BasBQ
Beef en Steak

Eerste keer dry agen (grain fed rib-eye)

 
 

wijmaar

Kooltjesharker
Berichten
169
Ik had al een tijdje een setje Drya zakken in de kast liggen. Na het zien van de Hanos folder was het duidelijk dat ik maar eens aan de slag moest:

31e0977cdccfedd24a08406a6f40ce62.jpg


Vanochtend een mooi stuk opgehaald:

d390a50541d3d23ddde6e52dc6bfffb1.jpg


5306fc6e96cc2ed724f54f680981d8b4.jpg


Zojuist het vlees verpakt in een medium Drya zak:

521f8a5322a32a7d3e371336d69941b7.jpg
674cb57dbbed9cf45fe79a706f1ceb2a.jpg
77dc7a315cd84d22bf1af354e123cae4.jpg
41335dd758fc3db821cc4a3eaeb41cf0.jpg
63911e780954fea3317452afa6b93487.jpg


And now we wait! Ik twijfel nog een beetje qua aantal dagen, denk nu om maar eens met 21 te beginnen.

Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk

 
Leuk experiment.
En blijf je volgen.
Zelf zou ik het vlees halveren.
Dan blijft er altijd nog de mogelijkheid een van de twee stukken langer te laten liggen.
 
Zet ik meteen in de agenda!
 
Marcel zei:
Leuk experiment.
En blijf je volgen.
Zelf zou ik het vlees halveren.
Dan blijft er altijd nog de mogelijkheid een van de twee stukken langer te laten liggen.

Dat was inderdaad een goed plan geweest, maar toen ik postte zat het stuk al in ??n zak. Het lot heeft inmiddels bepaald dat het 21 dgn gaat worden. BBQ Afspraak met vrienden valt precies dan.
Sander72 zei:
Zet ik meteen in de agenda!
Haha, ik zal m'n adres even doorsturen .

Het membraan lijkt al goed te hechten, en het vlees heeft al een hele andere kleur gekregen (sorry voor de beroerde foto, maar wil het vlees nog niet uit de koelkast halen ivm hechting):

752518dca81c3aa8f5d7ea11a93ae58e.jpg


Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk

 
Mooi project.
21 dagen rijpen  kun je niet echt High & Fast noemen  ;)  daarom verplaatst naar charcuterie.
 
Weer een leuk projectje. Ik ga het volgen. Zelf wel de wens om dit eens te doen maar nooit echt toe gezet.
Gebrek aan tijd of bang dat het mislukt of teveel vlees verlies. Weet het eigenlijk niet.  :D
 
Nog nooit van zulke zakken gehoord. Leg je het gewoon in de koelkast of ergens anders?

Verstuurd vanaf mijn Redmi Note 8 Pro met Tapatalk

 
Inderdaad een mooi en ook wel beetje spannend project, blijft toch een stuk vlees van ?75.

Het ziet er nu als volgt uit:

43845257901b5bfb396cd87486cd10bd.jpg


79c2374e12603c9fdfde6d449c846cd6.jpg


Valt mij wel op dat de onderkant minder hard verkleurt dan de rest, is dat normaal? Heb nu voor de zekerheid het stuk omgedraaid.

Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk
 
Begint er al goed uit te zien!
 
Yes! Ligt op een rekje inmiddels, de eerste twee dagen lag het op een omgekeerd foliebakje.

Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk

 
Inmiddels 9 dagen onderweg. Kleur begint nu mooi diep paars te worden, het vet wordt licht grijs.

Startgewicht was 2448g, nu nog 2218 over (incl. de Drya zak).

cb91fe91c66ad24e2890a6426ce8ddf2.jpg
862405a0a6ca8c2dd02686c296a4e576.jpg
73b7de406fadf8c7d47b427826324a97.jpg
005fa0acd37fabf662b5745e0e33f0bc.jpg


Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk

 
Nou Jan ik ben toch ondertussen weleens benieuwd hoe het met dit schitterend mooi stuk vlees is ;) heb je het al gegeten of gaat het toch aankomend weekend worden?
 
Nog 12 dagen te gaan volgens mij...
 
Marcel zei:
Nog 12 dagen te gaan volgens mij...

Wijmaar, topicstarter zegt op 4 februari dat het vlees 9 dagen aan het rijpen is, hij zei eerder dat hij het vlees 21 dagen wilde laten rijpen, als ik dan ga tellen kom ik op 16 februari uit om het vlees eventueel te gaan bereiden ;)
 
Jet zei:
Marcel zei:
Nog 12 dagen te gaan volgens mij...

Wijmaar, topicstarter zegt op 4 februari dat het vlees 9 dagen aan het rijpen is, hij zei eerder dat hij het vlees 21 dagen wilde laten rijpen, als ik dan ga tellen kom ik op 16 februari uit om het vlees eventueel te gaan bereiden ;)

Marcel zei:
Nog 12 dagen te gaan volgens mij...

Sorry voor het even in spanning houden. Het was even een beetje druk hier. Jullie hadden beiden eigenlijk gelijk. Vlees is inderdaad op 24-1 in de zak gegaan, en ik wist nog niet precies hoe lang ik het wilde laten rijpen. Uiteindelijk gisteren besloten het uit te pakken en te portioneren. Uiteindelijk dus 30/31 dagen geworden.

Het stuk zonder de zak, mooie glimmende en keiharde korst met hier en daar wat lichte schimmel:

e4ea4fc0286c3902994773dd8e544e25.jpg


De korst aan de kopse kant verwijderd, dat belooft veel goeds

d47823ddea50d5e761a9591ecbd412a9.jpg


Het stuk vervolgens verdeeld in 6 steaks van ong. twee vingers dikte:

a139a18ca87cf0e97e86fb05a83a37d2.jpg


Vervolgens per steak de korst van de rand verwijderd:

9d060210ba50ed3f27b750e01452bfa9.jpg
be8362453e7dc394b3efc65bd177fb53.jpg
ec097d01f312d8829a2515c2039882b7.jpg


Alle afsnijdsels wogen 370 gram:

1fd8b40a2078e8cc206f676cb9942d75.jpg


Steaks in afwachting van de komende BBQ gevacuumeerd, en ingevroren.
1275de19d2e371ff073a6f393758f3d8.jpg


Omdat ik het niet helemaal kon laten de twee grote korsten van de kopse kanten nog wat verder getrimd, en de restjes daarvan gebakken. Dat belooft heeel veel goeds!

Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk
 
Hoe was de reuk/geur.
Ziet er zo op het oog geslaagd uit en een mooie dikte gesneden. Dus ik zou zeggen de Q aan en d'r op met die dry aged rib eye steaks.

Maar nu ook nog in de vriezer leggen.... je laat ons wel in spanning wachten.
 
Zo dat zijn mooie steaks geworden =D> en nu nog steeds niet op de Q gehad :-O
 
Ik vindt dit een bijzonder project.
Zoiets zou ik zelf niet zo heel snel aan durven denk ik.

Maar hoe is het met vlees?  Gaan ze al op de Q?

Verstuurd vanaf mijn Lenovo TB-X704F met Tapatalk

 
Terug
Bovenaan Onderaan