Kamado Express Vuur en Rook

Auteur Topic: Rookworsten  (gelezen 437 keer)

Gavjow

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 19
Rookworsten
« Gepost op: 01 december 2019, 13:48 »
Ik ben geen onbekende met verse worst en BBQen. Veel afwisseling is leuk op de BBQ.
Nu de winter toch echt wel begonnen is dacht ik rookworsten te gaan maken.
2,5kg vlees in huis gehaald. Recept aangehouden van Nosmo.
Alleen zwarte peper en foelie toegevoegd.



Gelijk een mooi stuk buikspek afgesneden voor mijn bacon voor volgende week.



Het worst deegje met de farce.



De darm afvullen met mijn mooie dierbare kenwood.



Na ca. 24 uur drogen de BBQ op.

Combi van kersen en pecan hout.



3 uurtjes stabiel op ca. 80 graden.



Na 3 uur zeer mooi gekleurd en flink wat rook gehad. Het pittige van de pecan komt boven het zoete van de kers uit.

Nu kunnen de mooie worsten afkoelen voor ik ze vacuĆ¼m  ga verpakken en invriezen.
« Laatst bewerkt op: 02 december 2019, 06:20 door Gavjow »

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.750
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Rookworsten
« Reactie #1 Gepost op: 01 december 2019, 13:59 »
Wow, daar straalt de passie en vakmanschap van af... heerlijke gerookte worsten! Ik zou daar best een paar hapjes van willen proeven... wat zeg ik, denk dat ik zo twee worstjes warm naar binnen zou willen schuiven!  :P
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Marcel

  • Stoker
  • *
  • *
  • Berichten: 499
Re: Rookworsten
« Reactie #2 Gepost op: 01 december 2019, 15:15 »
Daar liggen met GOUD te bekronen rookworsten tussen, zeggen ze bij de Keurslager.

Lekker hoor voor de stamppotten tijd die is aan gekomen.
"The Basterd" | Urban Large 2019
KCBS Member | KCBS CBJ

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 4.444
Re: Rookworsten
« Reactie #3 Gepost op: 01 december 2019, 17:39 »
Ziet er heerlijk uit, wat is dit toch een heerlijk seizoen he? ;)
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

Tom#

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • Berichten: 111
Re: Rookworsten
« Reactie #4 Gepost op: 01 december 2019, 17:43 »
Welke kerntemperatuur eindig je dan of iOS dat niet van belang?

Toevallig afgelopen woensdag ook eens bedacht om een worst te roken. Ik had deze gerookt op 110 graden en eraf gehaald bij een kern van 71 graden. Gerookt op appelhout. Die van Mij kwam er stuk minder donker vanaf eigenlijk wel logisch natuurlijk.
Vondt het verassend lekker erna pas wat meer info over opgezocht en toen kwam ik een stuk tegen over hoe rookworst het best gemaakt kan worden.



Verstuurd vanaf mijn Nokia 8.1 met Tapatalk


Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.634
Re: Rookworsten
« Reactie #5 Gepost op: 01 december 2019, 17:52 »
Dat ziet er fantastisch uit. Nu begint dat worst maken toch een beetje te kriebelen.

Gavjow

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 19
Re: Rookworsten
« Reactie #6 Gepost op: 01 december 2019, 17:55 »
Ziet er heerlijk uit, wat is dit toch een heerlijk seizoen he? ;)

Ja ik hou absoluut van het winter seizoen. Dampende stoven op gietijzeren pannen van de BBQ. Lekkere braadstukken en overige zaken. Lekker in je jas op je slippers bij een warme BBQ in de kou. Er is geen seizoen waarin ik niet BBQ.

Gavjow

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 19
Re: Rookworsten
« Reactie #7 Gepost op: 01 december 2019, 18:03 »
Welke kerntemperatuur eindig je dan of iOS dat niet van belang?

Toevallig afgelopen woensdag ook eens bedacht om een worst te roken. Ik had deze gerookt op 110 graden en eraf gehaald bij een kern van 71 graden. Gerookt op appelhout. Die van Mij kwam er stuk minder donker vanaf eigenlijk wel logisch natuurlijk.
Vondt het verassend lekker erna pas wat meer info over opgezocht en toen kwam ik een stuk tegen over hoe rookworst het best gemaakt kan worden.



Verstuurd vanaf mijn Nokia 8.1 met Tapatalk

Wanneer je een verse worst maakt is dat heel anders dan dat je een rookworst maakt. Het verschil is groot. Ik meet geen kern temperatuur hierbij, wil mijn worsten ook niet lekprikken. Er zit i.p.v. normaal zout nitrietzout in wat ook een kleuring geeft. Dit heeft ook echt veel rook opgenomen. Nadat je warm gerookt hebt wordt het velletje stug en is redelijk uitgedroogd. Nadat je hem op de BBQ hebt gehad moet je deze wellen. Dat zorgt voor het hydrateren van de darm die je gebruikt en een stukje garen. In deze wil je de temperatuur ook niet te hoog omdat je darm dan kan barsten. Dat is nogal zonde van je harde werken.

Gavjow

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 19
Re: Rookworsten
« Reactie #8 Gepost op: 01 december 2019, 18:04 »
Dat ziet er fantastisch uit. Nu begint dat worst maken toch een beetje te kriebelen.

Frits gewoon doen hoor! Je hebt geen hele dure machines voor nodig en het is vooral heel erg leuk om te doen!

Ridevi71

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 2.804
  • Rick
Re: Rookworsten
« Reactie #9 Gepost op: 02 december 2019, 06:14 »
topworstjes zeg.
wat is dat toch lekker, je eigen worst. heerlijk
Being a vegetarian is a big missed steak

picosuma

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 1.320
Re: Rookworsten
« Reactie #10 Gepost op: 02 december 2019, 12:04 »
Wat een mooie rookworsten zijn dit geworden heerlijk staat bij mij ook nog op de lijst
Grill Guru Elite,Barbecook, WGA, One minute lighter,Fantast, maverick 733

Bbqcount 2019:
Steven & piet count:

Bramster

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 119
Re: Rookworsten
« Reactie #11 Gepost op: 02 december 2019, 13:02 »
Fantastisch! Ziet er echt smakelijk uit.

Gavjow

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 19
Re: Rookworsten
« Reactie #12 Gepost op: 02 december 2019, 17:50 »
Allen bedankt voor de complimenten!

Vrouwlief heeft vandaag een mooi pannetje zuurkool gemaakt en meteen 1 van mijn rookworstjes uit de vriezer geplukt.
Bij thuiskomst van het werk kwam meteen de kers-pecan rook mij tegemoet.
Hij is voor mijn maatstaven wat aan de magere kant, het spek was relatief mager. maar consistentie en smaak zijn perfect!

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 4.444
Re: Rookworsten
« Reactie #13 Gepost op: 02 december 2019, 17:55 »
Dat ziet er fantastisch uit. Nu begint dat worst maken toch een beetje te kriebelen.
Dit inderdaad!

Eens kijken of de kerstman ons goedgezind is dit jaar :)
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.895
Re: Rookworsten
« Reactie #14 Gepost op: 02 december 2019, 19:31 »
Worsten zien er prima uit, denk dat wij die wel gaan lusten ;)
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Het BBQ Genootschap

Re: Rookworsten
« Reactie #14 Gepost op: 02 december 2019, 19:31 »