Kamado Express Vuur en Rook

Auteur Topic: Pizza bovenwarmte  (gelezen 920 keer)

Spekkie

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 51
Pizza bovenwarmte
« Gepost op: 08 juli 2019, 19:22 »
Afgelopen weekend voor het eerst pizza gemaakt in de kamado. Best goed gelukt, met een zelfgemaakte heat reflector (van een oude pizzasteen) ervoor kunnen dat de onderkant niet verbrand. Alleen is de bovenkant naar mijn mening nog wat bleekjes.. hebben jullie nog tips om dit aan te pakken? Ik denk zelf dat ik hem iets te rijkelijk belegd heb met iets te natte toppings, dat zal niet geholpen hebben. Maar ik heb ergens gelezen dat iemand een RVS kom gebruikte om de hete lucht beter over de pizza te laten gaan (weet ff niet meer wie/waar of wat). Zijn er nog andere tips?

Verstuurd vanaf mijn Swift 2 X met Tapatalk


Barbeknoei

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 231
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #1 Gepost op: 08 juli 2019, 20:34 »
Het ziet er uit als dat de temperatuur te laag was.
Het idee van een pizzasteen is mijnsinziens dat de warmte vooral vanuit de steen komt. Zodra je bbq dicht gaat, zou de bovenwarmte meer dan voldoende moeten zijn.

Zelf hou ik 300-350 graden aan, maar hoor andere ook over 400 spreken.

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk


Spekkie

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 51
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #2 Gepost op: 08 juli 2019, 23:07 »
Het ziet er uit als dat de temperatuur te laag was.
Het idee van een pizzasteen is mijnsinziens dat de warmte vooral vanuit de steen komt. Zodra je bbq dicht gaat, zou de bovenwarmte meer dan voldoende moeten zijn.

Zelf hou ik 300-350 graden aan, maar hoor andere ook over 400 spreken.

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk
Bedankt voor de tip, dit ga ik vrijdag zeker eens proberen! Ik heb nu op 250-300 gebakken dus dit zou zeker kunnen. Ik was bang dat de bodem zou verbranden, maar ik ga het gewoon eens proberen op een hogere temperatuur..

Verstuurd vanaf mijn Swift 2 X met Tapatalk


Rob65

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 303
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #3 Gepost op: 09 juli 2019, 19:49 »
In het begin deed ik ook 350/4002 graden.nu niet meer. De bodem wordt dan hard en de toping in niet warm. 250/300 zou ik aanbouden,  niet te veel natte dingen er op.
BGE Large, WGA, Smokey Joe, ThermoWorks Smoke
Bbqcount 2019:

XJRBear

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 209
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #4 Gepost op: 09 juli 2019, 20:58 »
De warmte moet mijns inziens niet uit de steen komen. Maar over de pizza heenkomen. Ik was er eerst van overtuigd dat de hitte uit de steen het belangrijkste, maar ben van gedachte veranderd. Ik zie nu dat de onderkant hard cq. zwart word. Gisteravond kom ik hetzelfde verhaal van Noskos tegen in zijn boek het vuur de baas.
Hoop dat je hier wat aan hebt.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
XJRBear
Lid van het BAD- BBQ team.

Cadac patio living, WOT, WGA, WSJ, USD, Patton little egg, Oklahoma Joe, Pizzaoven/smoker. Temp.Inkbird IBT-6X Igrill mini. Casselin warmhoudkast.

Barbeknoei

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 231
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #5 Gepost op: 09 juli 2019, 21:29 »
Nu ik er over na denk... Ik stook de bbq wel tot ruim 300 graden, maar onder de steen ligt 15cm lager nog de reflector.

De pizzasteen wordt dus indirect verhit en lucht gaat langs de zijkant.

Verstuurd vanaf mijn SM-G935F met Tapatalk


Spekkie

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 51
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #6 Gepost op: 09 juli 2019, 22:15 »
De warmte moet mijns inziens niet uit de steen komen. Maar over de pizza heenkomen. Ik was er eerst van overtuigd dat de hitte uit de steen het belangrijkste, maar ben van gedachte veranderd. Ik zie nu dat de onderkant hard cq. zwart word. Gisteravond kom ik hetzelfde verhaal van Noskos tegen in zijn boek het vuur de baas.
Hoop dat je hier wat aan hebt.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Zeker wel! En welke temperatuur kan ik het beste aanhouden dan?

Verstuurd vanaf mijn Swift 2 X met Tapatalk


noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.385
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #7 Gepost op: 10 juli 2019, 00:37 »
Ik hou tussen de 300 en 350° C aan. Als je steen heel heet is kun je er ook even een vochtige doek overheen halen. Truuk van Reitse Spanninga, de opperdemochef van Weber. Pas wel op want de doek wordt heet. En een dunne steen vindt dat niet heel fijn waarschijnlijk.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

JWZ

  • Sprokkelaar
  • Berichten: 26
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #8 Gepost op: 10 juli 2019, 07:34 »
Het is erg belangrijk dat de steen goed heet is. Dat betekent voor mij dat ik de steen altijd goed mee verwarmen en de kamado even een tijdje op hoge temperatuur laat, voor ik de pizza op de steen leg. Alles vanaf 300 is een prima temperatuur voor de kamado is mijn ervaring. 
Verder moet je deeg goed zijn en niet te dik. Je wil een krokante bodem en korst, zonder rauw deeg.

Ik maak de bodem volgens het recept van de Pizza bijbel, zónder deegroller. Dat geeft bij mij tot nu toe altijd geweldige resultaten. Je hebt trouwens ook helemaal gelijk dat teveel toppings zeker niet beter is. Overdrijf niet met de hoeveelheid saus en toppings, dan krijg je slappe, natte pizza’s.l



The Bastard Large Complete

Bram

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 1.459
  • Mager en gezond, maar dik tevreden
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #9 Gepost op: 10 juli 2019, 09:57 »
Als ik de foto zo zie is je steen veel te groot.
Alle hitte word opzij geblazen. En zo te zien gaat dit vooral ten kosten van je vilt. Dat ziet er mijns inziens nog al verbrand uit.
Je moet genoeg flow langs de steen houden zodat er convectie warmte kan ontstaan. Miss vervelend nieuws. Maar ik denk dat je een kleine steen moet gaan kopen.
WGA - OTP 57 - BGE Large - iGrill 2 - Thermapen MK4

2Bushy

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 220
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #10 Gepost op: 10 juli 2019, 22:40 »
Als ik de foto zo zie is je steen veel te groot.
Alle hitte word opzij geblazen. En zo te zien gaat dit vooral ten kosten van je vilt. Dat ziet er mijns inziens nog al verbrand uit.
Je moet genoeg flow langs de steen houden zodat er convectie warmte kan ontstaan. Miss vervelend nieuws. Maar ik denk dat je een kleine steen moet gaan kopen.

Dat was mijn eerste gedachte ook!
Monolith Classic, Dutch Oven 9 qt, Maverick 733, CSG

dennis

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.128
  • Oss
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #11 Gepost op: 13 juli 2019, 10:34 »


De pizzasteen wordt dus indirect verhit en lucht gaat langs de zijkant.

In de gebruiksaanwijzing van mijn pizzasteen (ja, die heb ik gelezen, sorry, ik ben geen echte man :D) staat ook dat ze adviseren om hem indirect te leggen, en dat werkt eigenlijk ook gewoon goed.
Primo oval XL, WSM 47, WGA, DO9qt

Spekkie

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 51
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #12 Gepost op: 13 juli 2019, 11:00 »
Met jullie tips gisteren weer pizza gebakken en ging al een heel stuk beter, waarvoor dank! En mijn vermoeden was gisteren ook dat de steen te groot is, de zijkanten werden gloeiend heet waardoor de korst bijna verbrandde. Maar ik hoef niet gelijk een nieuwe te kopen toch? Ik slijp er wel 1cm vanaf rondom en probeer het dan nog eens. Mocht het nog niet voldoende zijn kan ik nog wat vanaf halen.

Verstuurd vanaf mijn Swift 2 X met Tapatalk


Spekkie

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 51
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #13 Gepost op: 13 juli 2019, 11:03 »
Als ik de foto zo zie is je steen veel te groot.
Alle hitte word opzij geblazen. En zo te zien gaat dit vooral ten kosten van je vilt. Dat ziet er mijns inziens nog al verbrand uit.
Je moet genoeg flow langs de steen houden zodat er convectie warmte kan ontstaan. Miss vervelend nieuws. Maar ik denk dat je een kleine steen moet gaan kopen.
Ja dat vilt was al verbrand toen ik hem zonder steen derin opstookte naar 250 graden. Waardeloze kwaliteit. Heb nu nieuwe gehaald. Maar ik maak wel eerst de steen wat kleiner voordat ik die erop zet haha

Verstuurd vanaf mijn Swift 2 X met Tapatalk


Spekkie

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 51
Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #14 Gepost op: 21 juli 2019, 23:48 »
Ok, vandaag voor 15 man pizza's gebakken vanwege de verjaardag van mijn lieftallige wederhelft. En een groot succes mag ik zeggen, zeker dankzij jullie tips! Ik heb de slijptol in de pizzasteen gezet en hem 2cm verkleind in diameter. De oven goed heet gestookt tot boven de 300 graden en bakken maar! Wel om de 3 á 4 pizza's een kleine pauze moeten houden om de steen weer goed heet te laten worden. Eindresultaat was perfect! Heb maar 1 fotootje kunnen maken, de pizza's waren te snel op;)

Bedankt allemaal!

Verstuurd vanaf mijn Swift 2 X met Tapatalk

Het BBQ Genootschap

Re: Pizza bovenwarmte
« Reactie #14 Gepost op: 21 juli 2019, 23:48 »