BasBQ
Beef en Steak

Op welke temperatuur kun je een stoofgerecht laten pruttelen/sudderen?

 
 
 

Revers88

Pitmaster
Berichten
858
Ik lees in veel recepten dat je stoofgerechten lang op de kmado kan zetten bij een temperatuur van 120 graden. Nu merk ik dat er dan niets in de DO gebeurd. Normaal wanneer je het op het fornuis doet zorg je ervoor dat het zachtjes pruttelt..

Welke temperatuur kun je aanhouden om een gerecht in de DO te laten “pruttelen”?

een paar weken geleden heb ik rendang gemaakt en dat ging perfect, maar nu bij een ander gerecht heb ik het idee dat hij met 120 graden te weinig gaart..
 
Ik heb pas runderwangen gestoofd in de DO en die heb ik van 10:00 tot 17:00 in de oven gezet op 95C ongeveer. Die waren enorm mals en sappig.

Verstuurd vanaf mijn moto g(8) power met Tapatalk
 
Pruttelen=koken=100 graden in de pan. Maar dat hoeft je voor de meeste stoofgerechten niet perse te halen voor een goed eindresultaat. Sterker nog, op een iets lagere temperatuur blijft het vlees vaak malser. Maar duurt wel langer. Vanaf een bepaalde temperatuur wordt het bind en vet weefsel zacht en gaat het vlees uit elkaar vallen. Dat zal per vleessoort ook weer verschillen dus zul je vast kunnen opzoeken. Vervolgens kun je met een thermometer in de pan checken of je in de buurt komt. Want de recepten zijn richtlijnen. Heb je een dikke pan, of juist niet. En van welk materiaal is die gemaakt. En veel inhoud of half leeg. Allemaal van invloed op de garingstijd..
 
Stoven kost tijd. Ik moet nog rendag op de q maken, maar in de oven heb ik die tussen de 95 en 105C staan. Tijd ruim 6 uur.
 
Limburgs zuur vlees.
Ik heb bij dit gerecht de BBQ op 110 a 115 gr.C gehouden de stoofpot pruttelt dan lekker wel af en toe even kijken of ie niet te hard gaat.



 
Verplaatst naar de rookkamer, L&S is uitsluitend voor L&S fotoreportages.

Ik stoof meestal tussen de 130 en 140 graden op de BBQ, dat is inderdaad hoger dan in een conventionele oven.
Temperatuur gemeten op het rooster!
 
Toevalligerwijs (of niet, want half oktober) heb ik hachee in de DO op het programma staan aankomende week. Ik zie de DO vaak op de kolen staan, maar wat is daar de meerwaarde van? Als je de roostertemperatuur op 90-110 heb, zal het gietijzer toch ook (proberen) deze temperatuur aan te nemen?

Ik ben overigens van plan om het vlees eerst een half uurtje te roken op 110, en de DO tegelijk op te warmen. Heeft roken zin bij een stoofpot?
 
Als ik m'n D.O. op het rooster zou zetten ( de plaats waar je normaal gesproken grilt) dan sluit het deksel niet meer door de hoogte van de D.O. vandaar de positie op de briketten.
Als je een rooksmaak aan je gerecht wilt zal je idd eerst moeten roken, wellicht kan je ook b.v. een tijdje laten stoven met het deksel van de D.O. open als je wat rookhout toevoegt maar dat heb ik nog niet geprobeerd. :unsure:
 
Laatst bewerkt:
Ah, duidelijk. Bij mijn DO icm kamado L en divide and conquer, dus ook een laag rooster, moet dat geen probleem zijn. Ik ga het eerst eens proberen met alleen het vlees even te roken
 
Bij mij past het wel.op het rooster. Maar die pootjes is lastig. Dus gewoon op de platesetter.
 
Ik stoof meestal tussen de 130 en 140 graden op de BBQ, dat is inderdaad hoger dan in een conventionele oven.
Temperatuur gemeten op het rooster!

Heb je dan de D-plates in de primo en daar de DO bovenop, of het gietijzer direct boven de kolen?
 
Heb je dan de D-plates in de primo en daar de DO bovenop, of het gietijzer direct boven de kolen?

Nee, links direct en rechts indirect met de divider plate in de firebox, dat is mijn standaard opstelling.
rechts (onder de lekbak/schaal) ligt 1 D plate maar dat is voor extra massa voor nog meer stabiliteit.
De divider plate zie je niet maar op de foto, maar rechts, onder de alu schaal, liggen geen kolen.

20200806_162849-jpg.6494
 
Ah ja, met die opstelling doe ik ook zo'n 90%.
Maar mijn DO is 9qt, dus om die te laten passen draai ik de roosters om (pootjes omhoog), en dan kan ik hem net kwijt in het midden van de primo (zorgen dat de dekseltemperatuurmeter hem niet aantikt).
Ik ben nog een beetje zoekende of ik dan beter met D plates kan werken of zonder; ik gebruik de DO eigenlijk te weinig om daar iets van te vinden uit ervaring :)
 
Ik doe het op plm 130 gr. Met platesetter.
 
Terug
Bovenaan Onderaan