Auteur Topic: Kip: Bunny chow, zuid afrikaans street food  (gelezen 428 keer)

Jet

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 680
Kip: Bunny chow, zuid afrikaans street food
« Gepost op: 14 januari 2019, 12:21 »

Recept geinspireerd op: Deon Karsten (Deonart), Eshana Suleman, Atul Kochhar

Bunny chow is een Zuid Afrikaans street food gerecht wat door de ge-immigreerde Indiers in Durban is bedacht
Het is dus in wezen een kip(lams) curry in een uitgehold brood.

Ingredienten:

2 a 3 EL. Arachide olie of Zonnebloem olie
1 kg. kippendijen heel (kan ook Lamsvlees zijn of rund)
zout
peper
2 uien, fijn gesneden

De smaakmakers:
2 a 3 teentjes knoflook fijn + 20 gram geraspte verse Gember met 1 tl. water tot een pasta maken *)
1 tl. venkelzaad poeder
1 tl. komijn poeder **)
2 tl. korianderzaad poeder **)
1.1/2 EL. Massala (Chan’s of Nandan)
1 tl. kaneel poeder
3 kardemom zaden
1/4 tl. gedroogde rode peper vlokjes
2 tl. geelwortel (Kurkuma)
2 laurierbladeren
1 hele steranijs

De vloeistoffen:
400 ml tomaten uit blik, fijn malen met staafmixer
500 ml. Bouillon (500 ml. Water + 3 tot 4 maggie blokjes, die vierkante kleintjes)

De afmakers:
2 kruimige aardappelen, rauw in kleine blokjes
2 casino broden, of zelfgebakken witte broden

*) Wordt door de Indiërs Ginger Garlic paste genoemd
**) de combi Komijn/Korianderzaad noemen de Indiërs Dhania-Jeera powder

Bereiding:

Kruid de kippendijen met wat zout en peper
Maak de BBQ gereed voor direct en indirect (200 graden C.)

Leg de dijen indirect op de BBQ voor 10 minuten, gril ze daarna af voor ongeveer 5 minuten of tot ze mooi gaan kleuren. en plaats ze nog even 10 minuten indirect afgedekt met alu folie in een aluminium bakje.
(De eerste 10 minuten zorgt ervoor dat de dijen niet op je rooster gaan plakken als je ze gaat afgrillen, de laatste 10 minuten afgedekt zorgt ervoor dat ze botermals blijven)
Haal ze van de BBQ en zet ze apart.

Doe de Arachide olie  in een gietijzeren pan en bak/sudder de fijngesnipperde ui zachtjes in 10 minuten glazig en licht verkleurd.
Voeg nu alle smaakmakers bij de ui  en bak dit geheel al omscheppend op middelhoge hitte voor 1 minuut, zo komen de geuren en smaken van de specerijen vrij.

Voeg nu de vloeistoffen toe roer goed om breng aan de kook en zet de pan indirect op de BBQ met het deksel erop
Temper de temperatuur van de BBQ naar zo’n 150 graden C. (dit gaat natuurlijk niet direct maar duurt meestal  zo’n 20 minuten) ben je bang dat je curry aanbrandt, laat de pan dan eerst van de BBQ, temper de temperatuur van de BBQ en zet de pan dan weer indirect terug op het rooster.

Snijd het kippenvlees in blokjes en doe dit vlees samen met het braadvocht wat in het alu bakje zit in de pan met de curry en laat dit sudderen voor 30 minuten vervolgens schil en snijd je de aardappels in ongeveer even grote blokjes als de kip en voeg deze toe aan de curry en laat dit weer 30 minuten sudderen.
proef  of de aardappels zacht en romig zijn, is dit niet het geval, sudder je verder tot ze wel romig en zacht zijn.
Halveer de broden (ik heb zelfs een kwart van elke kant genomen, ligt aan de grootte van je brood)
En hol ze uit (broodbakjes), verdeel de curry in de broodbakjes en serveer er wat van het uitgeholde brood bij.
Normaal wordt bij bunny chow wat salade geserveerd, in veel gevallen een wortelsalade.
Mijn eenvoudige wortelsalade, (geraspte wortel slasaus en fijngehakte peterselie) was er verrassend lekker bij.

Zoals ze in Zuid Afrika zouden zeggen: Geniet die ete
Dat is dit gerecht zeker: GENIETEN.

Zo eet je bunny chow, filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=OPIrhHen7oE





















« Laatst bewerkt op: 14 januari 2019, 12:24 door Jet »
Primo Oval XL, WGA, Weber OT57

Emptiness is loneliness, and loneliness is cleanliness, and cleanliness is godliness, and god is empty just like me (Billy Corgan, Zero)

KaYDee

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 170
Re: Kip: Bunny chow, zuid afrikaans street food
« Reactie #1 Gepost op: 14 januari 2019, 13:38 »
Nice! mooi uitgebreid opgeschreven en die gaat hup "copy paste" in de to do lijst (die is lang!)
bedankt voor het delen!!  B-)
Weber GBS 57<>Weber WSM 47<>Weber SJ<>iGrill2

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.295
Re: Kip: Bunny chow, zuid afrikaans street food
« Reactie #2 Gepost op: 14 januari 2019, 13:39 »
Hartelijk dank voor dit overheerlijk uitziende recept.
Gaan we zeker een keer maken. :)
Veel succes met de wedstrijd. ;)
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.849
Re: Kip: Bunny chow, zuid afrikaans street food
« Reactie #3 Gepost op: 14 januari 2019, 14:08 »
Bedankt voor het delen!
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

Ridevi71

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 2.466
  • Rick
Re: Kip: Bunny chow, zuid afrikaans street food
« Reactie #4 Gepost op: 14 januari 2019, 22:02 »
Dank je voor het delen.
Ga ik zeker maken
Being a vegetarian is a big missed steak

picosuma

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 935
Re: Kip: Bunny chow, zuid afrikaans street food
« Reactie #5 Gepost op: 14 januari 2019, 23:03 »
Bedankt voor het delen en mooi de filmpjes erbij leuk  :)
Grill Guru Elite,Barbecook, WGA, One minute lighter,Fantast, maverick 733

Bbqcount 2019:
Steven & piet count:

Ewald

  • Beheerder
  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.449
  • Primomaan
Re: Kip: Bunny chow, zuid afrikaans street food
« Reactie #6 Gepost op: 21 januari 2019, 09:19 »
Er schijnt een klein verschil te zijn tussen Massala en Garam Massala, in dit recept van Jet is Massala gebruikt van het merk Chan's, maar Nandan kan ook heel goed.
Massala is redelijk geel van kleur door de Kurkuma die er in zit, Kurkuma ontbreekt in de Garam Massala.
Deze Massala wordt ook gebruikt voor de bereiding van het Hindoestaans-Surinaamse gerecht Roti

Primo Oval XL, Weber OT57, WGA, Cast iron stuff, Temp. monitoring Maverick ET732 & ET733, CSG, Fire Ignition by SwissFlame
KCBS Certified BBQ Judge

Der Wahnsinn ist nur eine schmale Brücke.
(Till Lindemann)