TerrasXXL Vuur en Rook

Auteur Topic: Inbranden gietijzer.  (gelezen 67759 keer)

paulus1972

  • Kooltjesharker
  • Berichten: 134
  • Keep it smoking hot
Re: Inbranden gietijzer.
« Reactie #75 Gepost op: 22 november 2016, 13:26 »
De buitenkant is geƫmailleerd de binnenkant is gewoon gietijzer


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Saffire kamado - voor de kampeervakanties een WGA - DO voor de leuk en nu dus een JOY

Drikusniet

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 21
Re: Inbranden gietijzer.
« Reactie #76 Gepost op: 23 november 2016, 16:22 »
Ook de binnenkant is echt geƫmailleerd, het is alleen mat zwart. Als je roestplekjes hebt zou ik terug gaan voor de garantie. Check wel eerst dat het niet wat anders is. Ingebrand vet wil wel eens bruine vlekken geven.
« Laatst bewerkt op: 23 november 2016, 16:25 door Drikusniet »

RB

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 7
Re: Inbranden gietijzer.
« Reactie #77 Gepost op: 29 december 2016, 12:52 »
gisteren op de bbq mijn gietijzer ingebrand met Crisco en ging super.

Freek92

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 61
Re: Inbranden gietijzer.
« Reactie #78 Gepost op: 05 mei 2018, 22:29 »
Vorige week heb in mijn nieuwe skillet (proberen) in te branden, het ging als volgt:
- BBQ op 170 graden
- Skillet er een half uur op
- Waslaag eruit vegen
- Insmeren met arachideolie
- 1 uur op de Q
- Nog een keer insmeren met olie
- Terug op de Q, wat hoger 200graden
- Toen alles laten afkoelen.

De volgende dag kwam ik erachter dat het wel erg plakkerig en vettig was.. voelde niet fijn en zeker niet schoon.

Vandaag dus nog maar een keer geprobeerd. En wat verder verdiept.
- Eerst goed schoongemaakt met sop, en goed laten drogen in de oven.
- Q hoog aangestoken +230 graden
- Skillet ingesmeerd met arachideolie en driekwart op de Q
- vervolgens nog twee keer die laatste stalppen uitgevoerd.
- ondertussen is die afgekoeld, maar het is nog steeds een beetje plakkerig... hoort dit altijd zo te zijn? Of doe ik iets verkeerd?
Zou ik hem nu gewoon kunnen gebruiken..?

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.840
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Inbranden gietijzer.
« Reactie #79 Gepost op: 06 mei 2018, 01:10 »
Teveel olie zou de oorzaak kunnen zijn. Plakkerig is verder niet zo erg maar als he hem lang niet gebruikt wordt dat ranzig en is niet zo lekker.
Het voordeel van crisco is dat het een gekke laag vormt die niet plakt en waar dus ook geen eten aan blijft plakken.

Maar eigenlijk is het beste om je pan gewoon heel veel te gebruiken. De pannen hier worden bijna dagelijks gebruikt. Ook op het gas voor het vlees.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.100
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Inbranden gietijzer.
« Reactie #80 Gepost op: 06 mei 2018, 08:32 »
Ik heb ook wel eens teveel crisco gebruikt en dan krijg je behalve een stinkende bbq ook een plakkerig eindlaagje. Na verhitten met keukenpapier 'voorzichtig' afnemen en proces van inbranden herhalen. Die laatste stap kan ook met de pan op het vuur... weg plaklaagje!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

pierre73

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 13
Re: Inbranden gietijzer.
« Reactie #81 Gepost op: 06 mei 2018, 10:51 »
Ik doe het met lijnzaad olie. En dan heel dun. Eigenlijk glimt het alleen een beetje. Daarna in de oven op 200 graden voor een uur. En dat een paar keer

Verstuurd vanaf mijn Nokia 7 plus met Tapatalk


Freek92

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 61
Re: Inbranden gietijzer.
« Reactie #82 Gepost op: 06 mei 2018, 13:57 »
Dan ga ik er maar eens snel mee aan de slag! Bedankt

Zappa

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 105
  • Culinaire wederhelft van Bonnie f
Re: Inbranden gietijzer.
« Reactie #83 Gepost op: 06 mei 2018, 15:10 »
Ik krijg steeds meer waardering voor de gietijzeren pannen, grillplaten en skillets. Al mijn tefal is de kliko in en ook het keramisch spul gaat de deur uit. Daarnaast heb ik weer een simpele plaatstalen wok van de toko en zware plaatstalen koekenpannen van De Buyer. Zelfs mijn barbequepan (gaatjespan met tefal) heb ik kaal geschuurd en ingebrand en deze doet het beter dan ooit.
Het inbranden en onderhouden van gietijzer en plaatstaal is hetzelfde. 
Ik heb Crisco gebruikt maar omdat ik altijd zonnebloemolie binnen handbereik heb gebruik ik dat en dat gaat net zo goed. 
« Laatst bewerkt op: 07 mei 2018, 20:05 door Zappa »
Kamado Joe Classic Standalone

Het BBQ Genootschap

Re: Inbranden gietijzer.
« Reactie #83 Gepost op: 06 mei 2018, 15:10 »