Kamado Express Vuur en Rook

Auteur Topic: Vieze smaak door Black ranch houtskool.  (gelezen 20617 keer)

Nosmo

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.693
  • Serial Heatermeter Builder
    • PietRMeter
Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Gepost op: 29 december 2012, 14:55 »
Wat is jullie ervaring met Black ranch? Mijn ervaring met BR is tot nu toe niet zo geweldig, ik vind dat er een te sterke rooklucht/smaak vanaf komt en dat is toch eigenlijk iets wat ik zelf wil kunnen beïnvloeden door middel van rookhout.  Vorige week had ik waarschijnlijk een slecht stuk houtskool er tussen zitten want het leek wel of ik m’n vlees met diesel gerookt had, echt vies dus!

Hebben jullie ervaring met andere soorten houtskool die minder smaak afgeven, of ben ik gewoon verwend door de kokosbriketten die ik in m’n Webertje gebruikte?
Primo Oval XL , OTP 57

Dominique

  • Forum Emeritus
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 6.598
Re: Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #1 Gepost op: 29 december 2012, 15:00 »
Ik gebruik nu Dammers, maar had hierbij ( dus Dammers) een tijdje geleden dezelfde ervaring, dus ik denk inderdaad dat er af en toe een raar stukje hout tussen zit. Ik moet eerlijkheidshalve zeggen, dat de geur niet de smaak heeft beinvloed.
Weer of geen weer heel vaak BBQweer.
Big Green Egg Large,2X WGA,SJ,Thai Stove, Weber original 47, WSM 47.
Certified BBQ Judge

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.189
  • Westland
    • BBQ-NL
Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #2 Gepost op: 29 december 2012, 15:23 »
Ik ben ook geen BR fan vanwege de smaak die het afgeeft, vind het ook te sterk, wil ook zelf kunnen bepalen welke rooksmaak mijn vlees heeft.

Heb eerst de gele Sligro zakken gebruikt maar die wilden weleens walmen.
Gebruik nu al een tijdje Dammers en daar ben ik heel tevreden over.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

Gerard777

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 2.032
  • Closing the gap
    • De BBQ vakman
Re: Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #3 Gepost op: 29 december 2012, 18:20 »
Ik ken het fenomeen, heb er zelf niet zo'n last van, behalve met brood. Heb dit al vaker verteld :P als de massa volledig brand dan heb ik er geen last van. Een tip is minder houtskool in de firebox gooien.

Ik gebruik de laatste tijd ook BigGreenEgg houtskool, omdat ik die heb gekregen :) die is normaal gesproken €24,95 per 10 kilo. Hele fijne houtskool. Brand snel en zuiver. Ook gewoon in een schone zak, dus je ziet er niet meteen uit als een schoorsteenveger als je wat pakt :P indien genoeg interesse kunnen we een genootschap actie houden waarbij een flinke korting op de houtskool kan...
KCBS certified barbecue judge, Weber Grillmaster @ Grilllacademy Zeewolde en pitmaster van het awardwinning PROBBQSHOP.NL BBQ team - Nederlands Kampioen Pork Ribs 2014
Powered by www.thermapen.nl en www.proBBQshop.nl

Mac

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.511
  • Barbecue the way it should be
    • Mac's BBQ Pit
Re: Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #4 Gepost op: 29 december 2012, 18:23 »
Mmmm, dat was mij nog niet echt opgevallen. (pas 1x gebruikt  :( )
Morgen maar eens kijken wat het met de Spare-Ribs doet.
Nou scheelt het wel, dat ik geen fijnproever ben, maar toch  ;)
Ik dacht te hebben begrepen dat BR een van de beste /meest verkochte/ gebruikte houtskool was ?
Zag iig bij vuur en rook, de Dammers voorbij komen. (dus er is hoop)

Mac
Caliber Pro Kamado Big Green Egg XL + Small, WSM 47, WGA, Maverick ET-732 + HM, Droogkast, CSG

Mijn BBQ Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqp

RoBBQ

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 392
Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #5 Gepost op: 29 december 2012, 18:25 »
Zelf ben ik wel tevreden over BR, maar heb dan ook geen dieselsmaak meegemaakt misschien dat ik mazzel heb.
Maar heb wel een lichte rooksmaak maar dusdanig subtiel dat het mijn niet stoort of overheerst bij de gerechten die ik maak.
Al zou ik wel een andere houtskool,willen proberen voor de taart of brood.

Weber Char Q-260 , Maverick ET 732 , Igrill
Primo Oval XL
RED Thermapen (Sneller dan snel)
http://gelukvoorpuck.nl

Nosmo

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.693
  • Serial Heatermeter Builder
    • PietRMeter
Re: Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #6 Gepost op: 30 december 2012, 17:22 »
Ik had er vandaag met het maken van de nieuwjaars monkies geen last van, maar ik heb de primo eerst wel even heel hoog opgestookt. Er zat trouwens ook een flink stuk steen in m'n firebox, die zal toch niet zo gestonken hebben? ;)
Primo Oval XL , OTP 57

Nosmo

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.693
  • Serial Heatermeter Builder
    • PietRMeter
Re: Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #7 Gepost op: 12 februari 2013, 19:14 »
Ik heb inmiddels Sligro houtskool en Dammers Black Wattle houtskool geprobeerd. Beide stonken niet, maar de sligro houtskool was veel te fijn waardoor het vuur verstikt en er kwam ook erg veel as vanaf. Over de Dammers ben ik zeer goed te spreken, lekker grote stukken,het steekt lekker makkelijk aan en produceert ook niet zoveel as!

Dus voorlopig blijf ik even bij de Dammers.
Primo Oval XL , OTP 57

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.189
  • Westland
    • BBQ-NL
Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #8 Gepost op: 12 februari 2013, 20:32 »
Dat was ook mijn conclusie al. Ik heb wel verschillende ervaringen met die sligro zakken. Sommige walmden en anderen weer niet. Dammers is lekker consistent.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

Big-T

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 2.096
  • www.SouthernDutchBBQ.com
    • www.SouthernDutchBBQ.com
Re: Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #9 Gepost op: 12 februari 2013, 20:45 »
misschien eens een inkoopactie proberen op te zetten met Dammers?
Red Monolith / WSM 47 / OTS 47 Cast Iron Grate / WGA /Superfast Red Thermapen
Official KCBS Certified BBQ Judge

Pitmaster of BBQ Team www.SouthernDutchBBQ.com

wiebe

  • Sprokkelaar
  • Berichten: 31
Re: Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #10 Gepost op: 13 februari 2013, 21:58 »
Ik doe mee!!!

ChrisMaes

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.398
  • Kennis delen is belangrijker dan kennis verwerven
    • Rook zonder Vuur
Re: Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #11 Gepost op: 14 februari 2013, 09:38 »
misschien eens een inkoopactie proberen op te zetten met Dammers?
Daar heb ik ook wel interesse in
BBQ blogger op Rook zonder Vuur en Habitgrowth

TheFoodSnobFrog

  • Vuurmaker
  • Berichten: 78
  • Less is More
Re: Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #12 Gepost op: 14 februari 2013, 09:45 »
Ik doe mee!
Weber One-Touch Premium 57 & Weber Smokey Mountain 47

coelho

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 287
Re: Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #13 Gepost op: 21 mei 2013, 16:34 »
Ik heb voor de derde keer een zak Black Ranch met zeker 3kg kleine stukken en gruis onderin. Gisteren had ik pizza van de BGE maar met die kleine stukken kreeg ik de temperatuur niet boven de 250 graden. Het lijkt erop dat er minder energie in zit dan in de grote blokken.

Hebben jullie met Dammers en BGE houtskool ook de ervaring dat er regelmatig veel gruis in zit? Of is het met die merken beter? Ik zou graag een keer vergelijken of een vergelijking zien. Gaat er nog een keer een inkoopaktie komen van BGE houtskool? Ik houd me aanbevolen!

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.189
  • Westland
    • BBQ-NL
Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #14 Gepost op: 21 mei 2013, 16:55 »
In de zaj BGE die ik heb geprobeerd zat nagenoeg geen gruis, wel allemaal hele mooie stukken.
Dammers ben ik nu aan de 6de zak begonnen en heb ik er één gehad met meer gruis dan normaal. Misschien van onderop de pallet ofzo?

BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

Het BBQ Genootschap

Vieze smaak door Black ranch houtskool.
« Reactie #14 Gepost op: 21 mei 2013, 16:55 »