Auteur Topic: Steven & Me Juni 2018 - Cha Sieuw/Char Siu (Kantonese babi pangang)  (gelezen 823 keer)

Edgar

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • Berichten: 144
Dit recept komt uit de Engelse versie van Project Smoke blz. 107

Ik heb dit gerecht gekozen omdat ik dit standaard bestel als ik bij de Chinees kom. Naast dat het heerlijk smaakt oogt het ook fantastisch door de mooie kleurrand aan het vlees. Voor een deel van de ingrediënten zal je het best terechtkunnen bij een toko.

China is een van de weinige landen in Azië met specialiteiten uit de wereldverzameling van grote gerookte gerechten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan op thee gerookte eend. De naam van dit gerecht betekent letterlijk “aan de vork geroosterd”, een verwijzing naar de oude kantonese manier of varken te roosteren aan vorkvormige sateprikkers boven houtskool.
Tegenwoordig word Cha Sieuw bijna altijd in de oven geroosterd, maar de onweerstaanbare combinatie van zoet (suiker en honing), zout (soja en oester saus), en vet (meestal gemaakt van varkenshouder) lijkt veel op de smaak van de grote bbq-gerechten van het westen. Hierdoor ben ik me af gaan vragen wat er zou gebeuren als je dit gerecht in de bbq smoker maakt.

Ingrediënten:
Voor het vlees en de rub:
1kg ontbeende varkensschouder (liefst doorregen met vet) ook wel bekend in nl als procureur.
3 eetlepels rietsuiker (of donkerbruine suiker)
1 eetlepel Chinees 5-kruidenpoeder
1 eetlepel vers gemalen witte peper

Voor de marinade:
3 eetlepels honing
3 eetlepel zoute sojasaus
2 eetlepels oestersaus
2 eetlepels rijstwijn (shaoxing), sake, of sherry
1 eetlepel geroosterde sesamolie
1 eetlepel hoisinsaus (optioneel)

Olie om het rek in te vetten
Kersen of appelhout

Voor het serveren (optioneel):
2 lente-ui, schoongemaakt, wit en groen dus schuin gesneden
1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
120ml (1/2 cup) Chinese stijl mosterd

Bereiding:
1. Snij het vlees met de richting mee in repen van 20cm lang en 3,5cm tot 4cm breed en dik.
Doe dit in een grote schaal.

2. Maak de rub:
Doe de suiker, 5-kruidenpoeder en peper in een kleine kom en mix goed.
Strooi over het vlees en wrijf het erin aan alle kanten.

3. Maak de marinade:
Doe de honing, sojasaus, oestersaus, rijstwijn, sesamolie en hoisinsaus in een kleine schaal en mix goed.
Giet het over het vlees en zorg dat alle repen goed bedekt zijn. Bedek de schaal met cellofaan, en marineer 6 tot 8 uur in de koelkast.

4. Bereid je bbq/smoker voor op 225f-250f (107c-121c) en voeg kersen of appelhout toe.

5. Vet je rooster in. Laat het vlees uitlekken en vang de marinade op.
Leg het vlees op je rooster en rook een uur. Breng ondertussen de marinade in een pannetje aan de kook en laat dit 3 minuten koken. Nu kan je het gebruiken als een saus. Laat het lichtjes afkoelen.

6. Smeer de marinadesaus aan alle kanten over het vlees en laat het vlees verder garen tot een interne temperatuur van 71 graden Celsius (15-30 minuten meer). Leg het hierna op een schaal en bedruip met de rest van de marinadesaus.

7. Serveer, met de lente-ui en sesamzaadjes eroverheen gestrooid.
Veel mensen vinden Chinese mosterd lekker bij dit vlees.

Ikzelf lust dit vlees prima bij de rijst maar ook bij frites is dit erg lekker.
Veel plezier deze maand en moge het je smaken.


Bastard Compact, Rösle Smoker No.1 F50, Weber OTx mini saté bbq

Bbqcount 2018:
Steven & me count:

Stef

  • Sprokkelaar
  • Berichten: 47
Re: Steven & Me Juni 2018 - Cha Sieuw/Char Siu (Kantonese babi pangang)
« Reactie #1 Gepost op: 03 juli 2018, 00:27 »
Als ik mijn Q goed heb gekregen met de aanpassingen ga ik dit als eerste maken. Weet nu al dat dit een favoriet van mij gaat worden!  B-) Goed en leuk recept om te testen, blij dat ik dit tegen kwam. Ik laat de foto’s en alles dan wel in dit onderwerp zien. Top!
Het maakt niet uit hoe snel je gaat, als je niet te stoppen bent. "Confucius"

Ceriel

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 6.982
  • Achterhoek
    • Ceriel's Grill & BBQ
De resultaten van de uitdaging van deze maand:
Proud member of Backcorner BBQ

Steven & Me count:

Ceriel's Grill & BBQ

Ceriel

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 6.982
  • Achterhoek
    • Ceriel's Grill & BBQ
Re: Steven & Me Juni 2018 - Cha Sieuw/Char Siu (Kantonese babi pangang)
« Reactie #3 Gepost op: 03 augustus 2018, 20:09 »
Steven nr 65 is een feit.. ;)

We hadden nog trimmings van de laatste wedstrijd in de vriezer, dus als vlees gekozen voor ribtips en blokjes van een Boston Butt:


Gemarineerd en onder vacuum voor een paar uurtjes terug de koelkast in


UDS op 125gr met wat kersenhout, vlees in een alu-bak:




Na 1,5 uur vocht afgegoten en saus erbij (met de saus ging het niet helemaal goed  :-O)




Lekker gegeten met goed gevulde gebakken rijst!



Proud member of Backcorner BBQ

Steven & Me count:

Ceriel's Grill & BBQ

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 2.940
Re: Steven & Me Juni 2018 - Cha Sieuw/Char Siu (Kantonese babi pangang)
« Reactie #4 Gepost op: 03 augustus 2018, 20:52 »
Heerlijk, lusten we hier ook wel ;)
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Ooievaar

  • Sprokkelaar
  • *
  • Berichten: 49
Re: Steven & Me Juni 2018 - Cha Sieuw/Char Siu (Kantonese babi pangang)
« Reactie #5 Gepost op: 03 september 2018, 20:14 »
Hier had ik dit weekend ook zin in. Naar de Hanos gereden en een stuk procereur gehaald.

Omdat we thuis met zijn vijven zijn heb ik het vlees in vier stukken gesneden en drie stukken in de vriezer gelegd. De rest gebruikt voor dit gerecht.

De marinade laten uitlekken, vlees op de BBQ en de saus op het vuur gezet. Wat me opviel na het koken van de saus was dat er veel eiwit stolde, daarom heb ik de saus gezeefd en ingedikt met maizena. Dit gebruikt om het vlees na het roken te lakken

SR is wederom goedgekeurd thuis.
The Bastard Large - WSJ - CyberQ Cloud