Auteur Topic: Kip: Juicy Gerookte Kipfilet  (gelezen 696 keer)

Ewald

  • Beheerder
  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.825
  • Primomaan
Kip: Juicy Gerookte Kipfilet
« Gepost op: 11 juni 2019, 08:27 »


Gerookte kipfilet, en dan net gaar dat betekent dat ik ze tot 65 gr. C kerntemp heb gerookt.
Ja dan zijn ze foodsave volgens de USDA (United States Department of Agriculture), het hele verhaal hierachter kun je hier lezen:

https://amazingribs.com/more-technique-and-science/more-cooking-science/what-you-need-know-about-safe-serving-temperatures

De kipfilets in een brine gezet naar het recept van Noskos, alleen zout en suiker iets aangepast.

Ingrediënten:
6 kipfilets
2 liter water (1 liter + 1 liter)
160 gram zout
160 gram bruine basterdsuiker
1 eetlepel gekneusde peperkorrels
1 eetlepel tijm
1/2 theelepel rozemarijn
4 laurierblaadjes
90 gram blokjes rookhout, bij voorkeur appel of peer, (geen rooksnippers die gaan te hard)

Bereiding:

Voor de brine: Doe zout, suiker, peperkorrels, tijm, rozemarijn en laurierblaadjes samen met 1 liter koud water in een pan en breng al roerend aan de kook en kijk of zout en suiker goed opgelost zijn.
Haal de pan van het vuur en giet er 1 liter koud water bij en laat verder afkoelen, bij voorkeur in de koelkast.
Doe de afgekoelde Brine in een afsluitbare container, bij voorkeur foodsave plastic en geen RVS
doe de kipfilets bij de Brine en zet de container met kipfilets afgesloten in de koelkast voor 3 uur
Daarna de kipfilets uit de brine halen en 15 minuten ontzouten in de gootsteen gevuld met koud water, droogdeppen en eventueel een nacht in de koelkast op een rooster laten drogen.
het nut van laten drogen in de koelkast daar is niet iedereen het over eens, vandaar eventueel.
 
Bereid de BBQ voor voor indirect en breng hem naar 100 graden Celsius verdeel de kipfilets (indirect) op het rooster of zoals ik heb gedaan hangend (indirect) aan vleeshaakjes.
Steek de temperatuurprobe in de grootste/dikste kipfilet.
Laten roken met 90 gram appelhout blokjes ( in mijn geval 3 blokjes)

Als de kerntemperatuur 63 graden Celsius is zet je een kookwekker aan op 14 minuten.
Als de wekker afloopt zijn de kipfilets foodsave (zie ook foto van het tabelletje hieronder)
Als het goed is is de kerntemperatuur op dat moment nog geen 65 graden Celsius, laat de kerntemperatuur eventueel doorlopen tot 65 graden Celsius (als extra veligheidsmarge) en haal de kipfilets uit de BBQ.

NOOT:
Bij mij ging bij 64 graden Celsius kerntemperatuur de wekker af, volgens de USDA tabel is dit al veilig en aangezien de kerntemperatuur blijft stijgen is dat al een veiligheids marge, gedurende het oplopen van de kerntemperatuur worden er al bacteriën gedood. (lees het verhaal in de link hierboven)

Heerlijk malse en juicy kipfilet en een mooie garing.



















Primo Oval XL, Weber OT57, WGA, Cast iron stuff, Temp. monitoring Maverick ET732 & ET733, CSG, Fire Ignition by SwissFlame
KCBS Certified BBQ Judge

Der Wahnsinn ist nur eine schmale Brücke.
(Till Lindemann)

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 4.408
Re: Kip: Juicy Gerookte Kipfilet
« Reactie #1 Gepost op: 11 juni 2019, 08:34 »
Lekker zeg ;)
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.601
Re: Kip: Juicy Gerookte Kipfilet
« Reactie #2 Gepost op: 11 juni 2019, 09:28 »
Bedankt voor het delen Ewald! Deze ga ik binnenkort proberen te maken.

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.858
Re: Kip: Juicy Gerookte Kipfilet
« Reactie #3 Gepost op: 11 juni 2019, 10:45 »
Ziet er lekker uit Ewald.
Als je de filet op het rooster zou roken zou je hem dan op dezelfde manier pekelen?
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Ewald

  • Beheerder
  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.825
  • Primomaan
Re: Kip: Juicy Gerookte Kipfilet
« Reactie #4 Gepost op: 11 juni 2019, 12:58 »
Ziet er lekker uit Ewald.
Als je de filet op het rooster zou roken zou je hem dan op dezelfde manier pekelen?


Jazeker.

Het doel van het ophangen is dat de rook makkelijker rondom de kipfilet kan gaan en het oog wil ook wat, de kleur van de filets wordt egaler goudbruin
Primo Oval XL, Weber OT57, WGA, Cast iron stuff, Temp. monitoring Maverick ET732 & ET733, CSG, Fire Ignition by SwissFlame
KCBS Certified BBQ Judge

Der Wahnsinn ist nur eine schmale Brücke.
(Till Lindemann)

Ridevi71

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 2.754
  • Rick
Re: Kip: Juicy Gerookte Kipfilet
« Reactie #5 Gepost op: 11 juni 2019, 15:03 »
Dit Is zo lekker.
Dank voor het delen Ewald.
Binnenkort weer eens maken  :P
Being a vegetarian is a big missed steak

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.858
Re: Kip: Juicy Gerookte Kipfilet
« Reactie #6 Gepost op: 11 juni 2019, 16:04 »
Ziet er lekker uit Ewald.

Als je de filet op het rooster zou roken zou je hem dan op dezelfde manier pekelen?


Jazeker.

Het doel van het ophangen is dat de rook makkelijker rondom de kipfilet kan gaan en het oog wil ook wat, de kleur van de filets wordt egaler goudbruin


O.K. 👍
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Rick1990

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 2
Re: Kip: Juicy Gerookte Kipfilet
« Reactie #7 Gepost op: 12 juni 2019, 22:56 »
Geweldig man!


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

fons

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • Berichten: 214
Re: Kip: Juicy Gerookte Kipfilet
« Reactie #8 Gepost op: 13 juni 2019, 16:30 »
echt mega lekker gerookte kipfilets  :)
Ik ga ze de volgende keer ook ophangen, als ik ze op een rooster leg dan zijn ze idd niet mooi egaal bruin.
*GRILL GURU LARGE*
**--** multismoke roker **--**
**** weber 47***
Aliquando et insanire iucundum est..... :-p

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.601
Re: Kip: Juicy Gerookte Kipfilet
« Reactie #9 Gepost op: 05 november 2019, 23:28 »
Bedankt voor de tip van de temperatuur. Van de week ga ik ze zo ook eens proberen te maken.