TerrasXXL Vuur en Rook

Auteur Topic: Zalm koud roken met CSG  (gelezen 702 keer)

R@lph

  • Vuurmaker
  • *
  • *
  • Berichten: 94
Zalm koud roken met CSG
« Gepost op: 23 november 2018, 15:07 »
De temperaturen zijn weer wat lager dus mooi tijd om zondag een zalm koud te gaan roken.
Vanmorgen bij de Makro twee zalmzijden meegenomen. Eentje voor de diepvries, de andere meteen klaar gemaakt in de bekende pekelmix.

Ingrediƫnten;
Zalmzijde: ca 950 gr.
Zeezout ca. 800 gr.
Bruine suiker ca. 400 gr.
Geraspte citroenschil
Verse dille

Dit keer de zalm meteen bestrooid met citroenrasp en dille alvorens de pekelmix eroverheen te strooien.
Ben benieuwd of de smaken beter terug te proeven zijn.







En de koelkast in voor de komende 24 uur.



Wordt vervolgd  :)

Na 24 uur pekel, nog 24 uur drogen.



12 uurtjes roken






Nu nog twee dagen laten rijpen en we kunnen proeven.



Smaakte weer prima.
« Laatst bewerkt op: 02 december 2018, 11:36 door R@lph »


MTP 57, WSM57, WGA, CSG

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.892
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #1 Gepost op: 23 november 2018, 16:21 »
Hier staat ook een zijde in de pekel
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

R@lph

  • Vuurmaker
  • *
  • *
  • Berichten: 94
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #2 Gepost op: 25 november 2018, 21:58 »
De dille blijft nu wel mooi op de zalm plakken. Goede tip geweest om deze direct op de zalm te strooien.  :)
« Laatst bewerkt op: 25 november 2018, 22:28 door R@lph »
MTP 57, WSM57, WGA, CSG

Maus

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • Berichten: 117
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #3 Gepost op: 26 november 2018, 06:21 »
Ziet er goed uit. Ik kom wel mee helpen mer proeven.  :P
WEBER MasterTouch - BASTARD Large - PATTON Small Egg

Jet

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 627
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #4 Gepost op: 26 november 2018, 11:48 »
Die zalm ziet er ff smakelijk uit, schitterend gedaan.................pak pen en papier.....zalmzijde halen.......genoteerd ;) het is hier alweer veel te lang geleden dat we dat gemaakt hebben. Veel plezier met het snoepen maar dat zal wel lukken als ik de zalm zo zie :D
Primo Oval XL, WGA, Weber OT57

Emptiness is loneliness, and loneliness is cleanliness, and cleanliness is godliness, and god is empty just like me (Billy Corgan, Zero)

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • Berichten: 10.114
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #5 Gepost op: 26 november 2018, 14:55 »
Dit gaat vast heerlijk smaken.

Ridevi71

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 2.238
  • Rick
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #6 Gepost op: 27 november 2018, 06:17 »
lekker hoor
ook hier staat dit hoog op de prio-lijst om het weer eens te doen
Being a vegetarian is a big missed steak

mvdslot

  • Tondelzoeker
  • *
  • Berichten: 13
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #7 Gepost op: 02 december 2018, 08:46 »
Hoi r@lph ziet er lekker uit, ik heb gelijk even een vraagje.. dat rek waar de zalm oplegt, waar heb je deze vandaan?? Ik ben namelijk ook opzoek naar zoiets maar weet de naam niet




Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

R@lph

  • Vuurmaker
  • *
  • *
  • Berichten: 94
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #8 Gepost op: 02 december 2018, 11:29 »
Hoi r@lph ziet er lekker uit, ik heb gelijk even een vraagje.. dat rek waar de zalm oplegt, waar heb je deze vandaan?? Ik ben namelijk ook opzoek naar zoiets maar weet de naam niet

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Dat rekje komt van AliExpress af. Is een simpel bbq rooster. Heb deze wel zelf van vier bouten, als pootjes voorzien. Als je zoekt op rvs bbq rooster kom je van alles tegen.

Heb er ook een van Ikea en die is zeker zo handig. Meteen een braadslede + rekje in een. Heeft een mooi grote afmeting en is degelijk.
https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/10099053/

MTP 57, WSM57, WGA, CSG

mvdslot

  • Tondelzoeker
  • *
  • Berichten: 13
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #9 Gepost op: 03 december 2018, 20:27 »
Hoi r@lph ziet er lekker uit, ik heb gelijk even een vraagje.. dat rek waar de zalm oplegt, waar heb je deze vandaan?? Ik ben namelijk ook opzoek naar zoiets maar weet de naam niet

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Dat rekje komt van AliExpress af. Is een simpel bbq rooster. Heb deze wel zelf van vier bouten, als pootjes voorzien. Als je zoekt op rvs bbq rooster kom je van alles tegen.

Heb er ook een van Ikea en die is zeker zo handig. Meteen een braadslede + rekje in een. Heeft een mooi grote afmeting en is degelijk.
https://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/10099053/

Bedankt voor je reactie ik gaat er mee aan de slag


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

picosuma

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 789
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #10 Gepost op: 04 december 2018, 12:11 »
Ziet er smakelijk uit  :)
Grill Guru Elite,Barbecook, One minute lighter,Fantast, maverick 733

Bbqcount 2018:
Steven & piet count:

the_fonz1975

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 7
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #11 Gepost op: 05 december 2018, 13:55 »
Ziet er goed uit.  Vandaag zijn er bij mij 22 (!) filets van ca 1.5 kg in de pekel gegaan.   :D
En vrijdag hangen we ze in de rook.  Smakelijk alvast

eikie

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 158
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #12 Gepost op: 07 december 2018, 09:13 »
Dit keer de zalm meteen bestrooid met citroenrasp en dille alvorens de pekelmix eroverheen te strooien.
Ben benieuwd of de smaken beter terug te proeven zijn.

En?
Je kan me niet in deze spanning laten, was het beter op deze manier? :)
WSM47/OTP57/WGA
Heatermeter/maverick ET-732/fantast

Marcel

  • Sprokkelaar
  • Berichten: 32
  • YOLO | You Only Live Once
    • Disponibel
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #13 Gepost op: 07 december 2018, 11:36 »
Lekker zeg, een bereidingswijze die ik nog nooit gedaan heb.
Binnenkort gaan we met wat kerels op forellen vissen en wordt er van mij verwacht dat ik ze "even" klaar maak op de WSM. Ik kan ze vullen en in de aluminium folie grillen. Om deze te roken lijkt me ook wel wat.
Dat kan toch neem ik aan om een soortgelijke wijze.... ?
Weber Master Touch GBS 22,5" | WSM 22,5"
KCBS Member & CBJ

Met hartelijke groet, Marcel

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.248
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #14 Gepost op: 07 december 2018, 20:33 »
Lekker zeg, een bereidingswijze die ik nog nooit gedaan heb.
Binnenkort gaan we met wat kerels op forellen vissen en wordt er van mij verwacht dat ik ze "even" klaar maak op de WSM. Ik kan ze vullen en in de aluminium folie grillen. Om deze te roken lijkt me ook wel wat.
Dat kan toch neem ik aan om een soortgelijke wijze.... ?

Jazeker... is zalig maar kost dus wel wat tijd... drie dagen voor het pekel en rookproces en daarna voor het lekkere nog wel een paar daagjes in vacuum of folie door laten trekken.

Heb je daar geen tijd voor? Dan lekker warm roken door een paar uurtjes te pekelen en dan warm roken met elzenhout of desnoods beuk ofzo. Ook echt zalig!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Het BBQ Genootschap

Re: Zalm koud roken met CSG
« Reactie #14 Gepost op: 07 december 2018, 20:33 »