BasBQ
Beef en Steak

(Ver)fijn(d) avondje BBQ geweld

 
 

Bas89

Kooltjesharker
Berichten
142
Zaterdag had ik een mooie dag gepland met een vriend van me om weer eens lekker los te gaan met wat mooie gerechten. Voordat ik een BBQ kocht deden we dit ook al maar dan gewoon in de keuken. Nu we beide een BBQ hebben wilde we alles op de BBQ bereiden. We hadden vooraf mooie gerechten uitgezocht en hier de wijnen op afgestemd.

Het menu van zaterdag
Gegrilde Sardines “porto Style” – Smokey Goodness
Pulp a la Plancha
Gegrilde Scheermessen met bacon-vinaigrette – Smokey Goodness
Oosterse gegrilde Eend & sla wraps – Smokey Goodness
Lams-rack

Zoals je ziet hebben we 3 recepten uit Smokey Goodness gehaald de andere 2 komen uit eigen ervaringen. Omdat we nogal veel op het menu hadden staan hebben we er bewust voor gekozen niet te veel bijgerechten te maken. Alleen bij de gegrilde sardines hebben we de aardappelsalade gemaakt zoals in het boek staat. We hebben alleen truffelaardappels gebruikt in plaats van rose-val. De meeste gerechten hebben we bereid bij een temperatuur van 220-250 graden, behalve de eend en de lams-rack die moesten op 200 graden.

Vooraf moesten we wat voorbereidingen doen. Sommige gerechten hadden een gegrilde mise en place.
Spek-chorizo-citroen2.jpg


Gegrilde Sardines “porto Style”
De sardines zijn echt super simpel en lekker. Meeste werk zit hem in de aardkapelsalade. Volgende keer gaan we deze ook van de Q doen, wel zo lekker.
Sardines3.jpg
Aardappelsalade.jpg
Sardines 4.jpg


Pulp a la Plancha
Dit is een van mijn favoriete gerechten. Als we naar Tarifa (Spanje) gaan is dit altijd een van de gerechten die we zeker bestellen.
Om de Pulpo goed te kunnen bereiden hebben we deze na aankoop eerst in de vriezer gestopt. De avond voor bereiden hebben we hem weer laten ontdooien om hem vervolgens 1,5 uur te “koken” water moet ongeveer op 90 graden zijn. Daarna alleen nog even kort afgrillen. Enige kanttekening die ik moet maken is dat het lastig is om de echt mooie dikke tentakels te vinden in Nederland zoals ze die kennen in Spanje.
Pulpo.jpg
Pulpo3.jpg
Pulpo4.jpg
Pulpo6.jpg


Gegrilde Scheermessen met bacon-vinaigrette
Nadat de vinaigrette gemaakt is. Hiervoor hebben we alleen nog bacon en citroenen moeten grillen. Vervolgens de rest van de ingrediënten erbij en klaar. De Scheermessen daarna kort gegrild. Volgens recept de scheermessen openvouwen en kort aan beide kanten grillen. Vervolgens de vinaigrette erover en bacon crumble. Erg lekker maar iets te veel toevoegingen naar mijn mening. Een 2e portie hebben we gewoon erop gelegd, zonder open te vouwen en gewacht tot ze open gingen. Vervolgens alleen een beetje olie en citroensap. Super simpel en veel lekkerder.
Scheermessen.jpg
Scheermessen2.jpg
Scheermessen4.jpg


Oosterse gegrilde Eend & sla wraps
Het favoriete en meest succesvolle gerecht van de avond. Wat was dit lekker zeg. Relatief simpel. Marinade maken, eend er 2 uur in laten liggen en grillen maar. Trancheren en opdienen. Ondertussen de groenten snijden zodat deze in de sla wraps kunnen.
Eens.jpg
Eend2.jpg
1594035650374.png
Eend3.jpg
Eend4.jpg
Eend5.jpg


Lams-rack
Last but not least, de lams-rack. Simpel en oh zo lekker. Deze keer gekozen voor Australische lam.
Eerlijk is eerlijk, presentatie van dit laatste bord had mooier gekund en gemoeten, maar het was inmiddels al laat en we hadden alleen nog maar lam zonder side dishes.
Lamsrack2.jpg
Lamsrack3.jpg
Lamsrack4.jpg


Al met al was het een mooie avond. Lekker eten, goede wijnen en goed gezelschap! Op naar nog meer mooie gerechten van de Q.
Sorry als de post wat lang (te veel gerechten in 1) is, maar had om heel eerlijk te zijn geen zin om voor ieder gerecht een post te maken. Als dat wel de bedoeling is dan kan ik dit altijd nog met terugwerkende kracht doen :) Hoop dat jullie het een beetje een mooie post vinden!
 
Fantastische maaltijd met wat minder gebruikelijke ingredienten die je hier niet zo vaak tegenkomt! Ziet er mooi uit.
 
Ik vind het wel lekker lezen zo, een compleet menu. Ziet er erg lekker uit. Ik heb altijd begrepen dat je bij het insnijden van het vet van de eend, je op moet letten dat je niet te diep gaat (niet in het vlees). Maakt dit volgens jou nog een verschil?
 
De meeste gerechten zijn makkelijk te bakken, maar het lamsrack zou ik eerder denken dat deze low en slow gaat. En je een paar uur verder bent. Hoe heb je deze aangepakt? Want daar schrijf jz niet veel uitleg bij :D
 
@Spekkie Moet je eerlijk bekennen dat dit de allereerste keer is dat ik eend heb bereid. Zag ook dat ik op sommige stukken net te ver was gegaan met het mes. Had ook gelezen dat je daarmee moest uitkijken. Gelukkig was de smaak nog steeds goed.

@Free_ltd Heel simpel, de Q naar 200 gebracht en vervolgens ongeveer 20 minuten gegrild. ongeveer halverwege omgedraaid toen hij een mooi kleurtje had.
 
Heel simpel dus. Dacht dat het langer zou duren om hem warm van binnen te krijgen. Bv met initial of reverse sear
 
dat is zeker genieten geweest.
post is zeker niet te lang hoor. hier houden we wel van.

mooie gerechten ook allemaal
 
Kijk, met zo'n post loopt je het water in de mond. Net alsof ik op vakantie ben. Lekker.
Tevens geeft dit inspiratie.
 
Dat was een beste BBQ. Dat je het allemaal op gekregen hebt. Dat alleen al is een prestatie. Restaurants zullen aan jullie niet veel verdienen zo
 
Dat was een beste BBQ. Dat je het allemaal op gekregen hebt. Dat alleen al is een prestatie. Restaurants zullen aan jullie niet veel verdienen zo
Haha was ook best een uitdaging, waren weer iets te enthousiast geweest. Maar het eerste gerecht hadden om 16:30 op het bord liggen en het laatste om 21:30 dus zat redelijk wat tijd tussen de gangen.
 
Jeetje wat een verwennerij😍 een heerlijke reportage met schitterende foto's van alleen maar lekkere dingen, mijn complimenten(y)
 
Schitterende reportage.. wel eens wat anders dan het standaard vlees geweld. :) Geeft de man inspiratie om zijn repertoire uit te breiden.
 
@Montus
Gegrilde Sardines “porto Style” – Masi Modello - Pinot Grigio
Pulp a la Plancha - Mar de Frades - Albarino
Gegrilde Scheermessen met bacon-vinaigrette – Mar de Frades - Albarino (ander ging het wel heel hard)
Oosterse gegrilde Eend & sla wraps – een Gewurztraminer welke weet ik even niet meer, mocht ik nog op het wijnhuis komen dan laat ik het weten
Lams-rack – Langmeil barossa valley floor - Shiraz
En om de avond af te sluiten nog lekker genoten van een Bon Courage Pepper tree - Shiraz
 
Man man man dit soort posts leest zo lekker weg en biedt zo veel inspiratie. Ik zeg keep 'm coming!
Heerlijk.

Sent from my GM1913 using Tapatalk
 
Lekkerdepekker, ook de wijnen!

Ik doe mijn eendefilet altijd eerst slow op 110 graden op de vleeskant met wat rookhout tot kern 48-50 graden (30-45 minuten) en dan nog eventjes grillen op 200 graden eerst vleeskant en dan velkant (rook en vlammen!).

Groeten van Robert
 
@KamadoRobert Thanks voor de tip. Ga ik die bereiding de volgende keer eens proberen. Marineer/kruid je de eend dan nog?
 
Terug
Bovenaan Onderaan