Auteur Topic: Het "Standaard" Bacon recept  (gelezen 99245 keer)

Superjohn

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 357
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #270 Gepost op: 28 april 2017, 20:02 »
Hoe zout wil je het hebben  ;)

Heb alle 18 pagina's door gelezen en veel over zout, dus net m'n spekje in het zout gezet, dus volgende week roken.

En daar weet ik nog niet hoe ik dat moet doen.
Ik heb een Primo die ik mooi op temperatuur kan houden, wat doe ik er dan bij om te roken??
Of ik heb een rookoven...nog nooit gebruikt maar dat moet er toch een keer van gaan komen.

Wat is de beste optie??
Het gaat prima met een Primo,
Primo Oval XL, Broil King 590, IGrill 2 met 4 probes, Rook oven komt ook nog ;-)

Just_kitten_you

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 3
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #271 Gepost op: 31 augustus 2017, 16:26 »
Verkopen ze tegenwoordig bij de sligro geen pink himalaya zout?
Is dat ook goed als pekel?

Mocht het zo zijn, dan schaffen we een stukkie aan.

ShuttleX

  • Kooltjesharker
  • Berichten: 246
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #272 Gepost op: 31 augustus 2017, 22:58 »
ja, 25 kilo zakken... kan je tot het jaar 2895 bacon maken...

(zie nu dat het om Himalayazout gaat. Nee, dat is niet geschikt om bacon te maken)

Vond vorige keer de bacon veel te zout. Mocht ik meedoen ga ik een paar uur ontzouten.

Ik heb pink salt. Nu staat daar een THT datum op. In hoeverre moet ik dat serieus nemen?
« Laatst bewerkt op: 31 augustus 2017, 23:03 door ShuttleX »
Platinum 47, WGA, Primo Junior, BGE Mini

Ceriel

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 7.128
  • Achterhoek
    • Ceriel's Grill & BBQ
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #273 Gepost op: 31 augustus 2017, 23:09 »
Verkopen ze tegenwoordig bij de sligro geen pink himalaya zout?
Is dat ook goed als pekel?

Mocht het zo zijn, dan schaffen we een stukkie aan.
Himalayazout is niet hetzelfde als colorozo/pink salt...
In Nederland is alleen pekelzout met een nitrietgehalte van 0,6% te koop. In de voedingsindustrie wordt ook 0,9% gebruikt, maar dit is niet te koop voor particulieren. Het zgn "Leozout" bevat 3% nitriet, dit hogere nitrietgehalte is in enkele charcuterie-recepten nodig om het eindresultaat niet te zout te maken. Dit is dmv PB te bestellen bij Leo, zo lang de voorraad strekt.
Pink salt of Prague Powder bevat 6% nitriet en mag officieel niet verkocht worden in Nederland.

ja, 25 kilo zakken... kan je tot het jaar 2895 bacon maken...

Of 2 winters de stoep sneeuwvrij houden..  ;)
Proud member of Backcorner BBQ

Steven & Me count:

Ceriel's Grill & BBQ

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.184
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #274 Gepost op: 01 september 2017, 07:34 »


ja, 25 kilo zakken... kan je tot het jaar 2895 bacon maken...

Of 2 winters de stoep sneeuwvrij houden..  ;)
[/quote]


Met de subtropische winters van tegenwoordig nog véél langer. :D
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

haasjeq

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 11
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #275 Gepost op: 13 oktober 2017, 12:48 »
De afgelopen week het buikspek met de standaard hoeveelheid pekel in de koeling gehad (en gedraaid). Wat mij opvalt is dat er eigenlijk nauwelijks vocht is vrijgekomen. Is dat een teken dat er iets niet goed is gegaan. Zag er wel iets over in de draad, maar meestal was er wel vocht.

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • Berichten: 10.224
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #276 Gepost op: 13 oktober 2017, 16:19 »
Daar hoef je je niet druk over te maken

haasjeq

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 11
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #277 Gepost op: 13 oktober 2017, 16:55 »
Dank voor het snelle antwoord. Op naar het vuur!

haasjeq

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 11
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #278 Gepost op: 15 oktober 2017, 20:21 »
Gelukt

Odea

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 7
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #279 Gepost op: 22 januari 2019, 14:39 »
Misschien een hele stomme vraag die ergens in de eerdere 19 (!!) pagina's al is gesteld... maar ik vraag me af waarom het met Zwoerd is...

Ik heb nog een stuk zonder zwoerd liggen namelijk en ik zag de Bacon Candy van Noskos en dat ziet er zo lekker uit dat ik eigenlijk om die reden wilde proberen bacon te gaan maken :-D

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.369
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #280 Gepost op: 22 januari 2019, 15:46 »
Ha Odea, je kunt dit ook prima zonder zwoerd doen hoor!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • Berichten: 10.224
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #281 Gepost op: 22 januari 2019, 17:02 »
Maak het altijd zonder zwoerd.

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.978
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #282 Gepost op: 22 januari 2019, 17:18 »
Kan allebei. Van de zwoerd kun je ook weer chicharon maken. Van die soort kroepoek. Recept staat ook op mijn blog ergens onder bacon.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

Odea

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 7
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #283 Gepost op: 23 januari 2019, 09:27 »
Top, gaan we dat stukje vlees vanavond maar eens uit de vriezer halen :-)

Csaw

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 10
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #284 Gepost op: 19 februari 2019, 10:47 »
Goedemorgen allen,

Ik wil komende donderdag een start geven aan een stuk bacon van 1,5 kilo.
Een paar dagen geleden heb voor Valentijn, super lief, het boek Smokey Goodness gekregen van mijn vriendin.

Hierin staat een bacon recept waar in de eerste instantie verwezen wordt naar Pink Salt.
Nu weet ik zo 1-2-3 niet waar ik dit kan krijgen in de buurt. Gelukkig staat er ook bij dat wanneer je geen Pink Salt hebt, je de combi zeezout + pink salt ook kunt vervangen voor Colorozo-zout.

In het boek wordt dan gesproken over een stuk vlees van 2,25 kg. Er zou dan 4 eetlepels zeezout + 2 theelepels pink salt OF 5 eetlepels Colorozo-zout in moeten. Dit samen met wat maplesyrup, 150gr suiker en een likeurtje.

Omdat ik toch een beetje bang ben door alle verhalen omtrent botulisme e.d. vraag ik mij af of mensen ervaring met dit recept hebben. En is er iets waar ik extra op moet letten om botulisme te voorkomen?

Groet,
Cris