Auteur Topic: Worst: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst  (gelezen 7816 keer)

SoFTSTuFF

  • Gast
Worst: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Gepost op: 27 augustus 2011, 14:22 »
Ik wilde een soort Tex-Mex braadworst maken.
Een worst met daarin; Cheddar, van die lekkere pittige, niet die griezel plakjes..
Natuurlijk Jalapeno, lag nog een heleboel van in de vriezer.
Voor een beetje extra KIK, Habanero, of in mijn geval Adji Oema (ook nog van de vorige oogst)
Nou ja een beetje geraspte Pecorina kan ook geen kwaad dacht ik.

Het is niet een kant&klaar recept maar bied genoeg aanknopingspunten om wat te proberen

Ik ben uitgegaan van;
-Procureur, 2,5Kg
-Speklappen, 3Kg
-Cheddar, was ongeveer 350gr
-Jalapeno, schoongemaakt en ontzaad ongeveer 160gr
-Adji Oema, 2 stuks

Verder per KG vlees;
-zout, ben uitgegaan van 10gr omdat toevoegen makkelijker is als weghalen.
-Gerookte Paprika , 3gr
-Druivensuiker, 5gr
-Knoflookgranulaat, 4gr
-Koriander 4gr
-peper naar smaak


Overigens meng, test en PROEF, als je bv verse kruiden gebruikt moet je een stuk meer toevoegen dan wanneer je ze
uit de keukenla haalt (3 jaar oud).
Bak een klein beetje gehakt en proef voordat je alles erin kiept..

Het begin..



Kleinsnijden..



Ook de procureur..


Cheddar in kleine blokjes..



De eerste Jala's



Toch wat weinig  8) nog wat erbij,



Lekker prakkie..



Voorgekoelde vleesmolen.. (die zat dus meteen aan mijn vingers vast   :-[ )



En daargaan we, eerst alles door de grove schijf,



Mijn vrouw was zo vriendelijk om de pepers erdoor te werken..



Vervolgens de kaas erdoor (de Pecorina had ik er al eerder doorgewerkt.)



Darmpjes spoelen (hier heb ik zo'n hekel aan, heb altijd ruzie met die dingen)



JAAA eindelijk, de eerste worst komt uit de vuller  :D



Je kan de Jala's goed zien zitten..



En we eindigen met 36 braadworsten (nouja eigenlijk 38 maar je moet toch ook proeven)



Altijd makkelijk zo'n zeilboek.





Groeten Jan Willem







RoyzRoyz

  • Gast
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #1 Gepost op: 27 augustus 2011, 14:27 »
Wauw! Leuke reportage man. Ziet er goed uit.
Mooi vulapparaat heb je daar staan.

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.892
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #2 Gepost op: 27 augustus 2011, 14:54 »
Dank je voor je zeer complete recept en verslag! En wat Roy ook al zei, mooie vuller!! Staat hier ook nog op het verlanglijstje!
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • Berichten: 10.114
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #3 Gepost op: 27 augustus 2011, 15:08 »
Bedankt voor het delen!

Abraham

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • Berichten: 920
  • Bram
Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #4 Gepost op: 27 augustus 2011, 15:34 »
Petje af hoor!
Dank voor het delen.
BGE Medium, OTP 57 met Grillspit, WGA, CSG, Porkert #10, Petromax 9qt, Heatermeter, iGrill, Thermapen, Gasser

Bbqcount 2016:

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.892
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #5 Gepost op: 27 augustus 2011, 15:46 »
Ow,ja, je opmerking over kruiden, moet die niet andersom zijn? Verse zijn sterker dan die al 3 jaar in de kast staan.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

SoFTSTuFF

  • Gast
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #6 Gepost op: 27 augustus 2011, 15:54 »
Ow,ja, je opmerking over kruiden, moet die niet andersom zijn? Verse zijn sterker dan die al 3 jaar in de kast staan.

Ha Noskos,

Wat ik bedoel te zeggen is dat als je BV 10gr verse geplette knoflook hebt, je maar een gram of 4 (ofzo) granulaat moet nemen.
Gedroogde kruiden in poedervorm zijn meestal (!) een stuk sterker als verse, als je over gewicht praat.
Tenzij je ze al een jaar of wat in de kruidenla (lekker warm onder het fornuis of in het volle zonlicht) hebt liggen, bij deze kruiden is weinig smaak meer te omtdekken..

Maar CRISIS! ik ben nu op mijn werk (ploegendienst) en ik kan foto's niet zien, blijkbaar word die server geblokt.. (Picassa)

Jan Willem

Lerxst

  • Gast
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #7 Gepost op: 28 augustus 2011, 10:22 »
Waar kan ik die worsten kopen ? ? ? ? ?
Prachtig verslag !

Bert

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 2.604
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #8 Gepost op: 28 augustus 2011, 10:50 »
Mooie worstjes. En het stoppen gaat je aardig goed af.
Primo Junior  Do Tuinhaard Looflighter
Weber Go Anywhere Heatermeter 4.1

Mike v R

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.433
  • IJmuiden
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #9 Gepost op: 07 september 2011, 10:27 »
Dat zijn mooie worsten geworden.
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

Poetsertje

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 497
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #10 Gepost op: 07 september 2011, 14:57 »
Mooi?
Schitterend zo even dat worst maken.
Weet je ook gelijk wat er in zit.
Maar wel jammer dat je een paar honderd euro verder bent aan aparatuur voordat je eerste worst
er uit komt rollen.  ???
life is to short to eat bad food

Mike v R

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.433
  • IJmuiden
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #11 Gepost op: 07 september 2011, 18:28 »
Ik heb net maar een uitbreidings set voor me kitcheaid besteld.
Wil dit graag ook eens maken.
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.892
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #12 Gepost op: 07 september 2011, 19:33 »
@Poetsertje, zoveel hoeft het niet te kosten hoor, ze hebben regelmatig bij de Lidl een aanbieding van een elektrische vleesmolen waar je ook mee kunt vullen, kost dan zo rond de €50.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

Galamus

  • Gast
Re: Jalapeno - Habanero - Cheddar braadworst
« Reactie #13 Gepost op: 05 december 2011, 11:36 »
Hallo,
wat een prachtige reportage ,ik heb hier nog een vleesmolen en vuller staan van uit de tijd dat de dieren nog konden praten en ga dit zeker eens uitproberen,hier in zuid-frankrijk waar we wonen is geen lekker gehakt of braadworst te verkrijgen :'(dus doen we heel veel zelf),bedankt :)