BasBQ
Beef en Steak

Bavette bereiden

Werner L&S

Kooltjesharker
Berichten
147
Hoi

Ik heb net bij de makro een stuk runderbavette gekocht die morgen op de bastard gaat. Vorige keer (mijn eerste keer bavette) was redelijk taai geworden. Wat is de beste manier om een bavette te bereiden ? Ik lees namelijk verschillende bereidingswijzen. Mijn voorkeur gaat uit naar een deel indirect en dan af grillen. Of anders om toch beter? Met welke techniek krijg je de malste bavette?

Ben benieuwd :)
 
En nog een vraagje: ik hoor altijd dat je op de draad moet snijden. Maar bij het portioneren ishet toch makkelijker om met de draad mee te snijden zodat degene die de bavette eet op de draad kan snijden.
 
Ik zou de Bavette in mooi op de draad gesneden plakken serveren. Als degene die ‘m eet dat niet precies doet is ‘ie inderdaad niet mals 😀
 
Vorige keer hadden we hem wel op de draad gesneden. Maar ik denk dat de bavette te dik was om te grillen.
 
Altijd kernthermometer gebruiken, helemaal met dik vlees. Kan dan niet mislukken. Ik doe (indirect) meestal 5 graden voor de gewenste temperatuur ff afgrillen.

en wat hierboven al genoemd werd, in plakken serveren. Mijn aanvulling zou zijn; maldon vlokken erover strooien, wat een feestje! 😉
 
Zal maldon vlokken een keer proberen, ben benieuwd. Indirect op 120 graden ? Is 5 graden voldoende als het in aluminium folie wordt gepakt en daarna wordt af gegrild?
 
Bavette is over het algemeen niet heel geschikt voor reverse sear. Zelf maak ik die altijd gewoon direct.
Als rollade kan je dit wel overwegen, maar bij mijn laatste experiment bleek ook dat lekkerder bij een hogere temp (160+ graden indirect)
 
Bavette kan je best indirect maken. Temp van je bbq rond de 100 graden. Tot ongeveer 43 a 45 graden laten komen, bbq goed opstoken en dan even afgrillen tot graad of 48, zo maak ik hem eigenlijk altijd.

De enige keer dat iemand riep dat hij taai was, was toen deze met het draad mee aan het snijden was :).. Toen ze eenmaal doorhadden hoe je hem wel moest snijden was er niks aan de hand.
 
bavette doe ik toch ook reverse sear, zowel puur als rollade.
persoonlijke voorkeur van ons.

Ook al bavetterollade aan het spit geprobeerd maar was toch ook niet zo goed in onze beleving als reverse sear.
 
Bij bavette is het soms wel wat uitkijken omdat de uiteindes meestal wat dunner zijn. Voordeel ervan is dat hij bij mij in het midden medium rare is en aan de kanten medium. Dus voor elk wat wils. De laatste was een maan en die was 1,8kg en die heb ik met de draad mee gesneden in het midden en dan de rest in plakjes op de draad.

Hier ook met reverse.
 
Dan ga ik toch voor reserve sear op 100 graden en daarna afgrillen. Bedankt voor de info.
 
De bavette was heerlijk en super mals.
Poging geslaagd :)

Op naar maandag om een varkensrack te proberen :)

20210709_181347.jpg
20210709_181940.jpg
 
Ziet er netjes uit.

geen foto(s) van op de Q? Anders zal het draadje, alsnog, verplaatst worden.
 
Terug
Bovenaan Onderaan