Kamado Express Vuur en Rook

Auteur Topic: Gebruik rookhout  (gelezen 275 keer)

Bart

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 3
Gebruik rookhout
« Gepost op: 14 februari 2020, 07:40 »
Ik heb gister een paar stammetjes kersenhout kunnen bemachtigen en wil hier blokjes rookhout van maken.

Het hout is echter nog niet droog. Kun je "nat" hout ook gebruiken voor te roken?
Mijn planning was eigenlijk morgen weer een BBQ sessie te gaan doen (Pork belly burnt ends), maar weet niet of het verstandig is dit hout te gebruiken.

Ik ben nog niet zo ervaren met roken, dus heb ik gelijk een tweede vraag:
Hoe groot moeten de stukjes rookhout ongeveer zijn? En hoeveel voegen jullie normaal toe?

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 4.067
Re: Gebruik rookhout
« Reactie #1 Gepost op: 14 februari 2020, 08:04 »
Als je nat hout gebruikt zal dat meer stomen dan roken en je wilt toch rook.  :-?
Ik gebruik meest blokjes van 4 a 5 cm. (droog hout)en dan afhankelijk van hoeveel rooksmaak ik wens 2 of 3 soms 4  't is wat afhankelijk van de grote.
Let op, te veel rook geeft een bittere smaak.
Succes ;).



Tussen de briketten zitten 3 brokjes pruimenhout was net genoeg voor een prima smaak.
 
« Laatst bewerkt op: 14 februari 2020, 09:41 door Hans »
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Ridevi71

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 2.988
  • Rick
Re: Gebruik rookhout
« Reactie #2 Gepost op: 15 februari 2020, 09:01 »
vers hout moet je eigenlijk minimaal een jaar laten drogen
de boomsappen kunnen tijdens het roken een bittere smaak veroorzaken
ik gebruik ook vers hout en dat zaag en klief ik meteen, waarna het een jaartje of soms nog langer ligt te drogen voor gebruik.

nat in de zin van: nat door de regen, is geen probleem. dat kleine beetje vocht wat erop zit is in no-time verdampt.
Being a vegetarian is a big missed steak

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.858
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Gebruik rookhout
« Reactie #3 Gepost op: 15 februari 2020, 10:00 »
Ha Bart, als je een ritje Leiderdorp leuk vindt dan kan ik je best helpen aan een paar blokjes goed gedroogde Zweedse kers hoor! Kom maar langs!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Bart

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 3
Re: Gebruik rookhout
« Reactie #4 Gepost op: 17 februari 2020, 07:03 »
Ha Bart, als je een ritje Leiderdorp leuk vindt dan kan ik je best helpen aan een paar blokjes goed gedroogde Zweedse kers hoor! Kom maar langs!

Bedankt voor het aanbod, maar heb hier in de regio al iets kunnen regelen. De pork belly burnt ends was heerlijk.
Leiderdorp ligt niet helemaal op de route zullen we maar zeggen.


Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.858
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Gebruik rookhout
« Reactie #5 Gepost op: 17 februari 2020, 08:33 »
Mooi zo kerel!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Het BBQ Genootschap

Re: Gebruik rookhout
« Reactie #5 Gepost op: 17 februari 2020, 08:33 »