Kamado Express Vuur en Rook

Auteur Topic: Onderhoud smoker  (gelezen 412 keer)

DaanK

  • Sprokkelaar
  • Berichten: 25
Onderhoud smoker
« Gepost op: 23 december 2018, 10:20 »
Hoi allemaal

Ik heb sinds 1,5 jaar en 20" smoker van nettelette. Heb deze in het begin netjes ingebrand met lijnzaadolie. Hij staat altijd onder het afdak uit de regen met de klep open zodat vocht er niet in blijft zitten. Nu wilde ik hem goed schoonmaken maar heb enkele tips nodig.
1. Is het raadzaam de binnenkant met de hoge druk spuit te doen want koekt natuurlijk behoorlijk wat vet aan.
2. In de vuur ketel zie ik toch wat roest aan de binnenkant. Hoe gaan jullie hiermee om?

Groeten Daan

Bart1978

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 178
Re: Onderhoud smoker
« Reactie #1 Gepost op: 23 december 2018, 10:27 »
De binnenkant van mijn cheapo maak ik meestal "schoon" met een plamuurmes. Vooral niet teveel schrobben is mij geleerd. Het vet beschermd de gaarkamer tegen roest.
Roest in de vuurkamer is normaal. Lijnolie kan niet tegen de temperaturen van open voor. Maar over het algemeen is dit oppervlakte roest en kan weinig kwaad

Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk

Tepro Biloxi smoker
UDS

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.767
Re: Onderhoud smoker
« Reactie #2 Gepost op: 23 december 2018, 16:22 »
Prut aan de binnenkant haal ik er pas vanaf als de kans bestaat dat het er vanzelf vanaf valt. Je wil immers niet dat het op het eten kan vallen. Wanneer dat niet het geval is, lekker laten zitten, dicht mooi af  ;)
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

DaanK

  • Sprokkelaar
  • Berichten: 25
Re: Onderhoud smoker
« Reactie #3 Gepost op: 30 december 2018, 10:14 »
Omtrent de binnenkant van beide ketels. Als ik de roest laat zitten is dat toch niet goed omdat het dan heel langzaam door test?

Gr. Daan

Joop130

  • Vuurmaker
  • Berichten: 87
  • al is het lekker heb je geen gemekker
Re: Onderhoud smoker
« Reactie #4 Gepost op: 30 december 2018, 10:51 »
Omtrent de binnenkant van beide ketels. Als ik de roest laat zitten is dat toch niet goed omdat het dan heel langzaam door test?

Gr. Daan

is maar een goed antwoord  , vaker gebruiken  , dan gaat het weinig kans krijgen, 
eet smakelijk
WSM 57 , WGA, Driepoot met vuurschaal en DO 6 QT , OTP 57 cm , Maverick 732 , Hibachi het begin, DO 9QT

Het BBQ Genootschap

Re: Onderhoud smoker
« Reactie #4 Gepost op: 30 december 2018, 10:51 »