BasBQ
Beef en Steak

Mijn eerste low&slow sessie op de Big Joe 3

rhoutgraaf

Tondelzoeker
Berichten
14
Gisteren was het zover. Alles in huis gehaald voor een heerlijk dagje low & slow op mijn nieuwe grill. Pulled Pork stond er op de agenda. Doordat alles nog vrij nieuw voor me was, ben ik vaak vergeten foto's te maken. Blijkbaar was ik zo bezig met de bereidingswijze en de grill dat ik vergat alles te documenteren. Memo voor de volgende keer. ;) Vrijdagavond had ik vrij veel te trimmen. Aanvankelijk dacht ik dat ik met de fatcap te maken had, maar de laag was zo dik dat ik denk dat dit huid is geweest.

Na het trimmen de rub er over gestrooid en het vlees gevacumeerd terug gestopt in de koelkast tot de volgende dag.

IMG_0192.jpeg


De volgende dag om 8:00 begonnen. Wokkels in de Joe en branden maar.

IMG_0195.jpeg


Ik heb voor deze bereiding gekozen voor de Sloroller in plaats van de normale deflector plates. Ik hoor er veel goede verhalen over en ik had hem toch liggen, dus ik moet gedacht hebben 'waarom niet?'.

Mijn plan was om hem niet in te pakken gedurende de bereiding. Echter, rond half 9 's avonds begon de ongeduld toe te slaan en heb ik hem toch ingepakt. De 'stall' begon rond 15:00 uur en duurde tot zeker 20:00 uur, waarna ik dus besloten heb om hem in te pakken. Na het inpakken steeg de temperatuur en bij 88 graden heb ik hem er af gehaald. Resultaat: super, super, super mals vlees. Het pullen ging zeer gemakkelijk en ook het bot kreeg ik zonder al te veel moeite uit het vlees.

Image-1.jpg


Een ervaring rijker. Ik vond het enorm leuk om te doen en de volgende sessie gaat snel volgen. Ik heb nog wat baby back ribs in de vriezer liggen, dus dat komt goed.

Wel wil ik twee dingen de volgende keer anders doen. Ik vond het tijdens de bereiding moeilijk om de temperatuur stabiel te krijgen, zoals ook te zien is in de grafiek. Ik heb hem vrijwel de hele bereiding in de goede 'zone' weten te behouden, maar ik bleef toch constant bij sturen. Ben ik te zenuwachtig en moet ik de grill gewoon laten gaan, of doe ik iets verkeerd?
Het volgende punt is dat ik de pulled pork de volgende keer graag meer smaak mee zou willen geven. Het vlees is echt super mals, maar de smaak ontbreekt een beetje. Ik had meer verwacht van de rub, maar blijkbaar zal ik de volgende keer toch moeten glazen of gaan moppen.
 
Ziet er goed uit!

Qua temperatuur beheersing durf ik niet veel te zeggen omdat ik op een Weber Kettle werk welke sowieso wat instabieler vanwege minder massa.

De smaak in de pulled pork ga je nooit alleen met een rub of glaze/mopsaus krijgen. Het is gewoonweg veel te veel vlees in verhouding tot de buitenkant.
Injecteren kan een kleine inbreng geven aan de smaak. Echter is een eindsaus volgens mij onoverkomelijk.

Maar ook hier geld dat ik nog relatief nieuw ben en gisteren mijn 2e pulled pork heb gemaakt, dus als een ander forumlid mijn mening niet deelt hoor ik het ook graag!
 
Ben ik ook wel benieuwd naar. Ik heb de piggy mix van Jord gebruikt uit zijn Smokey Goodness boek. Dat en een combinatie van apple en cherry chunks, helaas blijft de smaak toch een beetje uit. Het is wat flauw.

Vanavond even in een ovenschaal met een scheutje appelsap, daarna mengen met wat bbq saus, coleslaw erbij en op een broodje ermee. Hopelijk komt er dan wat leven in.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Kort geleden mijn eerste PP gemaakt. Ik kreeg hem pas na het pullen met saus op smaak. Wat de temperatuur betreft lijkt me daar niet veel mis mee.
Uiteindelijk gaat het om het vlees en dat vond je prima.
 
Klopt helemaal! Ik heb hem vanavond gegeten, even opgewarmd met een scheut appelsap en flink wat bbq saus en mijn god... heerlijk was het! Botermals vlees op een broodje, wat wil je nog meer...

Blijft alleen de schommelende temperatuur over, maar dat zal ook een kwestie van ervaring zijn... ik denk zelf dat ik misschien te spastisch met de topvent aan het schuiven ben als ik zie dat de temp een paar graden stijgt.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Mooie run.heb je ook een foto van het eindresultaat?

Tip
Volgende keer het wedstrijd recept van noskos volgen.
Dan heb je houvast aan een recept en weet je zeker dat het lukt.
Je zal in het recept lezen dat je moet injecteren en je vlees insmeren met saus.
Ook het vocht opvangen en mengen met het gepulde vlees samen met een saus.
 
Dankje! En nee, helaas geen foto van het eindresultaat. Ik ben na het rusten zo enthousiast aan het pullen geslagen dat ik dat helemaal vergeten ben... pas toen alles gevacumeerd in de vriezer lag bedacht ik me dat! Super dom natuurlijk, maar geeft me wel een reden voor een volgende sessie

Bedankt voor de tip! Ik zal dit recept de volgende sessie aanhouden!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Wilde al zeggen wat ziet de Joe en slowroller er schoonuit ;)

Verder jammer dat we het eindresultaat missen maar dit zal met een volgende sessie vast goed komen!
 
Mooi stuk vlees liggen op de Q
Volgende run meer rust voor je. Bij zo’n lange run gebruik ik m’n Egg genius
 
Ik heb al zitten kijken naar de iKamand, maar dat voelde een beetje als vals spelen! Ik weet niet waarom... denk dat ik het eerst handmatig een beetje onder de knie wil krijgen!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Waar heb je het vlees vandaan?
Ik ben benieuwd welk ras het was want ik zie weinig marmering in het vlees zitten. Wat ik zo lees en hoor is dat daar juist de smaak vandaan komt.
 
Hey Koen bedankt voor je reactie! Ik heb de halve Boston Butt bij Beef&Steak besteld... kan zijn dat de marmering beetje verborgen is door de rub hoor, volgens mij zat die er wel namelijk... maar bedankt voor je tip, zal er op letten een volgende sessie!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Als ik het zo lees ben je bij elke graden verandering aan het fine tunen geweest. Lekker de BBQ laten gaan als die echt 10 graden snel omhoog schiet wat bijstellen, dat kan je nog wel opvangen.

Temperatuur blijft nooit exact op de graden staan, zou me daar niet zo druk over maken :)

Oefening baart kunst, eerste keer slowroller heeft misschien ook nog wel wat effect (heb ik geen ervaring mee).

Als het uiteindelijk maar gesmaakt heeft!
 
Terug
Bovenaan Onderaan