Auteur Topic: Het "Standaard" Bacon recept  (gelezen 90611 keer)

jeroen78

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 686
Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #15 Gepost op: 13 augustus 2012, 11:15 »
Net 3 kilo besteld bij de slager bij ons op het dorp, als de bacon klaar gaan ze het daar ook voor me snijden:-)
Alleen komt hij nu met het verhaal dat bacon van de rug gemaakt word en niet van de buik.
Ik neem aan dat wij(genootschap) dit beter weten;-)

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.794
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #16 Gepost op: 13 augustus 2012, 11:25 »
Gewoon laten kletsen ;)
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

Mike v R

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.436
  • IJmuiden
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #17 Gepost op: 13 augustus 2012, 13:53 »
Dennis +1
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

Eddeped

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 744
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #18 Gepost op: 13 augustus 2012, 16:17 »
Even nog een klein vraagje over de soort suiker maakt dat nog wat uit. Ik wil ook graag maple syrup erbij proberen, blijft de hoeveelheid suiker dan hetzelfde? Of moet je het voor de 1e keer een beetje basic houden.
OTP47; WSM47; WGA
On a Quest for the perfect rib

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.794
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #19 Gepost op: 13 augustus 2012, 16:42 »
Maple bacon is een andere recept, daar zijn de verhoudingen weer anders, het is belangrijk dat het aantal deeltjes nitriet per miljoen het zelfde blijft om de veiligheid te kunnen garanderen.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

Eddeped

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 744
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #20 Gepost op: 20 augustus 2012, 12:16 »
Zojuist 1,5 kg buikspek besteld bij de slager, was €9,-/kg, heb goedkoper gezien. Maar het is wel een hele goede slager en daar betaal je wel iets meer. Heb ook gelijk gevraagd of ik bij hem ook nitrietzout kon krijgen. Heb het nu niet nodig maar misschien voor een volgende keer. En hij had dat ook in huis. Altijd handig om te weten.
OTP47; WSM47; WGA
On a Quest for the perfect rib

Frits

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • Berichten: 9.984
Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #21 Gepost op: 20 augustus 2012, 14:10 »
Blijft toch fraai dat een slager voor gehakt 5€ vraagt en voor buikspek het dubbele

Leo

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • Berichten: 11.381
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #22 Gepost op: 20 augustus 2012, 14:38 »
ik zal ook eens bij mijn slager hier informeren, ben wel benieuwd maar zal wel de makro worden
2 x WGA, 2 x OTP 57 cm met grillspit, OTP 67 cm,DO-6 qt, DO-21 qt, WSM 37, WSM 47, WSM 57, hongaarse goulash ketel.

Eddeped

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 744
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #23 Gepost op: 20 augustus 2012, 14:44 »
ik zag dat Beef en Steak ook niet heel veel goedkoper was, ook gem. €7,-/kg.
OTP47; WSM47; WGA
On a Quest for the perfect rib

david

  • Kooltjesharker
  • Berichten: 184
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #24 Gepost op: 21 augustus 2012, 10:41 »
Blijft toch fraai dat een slager voor gehakt 5€ vraagt en voor buikspek het dubbele




een slager maakt geen gehakt van buiken, te duur.
otp 57, offset smoker en een complete slagerij met toebehoren.

Edwin

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 150
Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #25 Gepost op: 22 augustus 2012, 15:35 »
Vandaag 1,5 kg bij de slager voor €6,50. Zo te zien ben ik dan spekkoper :)
Weber OTP 57, WGA

Mac

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.499
  • Barbecue the way it should be
    • Mac's BBQ Pit
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #26 Gepost op: 22 augustus 2012, 15:48 »
Wie kan mijn berekening controleren, of ik de verhouding juist heb.
Ik ben erg benieuwd  :-X (is wel ff puzzelen)


Basis gegevens Standaard Bacon Recept in gram         
Buikspek   ZeeZout   Suiker   LeoZout
1500           40        22,5           10

Berekend Recept op gewicht buikspek         
Buikspek   Zeezout   Suiker   Leozout
1100        29,3      16,5         7,3


Basis gegevens Maple Bacon in gram            
Buikspek   KosherZout   Bruine Suiker   Pink Salt   Maple syrup (ml)
2250           50                            50             12       60

Berekend Recept op gewicht buikspek, en Colorozozout            
Buikspek   Grof ZeeZout   Bruine Suiker   Colorozo   Maple syrup (ml)
1400                  0                  31,1           46,7            37,3


Thx

Mac
Caliber Pro Kamado Big Green Egg XL + Small, WSM 47, WGA, Maverick ET-732 + HM, Droogkast, CSG

Mijn BBQ Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqp

Henny

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.222
  • In Hog Heaven
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #27 Gepost op: 22 augustus 2012, 16:01 »
Heb je mij pm nog gehad over glas Mac?

Mac

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.499
  • Barbecue the way it should be
    • Mac's BBQ Pit
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #28 Gepost op: 22 augustus 2012, 17:16 »
Ehhh.....nee Henny  ???

Mac
Caliber Pro Kamado Big Green Egg XL + Small, WSM 47, WGA, Maverick ET-732 + HM, Droogkast, CSG

Mijn BBQ Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqp

Mac

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.499
  • Barbecue the way it should be
    • Mac's BBQ Pit
Re: Het "Standaard" Bacon recept
« Reactie #29 Gepost op: 22 augustus 2012, 22:18 »
Na veel Googelen, er achter gekomen, dat Maple Cured Bacon niet te maken is zonder Pink Salt.
Dus de rode berekening komt te vervallen. (3 posts hierboven)
Daarom maar gekozen om het 2e stuk buikspek als Walchers Gilde Spek te maken, want hiervoor had ik alles reeds in huis.

Beide stukken buikspek liggen nu in de koeling te wachten om door mijn duifje elke avond omgedraaid te worden.

Ik ben benieuwd.

Mac
Caliber Pro Kamado Big Green Egg XL + Small, WSM 47, WGA, Maverick ET-732 + HM, Droogkast, CSG

Mijn BBQ Blog: Mac's BBQ Pit   Twitter:  https://twitter.com/macsbbqp