BasBQ Vuur en Rook

Auteur Topic: Pizzasteen  (gelezen 433 keer)

Ariesr

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 4
Pizzasteen
« Gepost op: 25 maart 2020, 11:28 »
In het boek "het vuur de baas" wordt geadviseerd een dikke Pizzasteen te kopen van goede kwaliteit. Een goed advies, maar wat is een dikke Pizzasteen? Zoekend op het internet kom ik veel stenen tegen, maar veel dikker dan 1 cm zie ik ze niet. Is 1 cm dik genoeg of moet ik verder zoeken en zo ja, waar dan?
En hoeveel vrije ruimte moet er rond de steen zijn?

Spekkie

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 77
Re: Pizzasteen
« Reactie #1 Gepost op: 25 maart 2020, 11:38 »
Je zou hier eens kunnen kijken:
http://www.pizzasteen-shop.nl/contents/nl/d12_SNIJSERVICE.html

Verstuurd vanaf mijn moto x4 met Tapatalk


Spekkie

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 77
Re: Pizzasteen
« Reactie #2 Gepost op: 25 maart 2020, 11:41 »
Wat betreft ruimte rondom de steen, die was bij mij eerst te minimaal waardoor de hitte eronder bleef hangen. Liever een iets kleinere steen en wat kleinere pizza's. Ik heb die van mij uiteindelijk met een slijptol kleiner moeten maken

Verstuurd vanaf mijn moto x4 met Tapatalk


Stijn

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 155
Re: Pizzasteen
« Reactie #3 Gepost op: 25 maart 2020, 14:47 »
In het bouwpunt te Gent verkopen ze chamottesteen (= vuurvaste steen) 40x40x4.
Schappelijk in prijs, in ieder geval toch in vergelijking met die commerciële pizzastenen.

Ik heb die van mij gewoon rond gemaakt met de slijpschijf.


Heb er toen ook eentje gekocht om in de oven binnen te leggen, zoals je kan zien, bakken we daar geregeld brood op.


Als Gent voor je te ver is, ik heb nog een reserve liggen te Brasschaat (Antwerpen) die je mag overnemen aan inkoopprijs (moet ik dan even voor informeren).
« Laatst bewerkt op: 25 maart 2020, 14:52 door Stijn »

Ariesr

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 4
Re: Pizzasteen
« Reactie #4 Gepost op: 25 maart 2020, 16:54 »
Allen dank voor uw reacties, @Stijn,  dank voor het aanbod, maar ik vrees dat ik net iets te ver weg woon. Rest de vraag hoeveel ruimte je moet vrijhouden rond de steen. Ik ben in het bezit van een ovale Primo.

Stijn

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 155
Re: Pizzasteen
« Reactie #5 Gepost op: 26 maart 2020, 10:02 »
Allen dank voor uw reacties, @Stijn,  dank voor het aanbod, maar ik vrees dat ik net iets te ver weg woon. Rest de vraag hoeveel ruimte je moet vrijhouden rond de steen. Ik ben in het bezit van een ovale Primo.

Dezelfde afstand als die van de plate setter lijkt me logisch / een goede richtlijn.

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.511
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Pizzasteen
« Reactie #6 Gepost op: 26 maart 2020, 11:36 »
Ik heb nu een Fredstone liggen van Bastard om te testen. Deze is van speciaal materiaal gemaakt waardoor hij niet barst bij thermoshock. Er worden dus nog steeds nieuwe dingen ontwikkeld.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

Ariesr

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 4
Re: Pizzasteen
« Reactie #7 Gepost op: 26 maart 2020, 16:19 »
Ik wacht de uitkomsten van die test even af, want het lijkt me een interessante optie, maar wat is een goede dikte voor een Pizzasteen?

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.511
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Pizzasteen
« Reactie #8 Gepost op: 27 maart 2020, 10:52 »
Ik heb met mijn BGE steen nooit problemen gehad. Ik wilde hem voor je opmeten, maar kon hem zo snel niet vinden Heb zo’n 5 pizzastenen in totaal zal er als ik tijd heb even de schuifmaat bijpakken
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 4.654
Re: Pizzasteen
« Reactie #9 Gepost op: 27 maart 2020, 18:55 »
Heb de steen van Weber destijds gekregen (gbs versie), flink gebruikt en ondanks de dunheid nog steeds top.
Niet alleen voor pizza, maar ook voor brood en appeltaart
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

Spekkie

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 77
Re: Pizzasteen
« Reactie #10 Gepost op: 27 maart 2020, 19:02 »
Ik denk dat de dikte vooral van belang is als je meerdere pizza's achter elkaar gaat bakken. Het accumulerend vermogen van een dikke steen is veel groter waardoor je minder lang hoeft te wachten om de steen op te laten warmen tussen de pizza's. Misschien dat iemand zich hier wil wagen aan een formulier voor de "aantal pizza's/steendikte ratio"?

Verstuurd vanaf mijn moto x4 met Tapatalk


D_SDennis

  • Sprokkelaar
  • *
  • Berichten: 26
Re: Pizzasteen
« Reactie #11 Gepost op: 27 maart 2020, 21:19 »
Ik gebruik ook de eerder genoemde Chamottesteen van 40x40. Die is heel fijn. Met name omdat het vocht uit je pizza dan deels door de steen wordt opgenomen. Met die Bastardsteen hoopt het vocht zich toch op tussen de bodem en de steen en dat komt de knapperigheid niet ten goede. De Chamotte is veel poreuzer. Ok, ik hou van goed belegde pizza's, dus grotere kans op vocht. Maar anyway, Chamotte is voor mij een topper, ook omdat het geen enkel probleem is om zes pizza's achter elkaar te maken.

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 4.654
Re: Pizzasteen
« Reactie #12 Gepost op: 27 maart 2020, 22:46 »
Dat een dikkere steen beter de warmte vasthoudt snap ik (iets met massa enzo ).
Moet echter eerlijk bekennen dat ik het probleem van het niet kunnen bakken van meerdere pizzas achter elkaar, niet in de praktijk heb meegemaakt.
Sterker nog, ik houd juist van een knapperige bodem. En dat worden ze zeker, wat weer resulteert in commentaar van de vrouw; die wil ze minder knapperig....
In de praktijk gaat; de deksel open, hete pizza eraf, koude pizza erop (twee pizzaschepjes wel zo handig), deksel dicht. En dat dan 4 tot 8 keer ongeveer. (Ben vooral heel druk om binnen de gestelde baktijd van de ene pizza, de volgende pizza compleet opgemaakt op de schep hebben)

Wellicht een samenspel van omstandigheden; wanneer je op hogere temperatuur bakt (350 bijv), bak je in een kortere tijd. Waardoor tevens het vocht minder tijd heeft om te verdampen. Je kan je deeg dan iets droger houden om een krokantere bodem te krijgen.
Andersom; wanneer je op 200 bakt, doe je er langer over om de pizza te bakken en verdampt er meer vocht. In dat geval kun je iets meer water toevoegen in je deeg.

Daarnaast is ook het beleg van belang (en de hoeveelheid saus uiteraard). Kort door de bocht: meer vocht is slappere bodem.
Zo zet ik bijvoorbeeld champignons ook altijd even aan voordat ze op de pizza gaan. Even het meeste vocht eruit, dat scheelt een berg.
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

gerardnl

  • Kooltjesharker
  • Berichten: 127
Re: Pizzasteen
« Reactie #13 Gepost op: 29 maart 2020, 22:05 »
 ik bak al jaren pizza,s op een terracotta schaal van het tuincentrum .

Stijn

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 155
Re: Pizzasteen
« Reactie #14 Gepost op: 31 maart 2020, 10:56 »

In de praktijk gaat; de deksel open, hete pizza eraf, koude pizza erop (twee pizzaschepjes wel zo handig), deksel dicht. En dat dan 4 tot 8 keer ongeveer. (Ben vooral heel druk om binnen de gestelde baktijd van de ene pizza, de volgende pizza compleet opgemaakt op de schep hebben)

met die dikke steen kan ik er makkelijk een 6 à 7 tal achter elkaar doen maar wel met een ander ritme als jij.

Bakken, eten dan pas de volgende klaarmaken en er op schuiven.

Het BBQ Genootschap

Re: Pizzasteen
« Reactie #14 Gepost op: 31 maart 2020, 10:56 »