Huib
Kooltjesharker
- Berichten
- 198
Vrijdag begint mijn dag na het ontbijt en koffie met een bezigheid waar is als gepensioneerde naar uitkijk. Ik mag weer friet maken!!
Als liefhebber van dit lekkernij ben ik verzot op de friet uit een frietkot zoals onze zuiderburen die serveren. Hoewel ik ze nooit zo lekker eet als.... evenaar ik ze .....
Veel geëxperimenteerd tot aan de zgn superfriet van Heston Blumenthal. Voor mij gaat er niets boven een Vlaamse friet.
Het begint bij een een bonk. In dit geval een Agria die het hele jaar verkrijgbaar is maar aan het eind van het seizoen zijn ze wel wat... Een mooie Zeeuwze bint ook prima maar dit ras heeft de nodige problemen gekend.
Agria bonk
zonder jas
In de frietmachine. De Hendi frietsnijder is geschikt om grote aardappels te verwerken. Het 11mm mes apart besteld omdat dit voor mij het ideale formaat is.
Afgespoeld word ik hier heel vrolijk van.
Overtollig vocht verwijderen.
Voorgebakken in ossewit op 150 C. tijd is meestal rond de 6 minuren maar doe het op zicht want he varieert soms. Friet moet binnen zacht zijn en een lichte korstvorming hebben. Daarna aflkoelen is een must.
Ribeye van 450 gram op kamertemperatuur laten komen, bestrooid met Himalaya zout.
Indirect op de minimax van 110C en eind temp. ingesteld op 48 c
Na de 48c kern 10 minuten rust en 210C de reverse sear maar het blijft fingerspitzengefühl
Verder geen gedoe. Friet afbakken, een klodder majo, reepjes ribeye bestrooid met peper en genieten van... Morgen doen we er weer groenten bij....
Als liefhebber van dit lekkernij ben ik verzot op de friet uit een frietkot zoals onze zuiderburen die serveren. Hoewel ik ze nooit zo lekker eet als.... evenaar ik ze .....
Veel geëxperimenteerd tot aan de zgn superfriet van Heston Blumenthal. Voor mij gaat er niets boven een Vlaamse friet.
Het begint bij een een bonk. In dit geval een Agria die het hele jaar verkrijgbaar is maar aan het eind van het seizoen zijn ze wel wat... Een mooie Zeeuwze bint ook prima maar dit ras heeft de nodige problemen gekend.
Agria bonk
zonder jas
In de frietmachine. De Hendi frietsnijder is geschikt om grote aardappels te verwerken. Het 11mm mes apart besteld omdat dit voor mij het ideale formaat is.
Afgespoeld word ik hier heel vrolijk van.
Overtollig vocht verwijderen.
Voorgebakken in ossewit op 150 C. tijd is meestal rond de 6 minuren maar doe het op zicht want he varieert soms. Friet moet binnen zacht zijn en een lichte korstvorming hebben. Daarna aflkoelen is een must.
Ribeye van 450 gram op kamertemperatuur laten komen, bestrooid met Himalaya zout.
Indirect op de minimax van 110C en eind temp. ingesteld op 48 c
Na de 48c kern 10 minuten rust en 210C de reverse sear maar het blijft fingerspitzengefühl
Verder geen gedoe. Friet afbakken, een klodder majo, reepjes ribeye bestrooid met peper en genieten van... Morgen doen we er weer groenten bij....
Laatst bewerkt: