesetter erin en als laatste rookhout en dan gelijk het vlees erop
 
Zodra de barbecue goed brandt, zeg 15 minuten na het aansteken, rookhout erbij (als het niet al onder de kolen ligt) platesetter erop, rooster en gelijk het vlees.

Het is zonde van je houtskool om het niet gelijk te gaan gebruiken. Ook hoef je de boel maar 1 keer in te regelen.
 
Ik volg @Frits en
@noskos .

Eerst omdat ik "er de ballen verstand van had" en nu omdat dat doorgaans goed uitpakt.

Maar door onhandige plaatsing van een lekbak wel eens een portie gehakt ballen in de vieze rook gehad en dat verschil proef je echt wel.

Verstuurd vanaf mijn AC2003 met Tapatalk
 
Top. Dankjulliewel voor de uitleg. Nog een kleine toevoeging aan mijn vraag. Stel je legt het rookhout wel bovenop je houtskool. Hebben jullie dan nog een techniek qua plaatsing? Op het heetste gedeelte of juist een beetje aan de zijkant. Doe het nu op gevoel, maar soms last van zo'n dikke witte schoorsteenrook die niet altijd even lekker is.
 
En wanneer gooien jullie eigenlijk het vlees op de bbq nadat het rookhout is toegevoegd?Wachten jullie eerst op die mooie dunne "blauwe" rook of gaat gelijk het vlees er op? Ik doe dat namelijk wel en merk vaak wel verschil in kwaliteit en intensiteit van de rooksmaak.
Gooien? Ik begrijp niet wat sommige mensen mankeert om met hun eten te gaan gooien en smijten.
Ik leg het vlees altijd op de BBQ. Is veel makkelijker dan gooien, en toont ook iets meer respect.;)
Over rookhout. Frits geeft het al aan, niks moet alles mag. Zie het als kruiden want dat doe je met rookhout, kruiden met rook.
Ik vind gemiddeld dat na 20 minuten de rook mag zijn verdwenen. En ik ben helemaal gek want ik weeg mijn rookhout, ik gebruik overigens nagenoeg alleen appelhout.
Ik leg de gewenste hoeveelheid jn de cherrypit en wacht tot het gaat roken leg het vlees op de BBQ en sluit het deksel
 
Laatst bewerkt:
Als ik het bovenop doe dan leg ik een blokje in het vuur voor directe rook. En dan nog één of twee blokjes weg van het vuur zodat die obtbranden wanneer het vuur groter wordt.
 
Gooien? Ik begrijp niet wat sommige mensen mankeert om met hun eten te gaan gooien en smijten.
Ik leg het vlees altijd op de BBQ. Is veel makkelijker dan gooien, en toont ook iets meer respect.;)
Over rookhout. Frits geeft het al aan, niks moet alles mag. Zie het als kruiden want dat doe je met rookhout, kruiden met rook.
Ik vind gemiddeld dat na 20 minuten de rook mag zijn verdwenen. En ik ben helemaal gek want ik weeg mijn rookhout, ik gebruik overigens nagenoeg alleen appelhout.
Ik leg de gewenste hoeveelheid jn de cherrypit en wacht tot het gaat roken leg het vlees op de BBQ en sluit het deksel
Wat is de rede dat je het rookhout weegt?
Als ik het bovenop doe dan leg ik een blokje in het vuur voor directe rook. En dan nog één of twee blokjes weg van het vuur zodat die obtbranden wanneer het vuur groter wordt.
Laatste keer had ik met moinkbals 1 blokjes.
Binnenkort wil ik dus pulled pork maken en dan zal ik indd verdeeld in de Q de blokjes verspreiden voor langere afgifte van de rook.

De meest gebruikte bij mij is ook appel. Heb ook nog whisky liggen en vind dat bij rund wel erg lekker.
 
Terug
Bovenaan Onderaan