Kamado Express Vuur en Rook

Auteur Topic: (Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren  (gelezen 444 keer)

Bramster

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 86
(Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren
« Gepost op: 21 oktober 2019, 16:04 »
Afgelopen weekend was het tijd om buikspek te maken voor mijn zwager als felicitatie voor zijn nieuwe baan.
En ik dacht door buikspek te maken beleven we allemaal een hoop plezier aan zijn nieuwe functie.  B-)

Anderhalve kilo buikspek gekocht. verdeeld in 3 stukken.
Eén op de Chinese manier met koken, azijn intrekken in de zwoerd en inprikken en dan in een bootje met zout
Eén op de normale manier met inkepingen en het zwoerd dagje laten intrekken en vleeskant marineren met cajun rub
Het laatste stuk met AP rub nachtje in zijn geheel laten intrekken en vervolgens met een pittige marinade glaceren op de bbq.

ik heb gelezen dat krokant buikspek maken nog best wel lastig is en omdat mijn buikspek met zwoerd niet helemaal goed bedekt was met het zwoerd besloot ik voor 3 variaties te gaan.
En gelukkig maar! Direct maar bekennen dat ik niet helemaal tevreden was met het eindresultaat. Op de Chinese manier buikspek maken ging eigenlijk prima maar de krokante kost lukte gewoon niet.  De zwoerd eraf gesneden en het buikspek was prima te eten maar dat was niet het doel. De gewone versie was wel krokant maar ook hier voor verbetering vatbaar. Uiteraard de versie zonder zwoerd was sowieso heerlijk kruidig pittig zoals bedoeld was.

Conclusie: het eten smaakte heerlijk en het was een erg gezellige dag en avond maar ik ben absoluut niet tevreden met het eindresultaat omdat ik niet het krokante buikspek op tafel kon zetten wat ik voor ogen had. De reden ervoor is een beetje gissen. Ik heb de recepten gevolgd. Misschien had het buikspek toch een iets dikkere vetlaag dan in de recepten waardoor het buikspek nog niet voldoende uitgedroogd was. Hoor graag tips! :) Ik wil dit graag nog een keer proberen in de toekomst waarbij ik wel met een positief gevoel het eten op tafel zet.

Buikspek:


Voorbereidingen zaterdagochtend:

Chinese Style:
prikken, koken, ijsbad, prikken, prikken, prikken, en nacht in koelkast in azijn





Normal Style:
inkeping zwoerd, inkeping vleeskant, rub aanbrengen en nacht in koelkast op zout




Zondag activiteiten:
Zoutbakje klaarmaken met aluminium, zout afnemen, en SPG + chili flakes toevoegen etc etc



uitkomst:








SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 4.408
Re: (Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren
« Reactie #1 Gepost op: 21 oktober 2019, 16:08 »
Everything tastes better with bacon! ;)
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.858
Re: (Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren
« Reactie #2 Gepost op: 21 oktober 2019, 16:29 »
Spekkie naar m'n bekkie :)
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.716
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: (Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren
« Reactie #3 Gepost op: 21 oktober 2019, 19:53 »
Nou ik had je graag kritisch ondersteund bij die prachtige culinaire experiment!

Het ziet er zalig uit, leuk om zo te proberen... alleen al zonder zwoerd zouden die 3 variaties naast elkaar al een leuke proeverij geven!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Bram

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 1.459
  • Mager en gezond, maar dik tevreden
Re: (Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren
« Reactie #4 Gepost op: 22 oktober 2019, 10:32 »
Ziet er smakelijk uit Bramster. Dat moet gewoon feest geweest zijn om te eten. En de zwoerd knapperig krijgen blijft een kunst.

Hier lukt het ook niet altijd. Ik zie wel op de foto’s dat je de stukken buikspek bereid met de huid naar beneden. Dan loopt het vet en sap langs de zwoerd. Die moet juist uitdrogen om knapperig te worden. Ewald heeft mij ooit als tip gegeven om bakingsoda te gebruiken. De huid met zout en bakingsoda insmeren en dit een nachtje in de koelkast. Ik moet dit proces ook nog steeds eens doen. Genoeg redenen om nog eens een lekker stuk buikspek te gaan halen
WGA - OTP 57 - BGE Large - iGrill 2 - Thermapen MK4

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.716
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: (Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren
« Reactie #5 Gepost op: 22 oktober 2019, 16:52 »
Daarna wel eerst goed afspoelen zodat er geen baking soda achter blijft hoor Brammen!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Bramster

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 86
Re: (Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren
« Reactie #6 Gepost op: 22 oktober 2019, 18:26 »
Thanks voor de tips! ik ga het zeker nog een keer proberen want buikspek is sowieso al heerlijk  :)

MarcelM

  • Sprokkelaar
  • Berichten: 40
Re: (Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren
« Reactie #7 Gepost op: 22 oktober 2019, 18:54 »
Ziet er toch allemaal erg lekker uit.

Ik vind het ook lastig het knapperig te krijgen. Ga bovenstaande tip ook eens proberen


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Bram

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 1.459
  • Mager en gezond, maar dik tevreden
Re: (Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren
« Reactie #8 Gepost op: 22 oktober 2019, 21:51 »
Daarna wel eerst goed afspoelen zodat er geen baking soda achter blijft hoor Brammen!

Idd goed spoelen. Ik moet het even na zoeken in een post van Ewald.
WGA - OTP 57 - BGE Large - iGrill 2 - Thermapen MK4

Ridevi71

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 2.754
  • Rick
Re: (Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren
« Reactie #9 Gepost op: 23 oktober 2019, 08:36 »
ook hier nog steeds een grote favoriet.
dan wel als walchers gilde spek, of een variant ervan.
zooo lekker.

knapperige zwoerd heb ik mezelf nog niet aan gewaagd, gezien de zeer wisselende resultaten.
Gewoon lekker low en slow  :P
Being a vegetarian is a big missed steak

Het BBQ Genootschap

Re: (Krokant) Buikspek bereid op 3 manieren
« Reactie #9 Gepost op: 23 oktober 2019, 08:36 »