BasBQ
Beef en Steak

Hoeveel bot in spareribs

Haha, er ontstaat hier een nieuwe wetenschap.
De reden dat de mate van bevlezing niet relevant is, is dat ik ervan uit ga dat het bot in het garen nauwelijks gewicht zal verliezen (let wel, dat is mijn uitgangspunt, misschien ook nog voor discussie vatbaar... Dus of een slab nou 600 of 1100 gram is, als er 11 botjes in zitten, is het gewicht van de botjes een op zich staand gegeven

Al het gewichtsverlies kom daarmee toe aan het vlees. Als het per slab gemiddeld 625/3=ca 200g bot is (Mooie foto Ronny!), kan ik daarop verder borduren.

Gisteren mijn ribs wogen 650 gram voor gebruik, daar bleef nog maar 140 gr over in de vorm van botten. Was er verbaasd over want voor mijn gevoel was meer dan de helft bot
Was dat ook één hele slab?
 
Haha, er ontstaat hier een nieuwe wetenschap.
De reden dat de mate van bevlezing niet relevant is, is dat ik ervan uit ga dat het bot in het garen nauwelijks gewicht zal verliezen (let wel, dat is mijn uitgangspunt, misschien ook nog voor discussie vatbaar... Dus of een slab nou 600 of 1100 gram is, als er 11 botjes in zitten, is het gewicht van de botjes een op zich staand gegeven

Al het gewichtsverlies kom daarmee toe aan het vlees. Als het per slab gemiddeld 625/3=ca 200g bot is (Mooie foto Ronny!), kan ik daarop verder borduren.


Was dat ook één hele slab?
Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar je naar toe aan het borduren bent...
 
Ja hoor, ik bbq ook wel eens, op een OFYR, GrillDome, 2x Weber, 2x UDS en een zelfgebouwde pellet rookkast, genoeg?

Verder was ik gewoon benieuwd of iemand hier al eens mee bezig was geweest.

Ik zal mijn ervaringen delen als ik de gegevens heb.
 
Ik denk dat het gewicht van de botten en het volume (dus hoeveel ruimte ze in beslag nemen qua omvang) best verrassend kan zijn ja.
Ik ben wel benieuwd naar de uitkomst, en wat de achterliggende gedachte is uiteindelijk.
Ik vergelijk het een beetje met pulled pork. Je weet dat je daar ook een % percentage van het bruto gewicht kwijt raakt (los van de saus enz wat je achteraf toevoegt). Daar vind ik het wel handig als ik voor grotere gezelschappen pp maak en iedereen 250 of 500 gram netto wil mee geven (of laten op eten).
 
Ik denk dat het gewicht van de botten en het volume (dus hoeveel ruimte ze in beslag nemen qua omvang) best verrassend kan zijn ja.
Ik ben wel benieuwd naar de uitkomst, en wat de achterliggende gedachte is uiteindelijk.
Ik vergelijk het een beetje met pulled pork. Je weet dat je daar ook een % percentage van het bruto gewicht kwijt raakt (los van de saus enz wat je achteraf toevoegt). Daar vind ik het wel handig als ik voor grotere gezelschappen pp maak en iedereen 250 of 500 gram netto wil mee geven (of laten op eten).
Voilá. Bij PP zit ik altijd rond de 70/75% restgewicht nadat ik (een deel van) het uitgelopen vocht er weer door gemengd heb. Daar neem ik wel de moeite om het uit te rekenen, omdat dat in het proces van bereiding gebeurt. Bij ribs was dat er stomweg nog nooit van gekomen, omdat de botjes in de GFTbak verdwijnen voor je er erg in hebt.
 
dat denk ik ook als ik een lekkere tomahawk zie, vaak met een "lekkere" prijs erbij....en 20% wat je aan gewicht betaald aan bot...Mag wat kosten de "beleving" van een Tomahawk ;-)
 
Ter aanvulling: hier laatst ook 250 á 300 gram bot over van 1400 kg ribs. Rond de 20%
 
  • Leuk
Waarderingen: Reem
Gewoon veuls te veul maken. Wat overblijft in de vriezer voor de mooie zomerdagen die er aan gaan komen, lekker lang naar het strand, bbq aan bij thuiskomst, ribje erop, helemaal top.
 
Vlees is geen bot, kan prima dat bot minder weegt per volume eenheid.
 
Terug
Bovenaan Onderaan