Kamado Express Vuur en Rook

Auteur Topic: 3-2-1 methode voor spareribs  (gelezen 572 keer)

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.401
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: 3-2-1 methode voor spareribs
« Reactie #15 Gepost op: 05 december 2019, 00:16 »
Jij had het erover dat het beter verdampt zo... ;)
Het kost energie om water te verdampen en kokend water wordt niet heter dan 100°C dus het snoept een deel van de energie weg, houdt zo de temperatuur lager en de massa houdt de temperatuur stabieler.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

roykosmeijer

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 15
  • Kosmeijer.com | BBQ en Domotica blog
    • Kosmeijer.com
Re: 3-2-1 methode voor spareribs
« Reactie #16 Gepost op: 05 december 2019, 09:59 »
Jij had het erover dat het beter verdampt zo... ;)
Het kost energie om water te verdampen en kokend water wordt niet heter dan 100°C dus het snoept een deel van de energie weg, houdt zo de temperatuur lager en de massa houdt de temperatuur stabieler.

Ok dit is veel wijsheid in één zin! Dank!
Maar dan; wat anders!

Temperatuur stabieler i.d.d., hoeft niet met water, sommige van ons doen dat met een bak aluminiumfolie proppen, zand of bakstenen.

Een paar bakstenen? Zand? Of gewoon liever NIETS?
Ik heb immers geen kamado, dus kan best wel iets gebruiken om de temp stabieler te houden.

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.895
Re: 3-2-1 methode voor spareribs
« Reactie #17 Gepost op: 05 december 2019, 10:56 »
Jij had het erover dat het beter verdampt zo... ;)
Het kost energie om water te verdampen en kokend water wordt niet heter dan 100°C dus het snoept een deel van de energie weg, houdt zo de temperatuur lager en de massa houdt de temperatuur stabieler.

Ok dit is veel wijsheid in één zin! Dank!
Maar dan; wat anders!

Temperatuur stabieler i.d.d., hoeft niet met water, sommige van ons doen dat met een bak aluminiumfolie proppen, zand of bakstenen.

Een paar bakstenen? Zand? Of gewoon liever NIETS?
Ik heb immers geen kamado, dus kan best wel iets gebruiken om de temp stabieler te houden.

Het aan brengen van massa (dus i.d.d. stenen, bak zand of water) helpt bij het constanter houden van de temp. maar is natuurlijk geen wondermiddel, je moet het zien als een hulpje en werkt goed bij L&S temperatuur tot ± 150 gr.C
Je moet het zien als een accu, de toegevoerde hitte warmt ook de stenen op en zal de temperatuur dalen wordt die warmte ook weer afgegeven aan de ruimte en zal dus de temperatuur daardoor weer wat oplopen dus stabieler blijven.

Ik heb jaaaaaaren met een Weber OTG 47 gewerkt en had altijd een paar klinkers in de ketel plus een waterbak (was tevens druipbak) .

« Laatst bewerkt op: 06 december 2019, 15:30 door Hans »
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.401
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: 3-2-1 methode voor spareribs
« Reactie #18 Gepost op: 05 december 2019, 12:56 »
Water verdampt en wordt niet heter. Die stenen of zand kunnen dat wel worden, denk aan een kamado, de massa houdt het geheel stabieler. Maar als je dat teveel opwarmt dan duurt het ook weer lang voordat het is afgekoeld.
Het is daarom handig om eerst ervaring op te doen met water. Heb je dat onder de knie dan kun je overstappen op andere middelen.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

Het BBQ Genootschap

Re: 3-2-1 methode voor spareribs
« Reactie #18 Gepost op: 05 december 2019, 12:56 »