BasBQ
Beef en Steak

Canadian Bacon

 
 
 
 

Frits

Administrator
Forumleiding
Berichten
19.965
Dit recept post ik vast voor Bacon Day op 1 september. foto volgt.

Ingredi?nten:

Let op kijk eerst wat het percentage nitriet is van je pekelzout

Als je Pink Salt gebruikt met een percentage van 6 % nitriet

- 1, 8 kilo varkenslende zonder vet
- 1/4 cup jeneverbessen
- 2,27 liter water
- 32 gram Pink Salt (6% nitriet)
- 292 gram kosher zout
- 1 cup donkere basterd suiker
- 1 cup verse salie blaadjes (losjes in de cup)
- 1 cup grof gehakte verse thijm (losjes in de cup)
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 4 tenen knoflook, gekneusd
- 4 brokken appelhout om mee te roken.


Voor degene die met Leozout werken, dus met 3 % nitriet:

- 64 gram Leozout (3% nitriet)
- 260 gram zout
- 1, 8 kilo varkenslende zonder vet
- 1/4 cup jeneverbessen
- 2,27 liter water
- 1 cup donkere basterd suiker
- 1 cup verse salie blaadjes (losjes in de cup)
- 1 cup grof gehakte verse thijm (losjes in de cup)
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 4 tenen knoflook, gekneusd
- 4 brokken appelhout om mee te roken.

Voor degene die met Colorozozout van de slager werken (0,6 % nitriet)

- 320 gram colorozout (0,6% nitriet)
- 4 gram zout.
- 1, 8 kilo varkenslende zonder vet
- 1/4 cup jeneverbessen
- 2,27 liter water
- 1 cup donkere basterd suiker
- 1 cup verse salie blaadjes (losjes in de cup)
- 1 cup grof gehakte verse thijm (losjes in de cup)
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 4 tenen knoflook, gekneusd
- 4 brokken appelhout om mee te roken.

Werkwijze:

1 - Kneus de jeneverbessen, doe ze in een non-reactive pan en mix deze samen met de andere brine ingredi?nten (behalve het vlees). Roer net zolang tot al het zout en suiker zijn opgelost.

2- Snijd de lende in de lengte door midden, bind iedere lende nu om de 5 centimeter met slagerstouw om een mooie ronde worst te krijgen. Leg de twee lendes in de pekeloplossing, zorg ervoor dat ze geheel in de oplossing liggen (leg er eventueel een bord op). Afdekken en 48 uur in de koelkast laten pekelen.

3 - Haal de lendes uit de pekel en leg ze op een rooster voor twaalf uur te drogen in de koelkast. De buitenkant van het vlees gaat er droog uitzien. Laat nu het vlees 15 tot 30 minuten op kamertemperatuur komen. Bestrijk het vlees in het geheel met plantenolie.

4 - Maak de smoker klaar voor indirect barbecuen op lage temperatuur (100 - 120 C) leg er twee blokjes appelhout bij.

5 - Borstel het rooster schoon en leg het vlees er indirect op, dus niet boven het vuur, met de deksel dicht. Leg na een uur nogmaals twee blokken appelhout ob de kolen.

6 - Laat het vlees roken tot het een kerntemperatuur heeft van 66 C (150 F ). Haal de bacon van de smoker en laat 10 minuten rusten. Verwijder het slagerstouw en snijd de bacon in plakken, serveer warm.

Eet smakelijk.




 
Goed gezien Mike, ik heb het reeds aangepast! Dank je
 
mooi recept Frits, bedankt voor het delen
 
Klinkt lekker.
Hoe ziet het eruit?
Moeten we lang wachten op de foto's?
 
Foto's gaan nog even duren, ben voor de Maple Bacon gegaan
 
Begrijp ik het goed dat als ik dit recept ga namaken, en ik een stuk lende heb van 860 gr ipv 1,8kg, ik dus alles x0,478 doe?
860/1800=0,478. Dan zouden alle verhoudingen moeten kloppen toch?

Alvast bedankt!  :>
 
Bob-BQ zei:
Begrijp ik het goed dat als ik dit recept ga namaken, en ik een stuk lende heb van 860 gr ipv 1,8kg, ik dus alles x0,478 doe?
860/1800=0,478. Dan zouden alle verhoudingen moeten kloppen toch?

Alvast bedankt!  :>
De verhoudingen van je pekel kloppen dan. Houdt er wel rekening mee dat de lende volledig onder het pekelwater ligt, anders meer aanmaken.
HHR zei:
Klinkt lekker.
Hoe ziet het eruit?
Moeten we lang wachten op de foto's?
Denk niet dat ze nog komen.... =))
 
Terug
Bovenaan Onderaan