BasBQ
Beef en Steak

Tiroler Ribs

 
 
 
 
 

Bram

Gerijpt
Berichten
4.966
Beste BBQgenoten,

Ik heb me deze maand ook weer eens gewaagd aan de wedstrijd. Het zijn Tiroler Ribs geworden. Het recept kwam ik tegen op internet na wat speurwerk. En ik zag er toch wat ongebruikelijke dingen in die niet in de standaard BBQ gerechten gedaan worden. Dus had ik er gelijk zin in. Ribs gehaald bij de lokale slager en aan de slag.

Homemade Austrian Rib Spice Rub
  • 4 tbsp caraway seeds, whole or ground
  • 4 tbsp sweet unsmoked paprika powder
  • 1 tbsp cracked black pepper
  • 2 tsp chilli powder
  • 2 tsp garlic powder
  • 2 tsp onion powder
  • 2 tsp dried oregano
  • 2 tsp cayenne pepper
  • 1 tsp white pepper
Ik heb bewust het zout uit de rub gelaten. Zodat ik beter de hoeveelheid zout kan bepalen.

IMG_1313.JPG


IMG_1314.JPG


Het recept gebruik zelfgemaakte appelmoes als binder voor de rub. Ik heb eerst de ribs bestrooid met zout. Daarna de appelmoes en de rub.

IMG_1315.JPG


IMG_1316.JPG


Die mochten mee naar buiten en op de Q. Die stond al te wachten met een dome temp van 110gr en wat blokjes kers.

IMG_1317.JPG


IMG_1320.JPG


Ribs op de Q. Tijd om de rest te gaan maken. Aardappel partjes, een koolsalade, knoflooksausje en een BBQ saus. Alles in traditie uit Oostenrijk.

GARLIC SOUR CREAM SAUCE
  • 1 tbsp garlic, crushed
  • 250 ml sour cream
  • 1 tsp sea salt
  • 1 tsp white pepper
  • 1 tsp fresh chives, finely sliced or snipped
IMG_1318.JPG


IMG_1319.JPG


IMG_1340.JPG


Koolsalade.
  • Halve witte kool
  • 2 flinke tl zout
  • 1 kleine rode ui
  • 3 el biologische witte wijn azijn
  • 1 tl honing
  • 3 el olijfolie
  • 1 flinke theelepel mosterd
  • zwarte peper
  • Eetlepel karwijzaad

IMG_1321.JPG


IMG_1322.JPG


IMG_1324.JPG


POTATO WEDGES
  • 500 g potatoes, unpeeled, cut into wedges
  • 2 tbsp olive oil
  • 1 tsp sea salt
  • 1 tsp black pepper, freshly cracked
  • 1 tbsp flower

IMG_1323.JPG


Dat staat allemaal klaar voor later. Nog mooi wat tijd om buiten in de zon wat te prullen in de tuin. En voor je het weet zijn de eerste 3u voorbij. Tijd om de ribs in te gaan pakken. Er gaat enkel wat appelsap bij de ribs in de folie. Kunnen ze daar mooi wat instoven.

Tussentijds even gespiekt

IMG_1325.JPG


Na 3u in de rook zagen ze er prima uit.

IMG_1327.JPG


IMG_1328.JPG


IMG_1329.JPG


Nu alles netjes ingepakt was, en terug op e Q lag. Kon ik even op de fiets naar de schoonouwe lui. Daar de voorraad bier eens doen slinken :cool:

IMG_1330.JPG


Eenmaal terug thuis gingen de aardappels op de Q, Maar daar is geen bewijs last van. Dus ook niet gebeurd..... Salade uit de koelkast. even door schudden. De ribs uit de folie en in de BBQ saus die ik gemaakt had. Ook daar is geen bewijs van. Het is een simpele saus waar de restant van de rub in is gegaan. Om zo de smaken bij hetzelfde te houden.

IMG_1333.JPG


Nu alles klaar is kan er een leuk plankje gemaakt worden voor de foto. Nu maar hopen dat het wat puntjes op gaat leveren.

IMG_1338 copy.jpg


Dit was weer een hele fijn BBQ ervaring. De smaken zijn compleet anders dat je normaal van ribs gewent bent. En heel erg lekker. Het was een heerlijk fijne complete maaltijd. Welke mij qua smaken gelijk terug naar de piste in zuid Tirol doen brengen. Het bier komt dan weliswaar niet uit Oostenrijk, maar is wel het type bier ik aldaar graag drink.

Iedereen alvast bedankt voor het lezen en het kijken
Bram
 
Laatst bewerkt:
Broer, wat heb je je toch weer uitgesloofd.
Zelfgemaakte appelmoes en zelfs een glaasje appelsap er bij. Je zou bijna denken dat je op dieet bent of flexitarier 😁.

Heerlijk ribben en bijgerechten.. Zo krijg je vanzelf zin om op vakantie te gaan naar Tirol.
 
Ongekend mooi verslag weer @Bram!
Heerlijk kunnen lezen zo, het is maar goed dat ik de lunch net achter de kiezen heb.

deed dat eetlepeltje bloem nog wat met de aardappelen (lees: de moeite waard)?
Ze zien er ook erg mooi uit.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Dat is een mooie plank zo zeg!


Daar zit ik dan, met men broodje pindakaas.

Deze rub ga ik ook een keer proberen.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Dat lijkt wel een feestje. Heerlijk Bram.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Mooi verslag Bram , en top ribbels geworden 👍🏻.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Ziet er speciaal uit met die appelmoes en kruiden! Maar zal inderdaad wel de moeite zijn geweest.

Over die patato wedges, welke temperatuur en gaartijd had je nodig?
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Mooi opgemaakt bordje!!! Nou ik vind het in Oostenrijk toch wel lekker om een zillertallertje te drinken hoor😎😎
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
@Bram , Bij jou is het volgens mij iedere dag feest.
Ziet er geweldig uit. Had best ff mee willen proeven. 😋

btw....ik zou er een Weisse uit Tirol bij gepakt hebben. ;)
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
deed dat eetlepeltje bloem nog wat met de aardappelen (lees: de moeite waard)?
Ze zien er ook erg mooi uit.
TNX Sander. Ik merkte dat de olie en kruiden beter aan de aardappels bleven plakken. En daardoor een betere korst vormde om de aardappels. Dus dat is wel een blijvertje. Wel eerst de olie en kruidenolie mix maken. Aardappel en mix in een kom. En dan goed verdelen. Als alles vettig Is de eetlepel bloem er bij. Dan een 2e maal goed verdelen en alles zit aan je aardappels. Meer als dat in normaal gewend ben.

Over die patato wedges, welke temperatuur en gaartijd had je nodig?
Die gaan altijd op de weber hier. Flinke lading kolen er in an dan vol gas aan. Ik denk 180-200gr rooster. Ik meet het nooit. Ze liggen er meestal 1u op. Maar na een half uur ga ik altijd ff kijken. Een aardappel droog stoken zal heel moeilijk zijn. maar als er een hotspot is en je krijgt verbrande plekken is dat minder. Dus ik zou zeggen 180gr. En dan na een half uur even checken. Meestal prik ik de thermapen in de aardappel om te kijken of ze zacht zijn. Dan zijn ze vaak 95-98gr. Als het korstje me aanstaat gaan ze er af.
@Bram , Bij jou is het volgens mij iedere dag feest.
Ziet er geweldig uit. Had best ff mee willen proeven. 😋

btw....ik zou er een Weisse uit Tirol bij gepakt hebben. ;)
Klopt Peter. Ik probeer er elke dag iets moois van te maken. Dan kunnen ze dat alvast niet meer afnemen hahaha
Het biertje uit Tirol heb ik wel geprobeerd. M’n lokale bier dealer was dicht. En de bekende die op wintersport zijn geweest gingen met het vliegtuig. En konden dus geen kratje voor me mee nemen. Maar niet getreurd, Franziskaner komt zeker in de buurt. Staat hier in de zomer trouwens op voorraad in de bierkast 😀
 
Klopt Peter. Ik probeer er elke dag iets moois van te maken. Dan kunnen ze dat alvast niet meer afnemen hahaha
Het biertje uit Tirol heb ik wel geprobeerd. M’n lokale bier dealer was dicht. En de bekende die op wintersport zijn geweest gingen met het vliegtuig. En konden dus geen kratje voor me mee nemen. Maar niet getreurd, Franziskaner komt zeker in de buurt. Staat hier in de zomer trouwens op voorraad in de bierkast 😀
[/QUOTE]
P.p

@Bram , bekend probleem. Kom in de diverse getränkemarkten in het grensgebied ook geen bier uit Austria staan Tirol, tegen.
Allgäuer Büble uit Kempten, 10 km voor de Fernpass ligt nog het dichtste in de buurt.
(Alleen de CEO bracht Büble Radler mee....😒)
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Lekkere ribbels en een leuke twist aan Tirol! Veel geluk met de fotowedstrijd.
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Lijkt bijna een masterclass Bram. Ziet er zeer goed en tasty uit!
 
  • Leuk
Waarderingen: Bram
Terug
Bovenaan Onderaan