Auteur Topic: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)  (gelezen 43921 keer)

DanBras

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.558
  • Tikus Kecil Rakus
    • RiddleQ's - Ridiculous Good BBQ!
Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #30 Gepost op: 23 april 2013, 00:00 »
Geen dank Emiel, ik heb ze volgens mij regelmatig langs zien komen en dat is al dank genoeg :)
OTP 47/57/67, WSM 57 (2x), WGA (2x), Monolith, GF 300E
KCBS Certified Master Judge & Table Captain / Team captain of award winning BBQ-team RiddleQ's

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.568
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #31 Gepost op: 23 april 2013, 08:35 »
Bedankt voor het delen!

RedFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.154
  • De vos verliest wel z'n haar maar niet z'n BBQ !
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #32 Gepost op: 23 juni 2013, 12:35 »
Geen dank Emiel, ik heb ze volgens mij regelmatig langs zien komen en dat is al dank genoeg :)

Danny, ik heb ze gisteren voor het eerst gemaakt volgens jouw recept!
In 1 woord: geweldig van smaak!!
Heb mooie verse varkenshaas gebruikt en omdat maar een uurtje of 4 tijd had voor het marineren heb ik het proces wat versneld door even de FoodSaver vacumeermachine in te zetten.
Bedankt voor het delen nogmaals  ;)
De sateh was zo lekker dat ik geen foto heb van op de Q.... :)

Alle ingredienten, de slaolie van het recept vervangen door pinda olie zoals door Danny beschreven


even versneld marineren, wat goed lukte!


op de foto rechtsboven zie je de stokjes volgens Danny's recept
« Laatst bewerkt op: 05 oktober 2013, 12:20 door RedFox »
Monolith Le Chef BBQ Guru edition, Monolith Classic BBQ Guru edition, Monolith Junior, 2 x CyberQ Cloud, HeaterMeter, Thermapen, CSG, Dutch Oven 9ft
KCBS Certified BBQ Judge
HM V5: http://redfoxbbq.ddns.net:8888/luci

DanBras

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.558
  • Tikus Kecil Rakus
    • RiddleQ's - Ridiculous Good BBQ!
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #33 Gepost op: 23 juni 2013, 14:39 »
Goed te horen dat het je goed gesmaakt heeft Geert! :)

Werd het met varkenshaas niet te droog? Hoewel het familierecept altijd al gebruik maakte van schouderkarbonade/procureur, zijn we op een gegeven moment het ook met varkenshaas gaan proberen. Alleen omdat we resultaat over het algemeen minder vonden, zijn we weer terug gegaan naar procureur.
OTP 47/57/67, WSM 57 (2x), WGA (2x), Monolith, GF 300E
KCBS Certified Master Judge & Table Captain / Team captain of award winning BBQ-team RiddleQ's

RedFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.154
  • De vos verliest wel z'n haar maar niet z'n BBQ !
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #34 Gepost op: 23 juni 2013, 14:53 »
Het was absoluut niet te droog, degenen die ervan mee snoepten zeiden nog nooit zo malse en smaakvolle saté te hebben gegeten. (en ik gaf ze geen ongelijk, vond dat zelf ook)
Ik zal ook wel eens met procureur proberen, maar vooralsnog heb ik nog paar kilo varkenshaas hier liggen (geen kophaas, maar middenstuk).
Klein schoonheidsfoutje had ik wel gemaakt bij de marinade: toen alles in de vacuum zak zat merkte ik dat ik de zwarte peper had vergeten.
Heb dat niet vermeld, dus niemand heeft het gemist en ik ben benieuwd hoe het volgende keer zal smaken als da er ook bij in zit.
Verder is het begrip "scheutje" (pinda)olie en citroensap ook rekbaar, ook die variabelen nog uitproberen. Hoeveel ml kieper jij erbij Danny?
En waarom heb je deze pinda olie de slaolie laten vervangen?
Monolith Le Chef BBQ Guru edition, Monolith Classic BBQ Guru edition, Monolith Junior, 2 x CyberQ Cloud, HeaterMeter, Thermapen, CSG, Dutch Oven 9ft
KCBS Certified BBQ Judge
HM V5: http://redfoxbbq.ddns.net:8888/luci

Mike v R

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.416
  • IJmuiden
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #35 Gepost op: 23 juni 2013, 14:53 »
Ziet er goed uit Geert.
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

DanBras

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.558
  • Tikus Kecil Rakus
    • RiddleQ's - Ridiculous Good BBQ!
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #36 Gepost op: 23 juni 2013, 15:31 »
Een klein beetje peper over satehs als ze al op stokjes geregen zijn, doet ook wonderen Geert :)

Wat betreft de hoeveelheden olie en citroensap is het echt uit de losse pols. Als ik moet gokken dan zou ik zeggen voor de olie tussen de 1-2 eetlepels en de citroensap 1 eetlepel. De citroensap heeft een dubbelfunctie, want naast het frisje in de marinade maken de zuren het vlees ook malser. Vandaar dat ik een marinadetijd van 24 tot bij voorkeur 48 uur hanteer. Varkenshaas is natuurlijk al een stuk malser dan procureur, dus daar zal het niet echt verschil voor uitmaken.

Waarom ik de sla- cq. zonnebloemolie vervangen heb door arachide-/pindaolie is puur een onderbuik gevoel. In de Aziatische en dus ook Indonesische keuken wordt heel veel pindaolie gebruikt. Het leek mij daardoor een meer authentiek ingrediënt dan sla-/zonnebloemolie. Qua smaak zijn het allemaal vrij neutrale oliën dus daar heeft het m.i. geen effect op. Pindaolie op zich heeft wel een hoger verhittingspunt dan sla-/zonnebloemolie, maar in deze marinade heb je daar geen profijt van door de zoete ketjap en suiker die er ook in zit.
OTP 47/57/67, WSM 57 (2x), WGA (2x), Monolith, GF 300E
KCBS Certified Master Judge & Table Captain / Team captain of award winning BBQ-team RiddleQ's

RedFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.154
  • De vos verliest wel z'n haar maar niet z'n BBQ !
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #37 Gepost op: 23 juni 2013, 15:43 »
Bedankt voor het aanvullend commentaar Danny!
Monolith Le Chef BBQ Guru edition, Monolith Classic BBQ Guru edition, Monolith Junior, 2 x CyberQ Cloud, HeaterMeter, Thermapen, CSG, Dutch Oven 9ft
KCBS Certified BBQ Judge
HM V5: http://redfoxbbq.ddns.net:8888/luci

maroc

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.547
  • i'm not a complete idiot, some parts are missing
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #38 Gepost op: 26 juni 2013, 20:56 »
Bij mij gaan deze al door het leven als 'danbras' sateh. Komt hier nie meer wat anders in 8)
WSM 47|OTP57cm mastertouch|67 cm CK|WGA|maverick ET-733|thermapen|smokiXL rookkast|
Bbqcount 2015:
Steven & me count:

https://www.facebook.com/pages/Mar-cook-BBQ-Grill/662740850430858

DanBras

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.558
  • Tikus Kecil Rakus
    • RiddleQ's - Ridiculous Good BBQ!
Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #39 Gepost op: 02 juli 2013, 17:53 »
Bij mij gaan deze al door het leven als 'danbras' sateh. Komt hier nie meer wat anders in 8)
;)
OTP 47/57/67, WSM 57 (2x), WGA (2x), Monolith, GF 300E
KCBS Certified Master Judge & Table Captain / Team captain of award winning BBQ-team RiddleQ's

RedFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.154
  • De vos verliest wel z'n haar maar niet z'n BBQ !
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #40 Gepost op: 03 juli 2013, 00:23 »
Ook hier afgelopen zondag weer op de Q vlgs origineel DanBras familierecept!
Geweldig lekker!

« Laatst bewerkt op: 05 oktober 2013, 12:13 door RedFox »
Monolith Le Chef BBQ Guru edition, Monolith Classic BBQ Guru edition, Monolith Junior, 2 x CyberQ Cloud, HeaterMeter, Thermapen, CSG, Dutch Oven 9ft
KCBS Certified BBQ Judge
HM V5: http://redfoxbbq.ddns.net:8888/luci

Teddo

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 523
  • Met de Wing Ding kunnen we zelfs het rubber roken
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #41 Gepost op: 03 juli 2013, 00:35 »
Zeer smaakvol. En aangezien we ze vanavond hebben gegeten, ziet het er op de foto nog lekkerder uit.
Nexus 5-pits gasbarbecue, kamado large, offset Oklahoma smoker, DO 10", DO 3", Cobb.

Edwin16872

  • Gast
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #42 Gepost op: 04 september 2013, 10:55 »
Als kwart pinda herken ik je basisrecept uit mijn oma's familiekookboek.
Met deze satémarinade succes verzekerd.  :)

Overigens gebruiken wij simpel kipfilet en hamlappen voor het vlees en geen dure varkenshaas of ossenhaas oid.

DanBras

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.558
  • Tikus Kecil Rakus
    • RiddleQ's - Ridiculous Good BBQ!
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #43 Gepost op: 04 september 2013, 14:49 »
Overigens gebruiken wij simpel kipfilet en hamlappen voor het vlees en geen dure varkenshaas of ossenhaas oid.
Weet het niet zeker maar geloof dat deze marinade ook ooit begonnen is met een basis uit de Indo-kookbijbel oftewel de Keiner :)
Wat betreft vlees heb je gelijk; hier wordt ook geen varkenshaas o.i.d. gebruikt. De Sateh Babi wordt gemaakt van procureur (het all-purpose vakrensvlees ;) ) en de Sateh Ayam van kippendij (zonder vel). Veel lekkerder en minder droog omdat er tenminste nog wat vet in zit en daarnaast veel goedkoper.
OTP 47/57/67, WSM 57 (2x), WGA (2x), Monolith, GF 300E
KCBS Certified Master Judge & Table Captain / Team captain of award winning BBQ-team RiddleQ's

Edwin16872

  • Gast
Re: Sateh Babi/Ajam (= varkensvlees/kippenvlees)
« Reactie #44 Gepost op: 04 september 2013, 16:29 »
@danbras je hebt helemaal gelijk, dat boek had mijn moeder weer van me oma gekregen en is weer aangevuld met eigen familie recepten. Dit zijn meestal kleine varianten op de basisrecepten. Selamat makan.