BasBQ
Beef en Steak

Wat voor rookhout

 
 

Gommel

Vuurmaker
Berichten
59
Hoi allen,

als volledige beginner, zowel met de komado als koken ansich ben ik helemaal gek op een goede rooksmaak. Nu heb ik momenteel van die kleine vlokken van weber. Met wisselend resultaat. Nu vraag ik me af of ik niet beter dikke blokken kan gebruiken. Wat is jullie ervaring?

En kom dat in zeer verschillende prijzen tegen. Kleine zakken en soms zelfs hele netten met gelijk 10kg erin voor een paar euro. Wat gebruiken jullie en waarom?
 
Weber is duur. Zowel voor de snippers als de blokjes (chuncks).... :cautious:
Ik heb recentelijk chuncks van appel en kers gekocht bij Welkoop. Waren ook nog eens in de aanbieding.
- Appel is fijn zoet. Gebruik ik vaak bij porky en bv zeebaars
- Kers bij kip.
- Eiken gebruik ik bijna niet. Is te overheersend. (ook in de tuin van de buren.....)
- De cederhouten rookplankjes rook ik na gebruik ook op. Vooral bij bv zalm.
 
Ik gebruik alles aan loofhout wat ik heb liggen voor de kachel.
Toevallig nu wat vaker appelhout gebruikt, omdat het er ligt en ik deze gelijk heb klein gezaagd.

Maar eerlijk, ik merk nauwelijks verschil. Scheelt misschien dat ik maar kleine blokjes en weinig gebruik.
 
Ik gebruik sowieso alleen maar chunks, zowel in de weber als in de kamado.
Kers: kip, varken en zalm
Appel: nog niet veel gebruikt, maar werkt sowieso goed bij varken
Turf: zalm en worst
Eik: zalm en rundvlees
Walnoot: rundvlees
Druif: weinig gebruikt maar tot nu toe was het heerlijk bij kip
 
heb ik een mooi boekje van liggen:
IMG_20200913_094512.jpg


IMG_20200913_094536.jpg


IMG_20200913_094524.jpg


15999833317417406784401994431212.jpg
 
Ik heb een 10-tal verschillende soorten liggen en zoek altijd uit wat het beste erbij kan. Dus keus zat. Van chips heb ik er ook wel wat en handig om eens een handje erbij te gooien. Of als er vrienden zijn met een gasbbq die ook eens wat rooksmaak willen, steek ik ze in de smokerbox.

Maar met houtskool toch best de chunks.

Ik doe meestal wel grote stukken rund en daar gebruik ik vooral eik, eiken whiskeyvaten en rode wijnvaten.
Bij kip gebruik ik dan appel, kers of pruim.

Heb nog niet alles combinaties gedaan en rook ook niet altijd omdat het ook wel eens lekker is zonder rooksmaak. Maar het is even leuk als het drinken van Gin Tonic. Eindeloze combinaties waardoor je nooit 2 x hetzelfde hoeft te drinken :ROFLMAO:
 
Kijk hier kan ik wat mee. Bedankt alvast. Ik zal chunks ophalen. En dan probeer ik eerst eik en appel. Vandaar maar verder. En dat boek, heb niet eens ruimte genoeg om al die houtsoorten op te slaan hahahah. Wel goede leidraad bedankt.
 
Heeft iemand wel eens olijfhout gebruikt?

Ik zie het staan in de foto met het overzicht en zag het staan in de aanbieding bij de Hanos maar ik twijfelde. Als ik dit lees, denk ik dat ik het toch eens ga proberen.

Groeten van Robert
 
Kijk hier kan ik wat mee. Bedankt alvast. Ik zal chunks ophalen. En dan probeer ik eerst eik en appel. Vandaar maar verder. En dat boek, heb niet eens ruimte genoeg om al die houtsoorten op te slaan hahahah. Wel goede leidraad bedankt.

Een aantal mensen, waaronder ik zelf, hebben het pakket van SmokBBQ: https://smokbbq.nl/product/rookhout-chunks-pakket-8kg-netzakken/
Dan heb je van alles wat en dat zit in een doos van het formaat (verhuisdoos). Dus veel ruimte heb je niet nodig. En je gebruikt per keer 1 tot max 3 chunks afhankelijk van wat je maakt. Bij L&S kan dat 2 à 3 zijn, bij een gewone run is dat 1 chunk. Dus je komt er al een heel eind mee.

Denk dat Rookplankje, Vuur&Rook, ... ook zulke pakketten hebben.

De chips die zijn ook niet verloren. Die kan je nog gewoon op het houtskool gooien, ofwel in een alu folie bol met gaatjes in (zelf gemaakte smokerbox) :D Maar soms zijn ze wel leuk als je snel wat lekkers wil grillen om er dan nog wat chips bij te gooien voor een beetje rooksmaak.
 
Die link is zeker geen slecht idee, denk dat ik dat ga proberen. En heb een rokerbox dus maak ze denk ik ook wel op.
 
Je kan ook roken met verse kruiden (zie de bosjes hieronder ) als salie rozemarijn, thijm voor bijvoorbeeld een T-Bone die ditect op het hoge vuur gaat.

Door het hoge vuur komt er een korte hevige rookexplosie over het vlees.

Verder is het te laat voegen van rook echt een persoonlijk dingetje.
B3F9513E-722E-44F7-AA21-1D518449ADC1.jpeg
 
Ik weet niet hoe vaak je bbq’ed en hoe vaak je rook toevoegd, maar stem daar een beetje je hout op af. Een kilo chunks is al gauw 5x bbqen. Verder om rekening mee te houden is dat terroir net zo belangrijk is als houtsoort, dus staar je vooral niet te blind op de houtsoorten. Denk dat je met appel, kers, eik en ceder(Plankje) 95% van je rook behoefte kan dekken.
 
Momenteel (maar hebben hem ook nog maar een paar maandjes) 2 a 3 keer per week. Wat is een terroir?
 
Die link is zeker geen slecht idee, denk dat ik dat ga proberen. En heb een rokerbox dus maak ze denk ik ook wel op.

Dat is een mooi pakket om de verschillende soorten eens op je gemak uit te proberen inderdaad kan ik uit ervaring vertellen ;)

Het maakt inderdaad wel uit waar / in welke grond de betreffende boom heeft gestaan inderdaad maar het zal niet meevallen daar veel invloed op hebben anders dan dat je zelf bomen gaat selecteren en dat gaat (voor velen (de meeste) onder ons) wat ver denk ik....
 
Ik gebruik eiken, beuken en appel en daar natuurlijk zit er in detail enorm veel verschil maar ik kan met deze 3 soorten op voorraad eigenlijk altijd wel uit de voeten.
 
Heeft iemand wel eens olijfhout gebruikt?

Ik zie het staan in de foto met het overzicht en zag het staan in de aanbieding bij de Hanos maar ik twijfelde. Als ik dit lees, denk ik dat ik het toch eens ga proberen.

Groeten van Robert
Ja hier, aanrader. Is heel mild, voegt een subtiel rooksmaakje toe. Gebruik het regelmatig in de smoker. Afroken met gemalen olijfpitten. Echt top ! Voegt ook iets toe bij bbq.

Verstuurd vanaf mijn SM-T580 met Tapatalk
 
roken kan in principe met hout van alle vruchtdragende bomen. dus fruitbomen, maar ook eik en walnoot (=hickory)
belangrijk is wel dat het hout droog is, dat de sappen van de boom eruit zijn. deze kunnen namelijk voor een bittere smaak zorgen
nat van de regen geeft niet.
drogen duurt afhankelijk van de droogplek en de grootte van de chunks 1 a 2 jaar
lekker een jaartje buiten onder een afdakje waar de wind door kan waaien is ideaal.
chunks zijn ideaal in een bbq of smoker, deze geven langere tijd rook af. voorweken in water heeft geen nut
snippers kunnen handig zijn voor de wat kleinere bbq maar roken niet zo lang. voorweken in water kan voorkomen dat ze meteen in brand vliegen voordat je het deksel erop doet, maar heeft voor de rest geen nut.

zelf heb ik 4 a 5 soorten rookhout chunks van fruitbomen en eik. daarnaast een zakje snippers voor cobb en de wga als ik maar kort hoef te roken (worstjes, eendenborst of zo)
weet niet in welke omgeving je woont, maar ga eens een rondje rijden langs een paar fruittelers en vraag of ze snoeihout of wat stammetjes over hebben. als je vertelt waar je het voor gebruikt heb je als het meezit in no-time genoeg voor een paar jaar. wel ff zelf zagen en klieven natuurlijk 💪

en laat aan iedereen weten wat je zoekt. misschien ken je wel iemand die zijn (eiken- of fruit)boom uit de tuin wil halen? of een kennis van een kennis kan iets voor je betekenen.
 
De zondag voor de eerste keer hickory gebruikt en die mag niet meer ontbreken.
 
Terug
Bovenaan Onderaan