Kamado Express Vuur en Rook

Auteur Topic: Zalm roken op open vuur  (gelezen 1256 keer)

Marcus

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • Berichten: 138
Zalm roken op open vuur
« Gepost op: 31 oktober 2018, 09:44 »
Goedemorgen,

Enige tijd geleden stond bij de ingang van de forumsponsor iemand zalm te bereiden. Een zalmzijde met peprub op een plank gebonden die naast een open vuur van de rook stond te genieten. Ik zoek me helemaal suf naar tips / trucs / bereidingstijd aangezien ik dit weekend een groep mensen over de vloer krijg en dit voor wil schotelen, ik kom echter alleen maar uit op topics over warm roken in een kast of koud roken.

Ik zoek vast verkeerd maar wellicht kan iemand me aan een link of info helpen.


Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.620
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #1 Gepost op: 31 oktober 2018, 11:11 »
Het is toch eigenlijk ook gewoon warm roken?
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

TepZeppi

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 142
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #2 Gepost op: 31 oktober 2018, 11:18 »

Ik zoek vast verkeerd maar wellicht kan iemand me aan een link of info helpen.

Zoeken naar Flammlachs op YouTube. Der Klaus heeft dat vast wel eens gedaan.


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk

Marcus

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • Berichten: 138
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #3 Gepost op: 31 oktober 2018, 11:21 »
Het is toch eigenlijk ook gewoon warm roken?

In zoverre dat je minder efficiënt hitte zal pakken dan in een kast dus ik verwacht ander gedrag.

Marcus

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • Berichten: 138
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #4 Gepost op: 31 oktober 2018, 11:22 »

Zoeken naar Flammlachs op YouTube. Der Klaus heeft dat vast wel eens gedaan.


Thanks, ga ik doen!

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.542
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #5 Gepost op: 01 november 2018, 11:55 »
Hier een recept van Ted Reader, uit Napoleon's everyday gourmet plank grilling.

- leg de plank neer. Leg de zalm erop, het vel moet op de plank liggen en de staart aan de bovenzijde.

- spijker de zalm vast aan de staart met een paar spijkers. bestrooi de zalm ruim met je rub. Door het vet en het collageen blijft de zalm aan de plank 'plakken' tijdens de bereiding.

- zodra het vuur bloedheet is kan je de plank bij het vuur plaatsen. vlees kant richting vuur. Let op, zorg ervoor dat je zalm een dertig centimeter van de rand van de kolen zit.

- pak nu rustig een drankje, leg af en toe een klein blokje hout op het vuur probeer de vlammen tot een minimum te beperken.

- gaar de zalm in twee tot drie uur gaar, dit naar gelang de hitte van je vuur en de windrichting.

- de zalm is klaar als het makkelijk 'flaky' is

- leg de plank neer een serveer gelijk.

Brecht

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.045
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #6 Gepost op: 01 november 2018, 12:14 »
Volgens mij bedoel je zalm op een finse plank.

https://www.macsbbqpit.com/zalm-op-een-finse-plank/
Primo oval Xl met Heatermeter en grillgrates
Weber performer deluxe 47cm, WGA met gietijzeren roosters

steve

  • Kooltjesharker
  • Berichten: 223
  • NUNCA DIGAS NUNCA
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #7 Gepost op: 01 november 2018, 15:47 »
Hey Marcus,

Een vuurschaal , hout , houten plankjes (supermarkt) en zalm stukken waar aan 1 kant het vel er nog aan is, heb je nodig ..

De zalm doe je met nageltjes vast aan het plankje, ik gebruik rvs nageltjes, daarna zet jet de plankjes met de vis naar het vuur gericht maar op een afstand zodat niet alles aanbrand natuurlijk. Voor de rest kun je natuurlijk heel wat ingrediënten op de vis strooien maar wat smaakt beter dan een stukje pure zalm, zout en peper gebruik ik dan wel weer en het plankje drenk je best een half uurtje in emmer water.

Zodra je ziet dat de zalm loskomt van het vel leg je het plankje plat en kan je nakijken of de vis volledig gaar is. Een tijdspanne kun je er onmogelijk opplakken want het hangt af van de hitte, de afstand , dikte vis enz ..

Het best smaakt dit op een broodje die je krokant maakt op stokjes die je net als de vis naast het vuur zet. Wat sla en licht sausje voor de liefhebbers en daar heb je een lekkernij voor je gasten.

Ondertussen bak ik op een vlamplaat wat kwarteleitjes en kleine scampis als voorgerechtjes, iedereen is in de ban van de vuurschaal en de vlamplaat die ik uiteraard zelf heb gemaakt en zien ze de kleine foutjes die ik als slechte kok maak niet eens .

De omeletjes en de scampis bak ik in olie met wat fijngesneden knoflook, dan ruikt het echt wel lekker. In het midden ligt een roostertje met wat boereworst te grillen, de kindjes eten meestal nie zo graag vis en schaaldieren.


Steve

“It is better to be hated for what you are than to be loved for what you are not.”

Marcus

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • Berichten: 138
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #8 Gepost op: 02 november 2018, 16:51 »
Kijk, nu ben ik een eind verder! Bedankt voor de reacties.
 Heb 2 zalmzijdes van ongeveer 1,3kg. Maakt het nog uit op wat voor plank? Uiteraard harsvrij hout. Heb nog 1 mooie eiken plank en nog wat hardhout waarvan ik de oorsprong niet ken. Ik neem aan dat de smaak met name komt van de rub en het hout wat in de vuurschaal ligt?

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.620
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #9 Gepost op: 02 november 2018, 22:18 »
Kijk, nu ben ik een eind verder! Bedankt voor de reacties.
 Heb 2 zalmzijdes van ongeveer 1,3kg. Maakt het nog uit op wat voor plank? Uiteraard harsvrij hout. Heb nog 1 mooie eiken plank en nog wat hardhout waarvan ik de oorsprong niet ken. Ik neem aan dat de smaak met name komt van de rub en het hout wat in de vuurschaal ligt?

Eikenhout is super voor zalm! Ceder is klassiek... ik zou niet te gek doen met de rub, peper zout en rook is heerlijk!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

steve

  • Kooltjesharker
  • Berichten: 223
  • NUNCA DIGAS NUNCA
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #10 Gepost op: 03 november 2018, 10:47 »
Het hout moet in ieder geval onbehandeld hout zijn, hout is vaak behandeld tegen insecten en schimmels !!!! Een paar jaar geleden heb ik een stuk beuk in plankjes gezaagd en die laten drogen, deze winter worden die gebruikt om de zalm te bereiden.

Het hout moet eerst in water gedompeld worden.


Steve


“It is better to be hated for what you are than to be loved for what you are not.”

Marcus

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • Berichten: 138
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #11 Gepost op: 05 november 2018, 09:04 »
Wat een succes! Ik had de 2 planken naast het vuur staan en iets achterover geheld, bijna verticaal. Gelukkig ben ik op tijd begonnen want na dik 2 uur was de onderste helft gaar terwijl de bovenkant echt nog wel flink wat nodig had. We hebben de constructie aangepast zodat ze wat schuin naar voren hingen en het vuur wat hoger gestookt. Een half uur later hebben we ze er af gehaald en kon zo'n 75% uitgedeeld worden. De rest hebben we nog even teruggehangen om verder te garen. Inderdaad is rook met een klein beetje peprub ruim voldoende gebleken om zelfs 2 niet-vis-eters er hun vingers bij af te laten likken. Nogmaals dank voor de tips want hier ga ik nog veel vaker plezier van hebben!

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.620
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #12 Gepost op: 05 november 2018, 14:42 »
Wat een succes....

Heel gek... maar ik zie geen foto's!  :)
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Marcus

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • Berichten: 138
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #13 Gepost op: 05 november 2018, 14:50 »
Je hebt gelijk, sorry  :D
Het is dan ook niet een hele indrukwekkende foto en ik was te druk met allerlei andere bereidingen waardoor ik verder weinig foto's heb kunnen maken.


Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.620
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #14 Gepost op: 05 november 2018, 19:04 »
Je hebt gelijk, sorry  :D
Het is dan ook niet een hele indrukwekkende foto en ik was te druk met allerlei andere bereidingen waardoor ik verder weinig foto's heb kunnen maken.

No worries, dat is heel herkenbaar Marcus, bedankt, mooie opstelling!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Het BBQ Genootschap

Re: Zalm roken op open vuur
« Reactie #14 Gepost op: 05 november 2018, 19:04 »