Auteur Topic: Gerookte rundertong  (gelezen 15911 keer)

Bert

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 2.600
Gerookte rundertong
« Gepost op: 09 september 2012, 11:52 »

Je begint met een verse rundertong. Uit de vriezer kan ook maar let er op dat hij niet te oud is ander kan het vel wel eens moeilijk los laten.

Deze gaat eerst voor 9 dagen in de pekel. Iets langer is niet erg, korter dan loop je het risico dat hij niet goed door gekleurd is.
Recept pekel:
8 eetlepels colorozozout
1 eetlepel peperkorrels gemengd
1 eetlepel kruidnagels heel
5 blaadjes laurier
4 tenen knoflook
1 middel grote ui
Het geheel in 2 liter water rustig laten koken tot de ingrediënten zacht zijn geworden.
Daarna aflaten koelen en de tong goed afspoelen onder lauw water en hem er dan in leggen.
Na 9 dagen komt hij er dan zo uit.

Nu moet hij op een rekje in de koelkast een nacht drogen. Als de buitenkant nat is neemt hij minder goed rookt op en de kleur wordt minder mooi. Het oog wil ook wat.
De volgende dag op kamertemperatuur laten komen zonder hem af te dekken anders wordt hij weer nat (condens).
Daarna op de bbq indirekt. Ik heb hem gelijk naar het aansteken op de bbq gelegd omdat ik de eerste 4 uur op een lage temperatuur wilde roken.
Er zit een dik vel omheen dus hij kan nogal wat rook hebben. Gebruik dus ruim rookhout.
Na 4 uur roken op 60 graden ziet hij er zo uit.

Nu kun je de temperatuur rustig op laten lopen tot max 120 graden.
Bij 50 graden kerntemperatuur is het tijd om de tong in aluminiumfolie te pakken met wat vocht erbij. Dit zorgt ervoor dat het vel niet te hard en te droog wordt. Ik heb gewoon water gebruikt.
Na in totaal 9 uur op de bbq kwam hij er zo vanaf.

Gelijk even gecontroleerd of het vel los zat. Dit was in orde.
Het vel moet je verwijderen als de tong nog heet is.
Op de foto kun je zien dat het er nagenoeg in een keer vanaf komt.
Laat het vel niet goed los. Leg hem dan in een pan water met een lepel zout. Laat hem dan wellen tot je het wel los kunt halen. De ene tong is de andere niet. Dus ook het vel loslaten wil nog wel eens verschillen.

En dit is dan je gerookte rundertong


Voor de een een gruwel voor de ander een delicatesse.
Primo Junior  Do Tuinhaard Looflighter
Weber Go Anywhere Heatermeter 4.1

Mike v R

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.416
  • IJmuiden
Gerookte rundertong
« Reactie #1 Gepost op: 09 september 2012, 12:04 »
Speciaal hoor
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

Mac

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.498
  • Barbecue the way it should be
    • Mac's BBQ Pit
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #2 Gepost op: 09 september 2012, 12:10 »
Het ziet er apart uit Bert.
Mooi gepresenteerd, en erg interessant om te zien (het weer eens iets totaal anders  :) ), maar of ik dit ooit ga maken   :-\

Maar blijf ons wel verassen hè  :)

Dringt de rooksmaak wel door het velletje heen ?, en is het vel niet vooraf te verwijderen ?

Mac
Caliber Pro Kamado Big Green Egg XL + Small, WSM 47, WGA, Maverick ET-732 + HM, Droogkast, CSG

Mijn BBQ Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqp

Dick3G

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 280
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #3 Gepost op: 09 september 2012, 12:25 »
Voor mij is het een delicatesse. Deze ga ik binnenkort proberen met een kalfstong.
OTG 57 cm (+ electric Rotisserie), WSM 47 cm (DigiQ II powered), Smokey Joe 37cm, WGA plastic handvatten, W(Gas)GA houten handvatten, Thai Stove, CSG, en 2 tafelmodel rookoventjes, Cobb.

Big-T

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 2.095
  • www.SouthernDutchBBQ.com
    • www.SouthernDutchBBQ.com
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #4 Gepost op: 09 september 2012, 12:26 »
ik weet niet of ik het snel zou maken, maar het is absoluut een leuk recept!
Red Monolith / WSM 47 / OTS 47 Cast Iron Grate / WGA /Superfast Red Thermapen
Official KCBS Certified BBQ Judge

Pitmaster of BBQ Team www.SouthernDutchBBQ.com

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.385
  • Westland
    • BBQ-NL
Gerookte rundertong
« Reactie #5 Gepost op: 09 september 2012, 14:08 »
Gaaf recept Bert! Zit al een tijdje aan tong op de BBQ te denken. Maar dan eerst koken om het vel eraf te halen en dan de tong in plakken grillen. Om Mexicaanse stijl taco's te maken. Deze is ook bjzonder.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.601
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #6 Gepost op: 09 september 2012, 15:05 »
Mooi recept en duidelijk het hoe en waarom uitgelegd, super.

Bedankt voor het delen.

Bert

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 2.600
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #7 Gepost op: 09 september 2012, 16:08 »
Gaaf recept Bert! Zit al een tijdje aan tong op de BBQ te denken. Maar dan eerst koken om het vel eraf te halen en dan de tong in plakken grillen. Om Mexicaanse stijl taco's te maken. Deze is ook bjzonder.
Lijkt me ook wel lekker. Het is toch vlees dat niet snel droog wordt.
Primo Junior  Do Tuinhaard Looflighter
Weber Go Anywhere Heatermeter 4.1

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.385
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #8 Gepost op: 09 september 2012, 16:16 »
Is klassiek streetfood in Mx, je vindt het overal. Dit is een recept van een goed blog, wilde dan het laatste deel op de Q doen :D http://www.simplyrecipes.com/recipes/beef_tacos_de_lengua/
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

Bert

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 2.600
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #9 Gepost op: 09 september 2012, 16:25 »
Is klassiek streetfood in Mx, je vindt het overal. Dit is een recept van een goed blog, wilde dan het laatste deel op de Q doen :D http://www.simplyrecipes.com/recipes/beef_tacos_de_lengua/


Ziet er ook goed uit.
Wat je wel ziet op de foto's waar de tong gekookt is, dat er aardig wat gelei weg kookt en dat vind ik de tong zo lekker maken.
Maar ja met het opbakken zou dit natuurlijk ook verdwijnen. Dus daar is toch niets aan te doen.
Primo Junior  Do Tuinhaard Looflighter
Weber Go Anywhere Heatermeter 4.1

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.385
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #10 Gepost op: 09 september 2012, 16:26 »
Jouw manier is meer "echt" BBQ dus misschien dat maar doen :D Of is dit niet iets om weer te verwarmen?
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

Henny

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.216
  • In Hog Heaven
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #11 Gepost op: 09 september 2012, 16:45 »
ik pas, mag dat ?

Bert

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 2.600
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #12 Gepost op: 09 september 2012, 17:47 »
Jouw manier is meer "echt" BBQ dus misschien dat maar doen :D Of is dit niet iets om weer te verwarmen?
Niet te dun snijden en dan kort heet bakken moet kunnen.
Primo Junior  Do Tuinhaard Looflighter
Weber Go Anywhere Heatermeter 4.1

Poetsertje

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 498
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #13 Gepost op: 09 september 2012, 22:51 »
Veel te herkenbaar
Best lekker, maar niet in deze vorm.
Ik houd het op tongenworst op mijn brood.
life is to short to eat bad food

BBQ-BURRUN

  • Vuurmaker
  • Berichten: 68
Re: Gerookte rundertong
« Reactie #14 Gepost op: 10 september 2012, 16:32 »
In de regel eet ik echt alles, en vind ook (bijna) alles lekker, maar dit nodigt mij toch niet echt moet ik bekennen.
Ik zou het zeker proeven als ik in de gelegenheid zou zijn, maar ik geloof niet dat het boven aan mijn todo lijst komt te staan.

Neemt niet weg dat het wel (weer) en prachtige presentatie en foto's zijn. Waarvoor dank!
OTS 57 - WGA - 16" ElCheapo off-set smoker