TerrasXXL Vuur en Rook

Auteur Topic: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic  (gelezen 1176 keer)

JWZ

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 7
Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Gepost op: 22 november 2018, 14:47 »
Over net iets meer dan een maandje is het al weer zover: Kerst. Voor een hoop mensen in Nederland betekent dit dat er flink gekookt en gegeten wordt met familie, vrienden en geliefden. Voor BBQ-liefhebbers is dit natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om een fantastisch BBQ-diner te maken en uitvoering te geven aan het begrip Winter Barbecue.

Ik krijg hier familie over en ga zeker mijn Bastard gebruiken om een mooi hoofdgerecht te maken. De andere gangen worden meegebracht door de familie. In totaal zitten er 7 mensen aan tafel dit jaar.

Ik twijfel nog tussen een prachtige kalkoen of een mooie roast van rundvlees. Uiteraard alles voorzien van mooie bijgerechten. Wellicht iets met bieten of knollen van de BBQ of winterpeen. Deze Beef Roast van Pitmaster X zou met wat aanpassingen een mooie kerstknaller kunnen zijn: https://www.youtube.com/watch?v=AQDRGKckgc0
Ik heb ook het boek Winter BBQ van Jord Althuizen kado gekregen, ook wel leuk om daar iets uit te maken.

Hebben jullie nog kerstambities op de BBQ dit jaar? Zo ja, wat?



The Bastard Large Complete

freddeblok

  • Sprokkelaar
  • Berichten: 27
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #1 Gepost op: 22 november 2018, 18:53 »
Een beetje een uitdaging maar ik ga voor een Beef Wellington dit jaar. En gewoon vanaf een ei.

caeyers

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 66
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #2 Gepost op: 22 november 2018, 19:31 »
Hier Lomo al Trapo als hoofdgerecht. De rest wordt allemaal op het gewone vuur klaargemaakt.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

JWZ

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 7
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #3 Gepost op: 22 november 2018, 19:52 »
Een beetje een uitdaging maar ik ga voor een Beef Wellington dit jaar. En gewoon vanaf een ei.

Heerlijk. Ik heb dat 2 jaar terug gemaakt (uit de oven). Was heel goed gelukt, ik had een recept van Gordin Ramsey gebruikt. Staat op YouTube. Kan natuurlijk prima op een ei.
The Bastard Large Complete

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.892
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #4 Gepost op: 23 november 2018, 13:18 »
Kalkoen, gans, speenvarkenham, hertenrack... ik ben er nog niet uit.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.038
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #5 Gepost op: 23 november 2018, 14:20 »
Denk dat het weer een kalkoen gaat worden, da's eerder ook prima bevallen. ;)

https://www.bbq-nl.com/2010/12/apple-brined-turkey.html

Even nadenken over het voorafje en het toetje. :-?
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.248
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #6 Gepost op: 23 november 2018, 14:29 »
Ik twijfel nog tussen een prachtige kalkoen of een mooie roast van rundvlees.
Hebben jullie nog kerstambities op de BBQ dit jaar? Zo ja, wat?

Ik twijfel niet en maak het beide... er zijn gelukkig twee kerstdagen!  :D
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

marc85

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 12
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #7 Gepost op: 05 december 2018, 19:20 »
ik ga voor 11 man pulled pork maken met procureur. ik weet alleen nog niet zeker of een stuk van 2,5 kilo voldoende is.
vooraf krijgen ze een zelfgemaakte tomaten soep.
hoofdgerecht pulledpork met gepofte aardappel en spinazie salade
nagerecht huisgemaakte chocolade mouse

zou de 2,5 kilo voldoende zijn voor 11 man?

RvH6511

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 784
  • Weer of geen weer, de fik kan er altijd in!
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #8 Gepost op: 05 december 2018, 19:52 »
Wij gaan op de Q voor de kerst maken:
*  Coquilles met gekruide garnalen als vooraf
*  Zalm naturel van de cederhouten plank
*  Groene asperge van de BBQ
*  Gegrilde groenten
*  Ribeye rustig aan gegaard en af-fikken
*  Pannenkoek van de BBQ met verwarmde Amarena kersen en ijs

Uiteraard begeleidt met een mooie Chardonnay voor de het voorgerecht en de Zalm en een mooie rode Pinotage voor bij het vlees :D :D
Primo Oval XL / BGE MiniMax / Weber 57 OTP / WGA / Q1000
Witloft - HM V5.0 - Thermapen
Bbqcount '16: 25
Bbqcount '17: 42
Bbqcount '18:

Tom#

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 13
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #9 Gepost op: 06 december 2018, 07:54 »
ik ga voor 11 man pulled pork maken met procureur. ik weet alleen nog niet zeker of een stuk van 2,5 kilo voldoende is.
vooraf krijgen ze een zelfgemaakte tomaten soep.
hoofdgerecht pulledpork met gepofte aardappel en spinazie salade
nagerecht huisgemaakte chocolade mouse

zou de 2,5 kilo voldoende zijn voor 11 man?

2500gr/11 = +- 225gram per persoon. Lijkt me niet extreem veel maar het is ook niet heel weinig. Zelf zijn we thuis erg goede eters en zouden we het gemakkelijk op krijgen.
Ik zou persoonlijk iets meer aanhouden.

Holkers

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 657
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #10 Gepost op: 06 december 2018, 08:03 »
Waarom geen 4 kilo stuk nemen en zeker voldoende hebben? 2.5 is aan het einde vaak minder door vochtverlies en bijvoorbeeld vette stukken of bot. Neem 4 kilo, scheelt vaak niet zoveel in tijd en je hebt zeker voldoende. In het slechtste geval heb je de dag erna ook nog vlees voor op brood 😉
BGE Large  |  WGA   |  Qvist 'wolf' DO  |  Maverick ET-733

"That's not food! That's what food eats!"

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.038
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #11 Gepost op: 06 december 2018, 08:32 »
Waarom geen 4 kilo stuk nemen en zeker voldoende hebben? 2.5 is aan het einde vaak minder door vochtverlies en bijvoorbeeld vette stukken of bot. Neem 4 kilo, scheelt vaak niet zoveel in tijd en je hebt zeker voldoende. In het slechtste geval heb je de dag erna ook nog vlees voor op brood 😉

4 kilo is een behoorlijk brok vlees, moet dan wel goed op je Q tje passen. ;)
Om een idee te geven , dit is 3,5 kg op een 47 cm bbq.





Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Hari-Bo

  • Stoker
  • Berichten: 387
  • Kokenmetvuur.nl
    • kokenmetvuur.nl
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #12 Gepost op: 06 december 2018, 08:58 »
Ik twijfel nog tussen een prachtige kalkoen of een mooie roast van rundvlees.
Hebben jullie nog kerstambities op de BBQ dit jaar? Zo ja, wat?

Ik twijfel niet en maak het beide... er zijn gelukkig twee kerstdagen!  :D

Drie als je kerstavond meerekent.  ;)
2x Caliber Pro Kamado, 2x WSM 47, Cobb Premier, BGE Large, BGE Minimax, Oklahoma Country Smoker 13 inch, Traeger Pro Series 22, Broil King Keg 5000.

Neem eens een kijkje op mijn barbecue blog!  Kokenmetvuur.nl

Holkers

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 657
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #13 Gepost op: 06 december 2018, 11:31 »
Waarom geen 4 kilo stuk nemen en zeker voldoende hebben? 2.5 is aan het einde vaak minder door vochtverlies en bijvoorbeeld vette stukken of bot. Neem 4 kilo, scheelt vaak niet zoveel in tijd en je hebt zeker voldoende. In het slechtste geval heb je de dag erna ook nog vlees voor op brood 😉

4 kilo is een behoorlijk brok vlees, moet dan wel goed op je Q tje passen. ;)
Om een idee te geven , dit is 3,5 kg op een 47 cm bbq.


Hij heeft een 57cm, dus dat gaat passen. Zelf op een 57cm 5.5 kilo gehad dus komt goed
BGE Large  |  WGA   |  Qvist 'wolf' DO  |  Maverick ET-733

"That's not food! That's what food eats!"

HK flavour

  • Tondelzoeker
  • *
  • Berichten: 19
Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #14 Gepost op: 06 december 2018, 22:16 »
Hier wordt het een gans van vier kilo. Is niet veel voor 10 man. Denk daarna nog een stuk picanha slow te doen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G960F met Tapatalk


Het BBQ Genootschap

Re: Het Grote BBQ Kerstdiner Topic
« Reactie #14 Gepost op: 06 december 2018, 22:16 »