BasBQ Vuur en Rook

Auteur Topic: Canadian Bacon  (gelezen 4092 keer)

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.741
Canadian Bacon
« Gepost op: 16 augustus 2012, 14:53 »
Dit recept post ik vast voor Bacon Day op 1 september. foto volgt.

Ingrediënten:

Let op kijk eerst wat het percentage nitriet is van je pekelzout

Als je Pink Salt gebruikt met een percentage van 6 % nitriet

- 1, 8 kilo varkenslende zonder vet
- 1/4 cup jeneverbessen
- 2,27 liter water
- 32 gram Pink Salt (6% nitriet)
- 292 gram kosher zout
- 1 cup donkere basterd suiker
- 1 cup verse salie blaadjes (losjes in de cup)
- 1 cup grof gehakte verse thijm (losjes in de cup)
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 4 tenen knoflook, gekneusd
- 4 brokken appelhout om mee te roken.


Voor degene die met Leozout werken, dus met 3 % nitriet:

- 64 gram Leozout (3% nitriet)
- 260 gram zout
- 1, 8 kilo varkenslende zonder vet
- 1/4 cup jeneverbessen
- 2,27 liter water
- 1 cup donkere basterd suiker
- 1 cup verse salie blaadjes (losjes in de cup)
- 1 cup grof gehakte verse thijm (losjes in de cup)
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 4 tenen knoflook, gekneusd
- 4 brokken appelhout om mee te roken.

Voor degene die met Colorozozout van de slager werken (0,6 % nitriet)

- 320 gram colorozout (0,6% nitriet)
- 4 gram zout.
- 1, 8 kilo varkenslende zonder vet
- 1/4 cup jeneverbessen
- 2,27 liter water
- 1 cup donkere basterd suiker
- 1 cup verse salie blaadjes (losjes in de cup)
- 1 cup grof gehakte verse thijm (losjes in de cup)
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 4 tenen knoflook, gekneusd
- 4 brokken appelhout om mee te roken.

Werkwijze:

1 - Kneus de jeneverbessen, doe ze in een non-reactive pan en mix deze samen met de andere brine ingrediënten (behalve het vlees). Roer net zolang tot al het zout en suiker zijn opgelost.

2- Snijd de lende in de lengte door midden, bind iedere lende nu om de 5 centimeter met slagerstouw om een mooie ronde worst te krijgen. Leg de twee lendes in de pekeloplossing, zorg ervoor dat ze geheel in de oplossing liggen (leg er eventueel een bord op). Afdekken en 48 uur in de koelkast laten pekelen.

3 - Haal de lendes uit de pekel en leg ze op een rooster voor twaalf uur te drogen in de koelkast. De buitenkant van het vlees gaat er droog uitzien. Laat nu het vlees 15 tot 30 minuten op kamertemperatuur komen. Bestrijk het vlees in het geheel met plantenolie.

4 - Maak de smoker klaar voor indirect barbecuen op lage temperatuur (100 - 120 C) leg er twee blokjes appelhout bij.

5 - Borstel het rooster schoon en leg het vlees er indirect op, dus niet boven het vuur, met de deksel dicht. Leg na een uur nogmaals twee blokken appelhout ob de kolen.

6 - Laat het vlees roken tot het een kerntemperatuur heeft van 66 C (150 F ). Haal de bacon van de smoker en laat 10 minuten rusten. Verwijder het slagerstouw en snijd de bacon in plakken, serveer warm.

Eet smakelijk.





Mike v R

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.416
  • IJmuiden
Re: Canadian Bacon
« Reactie #1 Gepost op: 16 augustus 2012, 15:37 »
Lekker recept Frits.
« Laatst bewerkt op: 16 augustus 2012, 15:46 door Mike v R »
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.741
Re: Canadian Bacon
« Reactie #2 Gepost op: 16 augustus 2012, 15:46 »
Goed gezien Mike, ik heb het reeds aangepast! Dank je

Henny

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.216
  • In Hog Heaven
Re: Canadian Bacon
« Reactie #3 Gepost op: 16 augustus 2012, 16:19 »
Mooi recept Frits

Leo

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • Berichten: 11.373
Re: Canadian Bacon
« Reactie #4 Gepost op: 16 augustus 2012, 16:25 »
mooi recept Frits, bedankt voor het delen
2 x WGA, 2 x OTP 57 cm met grillspit, OTP 67 cm,DO-6 qt, DO-21 qt, WSM 37, WSM 47, WSM 57, hongaarse goulash ketel.

HHR

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 613
  • Zeewolde
Re: Canadian Bacon
« Reactie #5 Gepost op: 02 september 2012, 14:36 »
Klinkt lekker.
Hoe ziet het eruit?
Moeten we lang wachten op de foto's?
Outdoorchef Rover 570
Maverick ET 73, Thermapen
Bbqcount 2013: 24

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.741
Canadian Bacon
« Reactie #6 Gepost op: 02 september 2012, 16:54 »
Foto's gaan nog even duren, ben voor de Maple Bacon gegaan

Bob-BQ

  • Tondelzoeker
  • *
  • Berichten: 17
Re: Canadian Bacon
« Reactie #7 Gepost op: 15 maart 2017, 12:27 »
Begrijp ik het goed dat als ik dit recept ga namaken, en ik een stuk lende heb van 860 gr ipv 1,8kg, ik dus alles x0,478 doe?
860/1800=0,478. Dan zouden alle verhoudingen moeten kloppen toch?

Alvast bedankt!  :>

Ceriel

  • Forum Emeritus
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 7.245
  • Achterhoek
    • Ceriel's Grill & BBQ
Re: Canadian Bacon
« Reactie #8 Gepost op: 15 maart 2017, 20:03 »
Begrijp ik het goed dat als ik dit recept ga namaken, en ik een stuk lende heb van 860 gr ipv 1,8kg, ik dus alles x0,478 doe?
860/1800=0,478. Dan zouden alle verhoudingen moeten kloppen toch?

Alvast bedankt!  :>
De verhoudingen van je pekel kloppen dan. Houdt er wel rekening mee dat de lende volledig onder het pekelwater ligt, anders meer aanmaken.
Klinkt lekker.
Hoe ziet het eruit?
Moeten we lang wachten op de foto's?
Denk niet dat ze nog komen.... =))
Proud member of Backcorner BBQ

Het BBQ Genootschap

Re: Canadian Bacon
« Reactie #8 Gepost op: 15 maart 2017, 20:03 »