BasBQ
Beef en Steak

Ham/brisket mes

Ik zit er aan te denken om een lang dun mes te bestellen (bij voorkeur Victorinox omdat ik hier alles van heb) voor het snijden van al het bereidde vlees. Nu heb ik mijn vooronderzoek een beetje gedaan en zie ik de grote namen van de BBQ restaurants de voorkeur geven aan een kartel mes.

Ben dus benieuwd naar jullie voorkeur; kartel of glad?

Mijn inziens is de kartel fijn bij een goede bark/korst en een glad makkelijker te slijpen.

En ca. 25, 30 of 35cm?

Voorbeeld:
https://www.horeca-megastore.nl/victorinox-c688/6327/

En

https://www.horeca-megastore.nl/victorinox-c684/6323/

Sent from my Pixel 3a XL using Tapatalk
 
Kartelmes voor vlees? Ik zou dat nooit doen. En elke slager waar ik ben geweest zie ik dat ook niet doen. Je trekt de textuur en structuur van het vlees kapot.

Waarom zou jij het overwegen?

Voor het snijden van een groot stuk vlees gebruik ik een 35cm slagersmes

Deze bijv https://www.bol.com/nl/p/victorinox-fibrox-slagersmes-30-cm/9200000085141598/?Referrer=ADVNLGOO002032-G-87320851615-S-757737723544-9200000085141598&gclid=EAIaIQobChMIjIjqtKbt5gIVxuN3Ch2UUA8qEAQYBSABEgKfMfD_BwE
 
Zo stond ik er ook een beetje in, maar er moet toch een reden zijn waarom de professionals in de BBQ restaurants voor een gekarteld mes kiezen?

Sent from my Pixel 3a XL using Tapatalk

 
Ik heb deze van Wusthof, naast m?n gewone koksmessen. Volgens mij staat dit te boek als een ?schinken messer? maar ik vind momenteel alleen kartelloze als ik daar op zoek.
Ik gebruik dit mes voor al m?n grote stukken vlees, omdat het gewoon heel prettig snijdt. Ik kan hiermee prima plakken van een Picana of kalfsmuis afsnijden en is denk ik wel het meest gebruikte mes in m?n barbecuekeuken.

806d4b01333e0073e20a5a1ce6d384db.jpg
a1221e36d68fa737b10036be31fb59c2.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Wij gebruiken een soort zalmmes.
 
Zoiets als deze. maar die heeft Victorinox vast ook in het assortiment.
 
Victorinox heeft ze in Fibrox, maar ook in rozenhout... bedankt h?, nu wil ik een nieuw mes :D

50cc26fec2ffc4bf8b94c946eea6c9d2.jpg
 
Zo'n zalmmes is 30cm, is dat lang genoeg? Of dan liever het hammes van 35?

Sent from my Pixel 3a XL using Tapatalk

 
Of toch liever een samoerai variant van 1.20m
 
Hehe, dat was te verwachten. Maar is een serieuze vraag, ze maken ze met een reden natuurlijk

Te lang is niet snel vervelend denk ik?
Al moet hij denk ik ook niet langer zijn dan je snijplank diep is.

Sent from my Pixel 3a XL using Tapatalk

 
noskos zei:
Victorinox heeft ze in Fibrox, maar ook in rozenhout... bedankt h?, nu wil ik een nieuw mes :D

50cc26fec2ffc4bf8b94c946eea6c9d2.jpg
Ik zou hiervoor gaan. Bij een niet al te hoog mes blijft er minder makkelijk iets aan je mes plakken. Een hoger mes wel weer steviger.
Eigenlijk zou ik gewoon ook dat slagersmes er bij nemen. Ideaal voor het portioneren van steaks

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk

 
Hier nog wat leesvoer https://www.demessenslijper.nl/blogs/keukenmessen/
 
Onlangs deze van Wusthof aangeschaft. Zeer tevreden. Snijd de vitello op een 2 mm

Ook voor roasts perfect om mooie plakken te snijden.

795061ecee6f7b3f4c6caff8c7e70243.jpg



Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
 
Bedankt voor het meedenken allemaal, het is uiteindelijk deze geworden: https://www.meesterslijpers.nl/victorinox-fibrox-zalmmes-30cm?search=Zalmmes%20victorinox

De hele set die ik al heb is ook fibrox dus om maar in dezelfde lijn te blijven toch ook weer voor de fibrox gekozen. Al had ik liever gehad dat deze met kuiltjes in het lemmet gehad: https://www.horecavoordeelshop.nl/victorinox-fibrox-hammes-glad-30-5cm?gclid=CjwKCAjw3-bzBRBhEiwAgnnLCjVzorR4amSjZbF-FhWd5M9RLpXXTvqhZuuCcH3oyME7Bw7sJ4VZURoCqh4QAvD_BwE

Die hebben ze alleen in een veel hogere variant helaas. Morgen komt hij binnen, ben benieuwd:)

Sent from my Pixel 3a XL using Tapatalk

 
Ik denk dat due kuiltjes juist wel makkelijk zijn. Blijft het minder plakken.

Deze is niet gekarteld of wel?
 
Barbeknoei zei:
Ik denk dat due kuiltjes juist wel makkelijk zijn. Blijft het minder plakken.

Deze is niet gekarteld of wel?
De kuiltjes is inderdaad een bewuste keuze. Die wilde ik per se, dus was kiezen tussen het zalmmes of een hele hoge, die 2e die ik noemde was ideaal geweest met kuiltjes maar die is er niet.

Sent from my Pixel 3a XL using Tapatalk

 
 
 
 
 
 

Barbeknoei

Gerijpt
Berichten
2.845
De kuiltjes is inderdaad een bewuste keuze. Die wilde ik per se, dus was kiezen tussen het zalmmes of een hele hoge, die 2e die ik noemde was ideaal geweest met kuiltjes maar die is er niet.

Sent from my Pixel 3a XL using Tapatalk
Hoe bevalt het?
 
erg fijn mes, misschien wel wat flexibel gezien het eigenlijk een zalm mes is. maar zeker fijn en goed voor het snijden van steaks of brisket wellicht(staat nog hoog op de todo list. als de DIY monster smoker af is gaat het ook wel echt heel snel gebeuren). Ik zie voor een brisket of andere grote stukken denk ik echter wel liever een goede 5cm extra lengte en een iets hoger lemmet.

Is al regelmatig gebruikt voor steak, kip, rollade, etc. daarvoor is hij wat mij betreft perfect.
 
Terug
Bovenaan Onderaan