TerrasXXL Vuur en Rook

Auteur Topic: Eerste brisket op een pelletsmoker  (gelezen 453 keer)

eikie

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 157
Eerste brisket op een pelletsmoker
« Gepost op: 16 mei 2018, 20:05 »
Onlangs na lang wikken en wegen toch een pelletsmoker aangeschaft (smokeybandit lumberjack).
Na een test kip en proef beefribs (geen foto's, dus niet gebeurd, maar wel verdomd lekker) nu de stap gemaakt naar een brisket.
Helaas is de voorbereiding ook niet gebeurd (geen idee waar de foto's zijn gebleven, maar het ging om een 2,5 kg point (van B&S), met simpel alleen peper en zout.
Vanochtend om half tien op de smoker (125gr).

Voor een dosis extra rook, een smokertube gevuld met hikory pellets.
Gedurende de cook tijdje de stad in geweest (inmiddels al voldoende vertrouwen in de bbq en het gemak van een pelletsmoker) en tussen 3 en 4 uur weer eens gekeken naar de kerntemperatuur. Dat uur geen graad opgeschoten. Om etenstijd niet te ver naar achteren te schuiven, de point in aluminium folie verpakt.


Een uur later bleek de temperatuur in sommige delen al de 100 aan te tikken, veel sneller dan verwacht. Sateprikker ging er redelijk soepel in, al heb ik geen ervaring om daar mee te vergelijken.


Het stuk weer ingepakt in onder meer theedoeken en een uur in een piepschuimen doos gelegd, wachtend op de rest van het diner (aardappel gratin en salade).


Het resultaat was, zeker voor mijn eerste poging, zeker niet slecht. Maar, zoals zo vaak met brisket, een tikje te droog. Ik ben bang dat ik iets teveel vet van te voren heb weg gesneden, maar daarnaast had ik het vlees zelf ook iets vetter verwacht.

Morgen een gedeelte als burnt ends op tafel en mocht er dan nog wat over blijven, wat plakjes op een sandwich o.i.d.

Al met al een redelijk geslaagde sessie en wederom positieve indrukken van de pelletsmoker..


WSM47/OTP57/WGA
Heatermeter/maverick ET-732/fantast

Brecht

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 965
Re: Eerste brisket op een pelletsmoker
« Reactie #1 Gepost op: 16 mei 2018, 20:52 »
Mooi stuk vlees. Brisket is en blijft een moeilijk stuk vlees om helemaal goed te krijgen dus veel oefenen . Maar volgens mij mag je zeker tevreden zijn over je eerste brisket, ik vind het er smakelijk uitzien.

Verstuurd vanaf mijn SM-T533 met Tapatalk

Primo oval Xl met Heatermeter en grillgrates
Weber performer deluxe 47cm, WGA met gietijzeren roosters
Bbqcount 2018:

Ceriel

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 6.985
  • Achterhoek
    • Ceriel's Grill & BBQ
Re: Eerste brisket op een pelletsmoker
« Reactie #2 Gepost op: 16 mei 2018, 21:13 »
Lekker hoor, gefeliciteerd met je derde stickertje!
Proud member of Backcorner BBQ

Steven & Me count:

Ceriel's Grill & BBQ

BensBQ

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.358
  • Simplicity is an Art
    • BensBQ
Re: Eerste brisket op een pelletsmoker
« Reactie #3 Gepost op: 16 mei 2018, 21:57 »
ziet er top uit, gefeliciteerd met je sticker ;)

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 2.946
Re: Eerste brisket op een pelletsmoker
« Reactie #4 Gepost op: 17 mei 2018, 06:30 »
Mooi stuk vlees met een mooie rookring, jammer dat ie wat aan de droge kant was.
Gefeliciteerd met je stickertje.

Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.855
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Eerste brisket op een pelletsmoker
« Reactie #5 Gepost op: 17 mei 2018, 11:18 »
Het blijft natuurlijk brisket. Een lastig stuk om te bereiden.
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 2.946
Re: Eerste brisket op een pelletsmoker
« Reactie #6 Gepost op: 17 mei 2018, 13:15 »
Het blijft natuurlijk brisket. Een lastig stuk om te bereiden.

Helemaal mee eens.
Is altijd weer een uitdaging.
En kan ook per runder soort erg verschillen. ;)
« Laatst bewerkt op: 17 mei 2018, 13:39 door Hans »
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • Berichten: 10.057
Re: Eerste brisket op een pelletsmoker
« Reactie #7 Gepost op: 17 mei 2018, 20:13 »
Welkom bij de grote drie!

eikie

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 157
Re: Eerste brisket op een pelletsmoker
« Reactie #8 Gepost op: 17 mei 2018, 21:12 »
Dank allen, leuk om de sticker collectie (vrijwel) compleet te hebben...

Had, gezien de reputatie en mijn eerste keer, ook geen perfect resultaat verwacht en gelukkig heeft de commissie het beslist dat een nieuwe poging mag plaatsvinden, dus kan blijven oefenen.

Burnt ends waren meer dan prima vandaag.
WSM47/OTP57/WGA
Heatermeter/maverick ET-732/fantast

b.asv

  • Stoker
  • *
  • *
  • Berichten: 408
  • Grill hard or go home!
Re: Eerste brisket op een pelletsmoker
« Reactie #9 Gepost op: 19 mei 2018, 13:20 »
Ziet er lekker uit hoor. Mooie kleur en rookring ook!

Heb het zelf nog niet gemaakt. Lijkt alsof ik er een beetje bang voor ben ;). Heb het een aantal keer op in bbq-restaurants maar eigenlijk nooit een echt lekkere. Misschien dat dat me ook tegen houdt..
BGE Large - Joetisserie - Thermapen MK4 - Weber MT

BBQ count 2018: 28

Instagram: @b.asv voor 'live' verslagen

Het BBQ Genootschap

Re: Eerste brisket op een pelletsmoker
« Reactie #9 Gepost op: 19 mei 2018, 13:20 »