Auteur Topic: Dorada a la sal  (gelezen 588 keer)

janvdbrink

  • Gast
Dorada a la sal
« Gepost op: 17 juli 2018, 21:26 »
Vandaag een heerlijke wilde dorade met zoutkorst klaargestoomd! Dorade is het hele jaar door verkrijgbaar, maar om er zeker van te zijn dat deze vis geen wereldreis aflegt voordat het op je bord beland, kun je het best kiezen voor wilde dorade. De dorades die ik hier gebruik komen van de Franse kust met behulp van lijnvisserij.

Ik zag dat de meeste recepten zeezout gebruiken voor de korst, maar ik heb voor dit recept gewoon keukenzout gebruikt (0,25euro/kg...). Enige verschil is dat er vaak antiklontermiddel in keukenzout zit en dat de structuur wat anders is, maar omdat het hoofdzakelijk als "oventje" gebruikt wordt maak ik me daar niet zoveel zorgen over. De dorades waren heerlijk, boterzacht en supersappig!

INGREDIËNTEN
2 wilde dorades
4kg keukenzout
1/2 cup water
8 eiwitten
1 citroen
4 takjes tijm
4 takjes rozemarijn
2 takjes dille
zwarte peper (uit de molen)

STAPPEN
1. Vraag hele vissen aan de visboer, dus met schubben (de schubben voorkomen een te zoute vis). Haal eerst de ingewanden uit de vis en spoel de vis onder de kraan goed schoon. Dep de vis hierna droog
2. Doe ruim peper in de buik van de vis
3. Snijd de citroen in schijfjes en doe dit samen met de kruiden in de buik van de vis
4. Meng het zout, eiwitten en water en pak de vis hiermee in. Breng een laagje van ongeveer 1-1,5cm aan
5. Doe de dorade in een voorverwarmde BBQ (190°C indirect) en laat deze gedurende 30-40 minuten garen. Eventueel controleren op een kerntemperatuur van 60°C. De probe kun je hiervoor het best via de buik aanbrengen
6. Met een hamertje (aan tafel voor het spectaculaire effect) de korst openbreken en opdienen.

Een filmpje van het moment suprême kun je hier zien: https://ig.me/1LTfeks4KYYDs3X


Sent from my SM-G920F using Tapatalk




Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.160
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Dorada a la sal
« Reactie #1 Gepost op: 17 juli 2018, 22:05 »
Mooie bereiding! Heel spectaculair!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Ridevi71

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 2.166
  • Rick
Re: Dorada a la sal
« Reactie #2 Gepost op: 18 juli 2018, 15:48 »
Nice!
Being a vegetarian is a big missed steak

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 2.946
Re: Dorada a la sal
« Reactie #3 Gepost op: 18 juli 2018, 16:59 »
Ziet er mooi uit zo in de korst, kreeg je ze er gemakkelijk uit?
Op de video moest je nogal hameren, zou dat met grof zeezout wellicht makkelijker gaan?
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

janvdbrink

  • Gast
Re: Dorada a la sal
« Reactie #4 Gepost op: 18 juli 2018, 17:05 »
Misschien wel, maar ik kan het helaas niet vergelijken. Voor zeezout betaal je al snel 3 euro/kg, dus dat was voor mij geen optie (ik geef liever iets meer uit aan het visje dan aan de verpakking). Het openen viel trouwens erg mee hoor, ik deed het zo voorzichtig mogelijk om de huid niet te beschadigen.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk


Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 2.946
Re: Dorada a la sal
« Reactie #5 Gepost op: 18 juli 2018, 17:11 »
Misschien wel, maar ik kan het helaas niet vergelijken. Voor zeezout betaal je al snel 3 euro/kg, dus dat was voor mij geen optie (ik geef liever iets meer uit aan het visje dan aan de verpakking). Het openen viel trouwens erg mee hoor, ik deed het zo voorzichtig mogelijk om de huid niet te beschadigen.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

Een hele vis ziet er idd mooier uit op het plaatje, aan de andere kant je kan hem toch niet heel opeten. ;)
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

janvdbrink

  • Gast
Re: Dorada a la sal
« Reactie #6 Gepost op: 18 juli 2018, 17:55 »
Als de huid beschadigd raakt kan er zout van de korst op de vis komen en wordt deze erg zout... Daarom laat ik de schubben ook zitten (voor het beter tegenhouden van het zout en omdat je de huid toch niet eet).

Sent from my SM-G920F using Tapatalk


Maus

  • Vuurmaker
  • *
  • *
  • Berichten: 95
Re: Dorada a la sal
« Reactie #7 Gepost op: 18 juli 2018, 18:28 »
Woow. Dat ziet er erg goed uit. Jammer genoeg weinig vis eters in de omgeving. Achja. Ooit mij zelf in de toekomst maar verwennen, lijkt me leuk om eens temaken.
WEBER MasterTouch - BASTARD Large - PATTON Small Egg

SAN-RHN

  • Vuurmaker
  • *
  • Berichten: 83
Re: Dorada a la sal
« Reactie #8 Gepost op: 22 juli 2018, 11:01 »
Lekker! Toevallig gisteren ook gegeten, al was die gewoon door de chef van het restaurant klaargemaakt!

Verstuurd vanaf mijn SM-G950F met Tapatalk