Auteur Topic: Char Siu en Yangzhou fried rice  (gelezen 3146 keer)

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.651
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Char Siu en Yangzhou fried rice
« Gepost op: 15 april 2018, 11:08 »
Beste BBQ-vrienden!

Vandaag maakte ik twee heerlijke Chinese klassiekers die prima samen gaan!



Char Siu (zacht gegaard en geroosterd varkensvlees) met Yangzhou gebakken rijst dus daar gaan we!



Nodig voor de Char Siu:

900 g varkensnek of schouder zonder bot
1 el honing
1 el lichte soya saus
2 el donkere soya saus
1 el Chinese rijst wijn (mirin)
1,5 el hoisin saus
1 el sesamolie
0,5 tl gemalen witte peper
0,5 tl five spice poeder
4 el bruine suiker of ruwe rietsuiker
2 teentjes knoflook
1 tl geraspte gember wortel
1 tl geraspte laos wortel
1 blokje Nam Yu (rode gefermenteerde soya boon) met wat sap
1 tl rode voedsel kleurstof

Voor de glaze:

3 el honing
1 tl geraspte gemberwortel



Nodig voor de Yangzhou fried rice:

500 g gekookte rijst (ik gebruikte Basmati)
100 g gekookte en gepelde garnaaltjes
100 g ham in een dikke plak
3 lente uitjes in ringetjes
2 teentjes knoflook
75 g diepvries erwtjes
4 eieren
1 el donkere soya saus
1 el sesamolie
snufjes peper en zout
olie om te wokken



Het vlees snijd je in dikke plakken (ca. 5 cm) en laat je marineren in alle genoemde ingrediënten, liefst een dag tevoren.

De volgende dag ziet het er dan zo uit:



Kluts de eitjes met wat peper en zout:





Ik wilde iets nieuws proberen en gebruikte mijn in honing gefermenteerde knoflookjes:





En geheel in stijl werd er bij het koken en voorbereiden Chinees 'bier' gedronken, leuk voor de foto maar echt camping bocht:



Ondertussen de ham in kleine blokjes (vergelijkbaar met de maat van de erwtjes):



Dit was de première van mijn wok-set-up op de Weber:



Je ziet hier het GBS-rooster met de Joy Stove ring waarin de houtskool gecentreerd blijft:



Ondertussen ook het Groene Ei lekker opgestookt naar 180°C met de conveggtor (hitteschild) ertussen:



Daar mocht het fel rood gekleurde vlees op het rooster:



En lekker los met de wok op de Weber:



Met het knoflookje de wokolie geurig en aromatisch maken:



Gauw eruit en in de olie het geklutste eitje doen:



Gauw roeren dat eitje...



Beetje bij beetje de gekookte rijst erbij:



Daarna de ham, erwtjes en de garnaaltjes erbij:



En met de sesamolie en de soya saus is het helemaal af:



Dat harde werken maakt echt dorstig dus we trokken nog een echt goeie rakker open:



Dat is echte smaak, heerlijk bittertje:



Dat vlees ging heerlijk, ik heb het al met al zo'n 45 minuutjes op het rooster gehad en af en toe gedraaid en geglaceerd met de glaze:



Toen mocht alles lekker op het bordje en zette ik er een verassend lekker Green Tea infused biertje van IKI naast:



Het was een zalige maaltijd zo al met al.

Enjoy!
« Laatst bewerkt op: 15 april 2018, 12:03 door Sander72 »
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

avr

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 896
Re: Char Sui en Yang Zhou
« Reactie #1 Gepost op: 15 april 2018, 11:13 »
Wat een heerlijke plaatjes weer voor op de zondag morgen
Kamado Joe Classic 2 - Weber Go Anywhere -Dutch Oven 9qt- thermapen-Igrill 2-Heatermeter v5.0-spit on fire- Flame Boss 500-Go Anywhere gasser

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.333
  • Westland
    • BBQ-NL
Char Sui en Yang Zhou
« Reactie #2 Gepost op: 15 april 2018, 11:21 »
Lekker man! Yangzhou is trouwens de plek waar deze soort gebakken rijst vandaan komt en het gerecht heet Yangzhou (of Yangshou) fried rice. Ik doe altijd een deel van mijn charsiu in blokjes er doorheen. Garnaaltjes laat ik meestal weg omdat ik die altijd vergeet
« Laatst bewerkt op: 15 april 2018, 11:23 door noskos »
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.743
Re: Char Sui en Yang Zhou
« Reactie #3 Gepost op: 15 april 2018, 11:26 »
Lekker, direct maar naar de lunch voordat ik nog meer trek krijg  ;)
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Bart1978

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 296
  • Echte barbecue-ers doen het buiten
Re: Char Sui en Yang Zhou
« Reactie #4 Gepost op: 15 april 2018, 11:36 »
Dan is het import bier toch anders. Heb een tijd in China gezeten en daar was het heel goed te drinken. Misschien toen bij gebrek aan een alternatief. Ga zeker deze recepten proberen binnenkort

Verstuurd vanaf mijn SM-G900F met Tapatalk

Tepro Biloxi smoker
UDS 2x
Grill bucket

Lowietje72

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.684
  • Lourens
Re: Char Sui en Yang Zhou
« Reactie #5 Gepost op: 15 april 2018, 11:37 »
Lekkel, lekkel!
WGA, Smokey Joe, OTP57, OTP47, WSMC57, Q120, Weber logo tattoo, CSG, DO 6qt, KCBS CBJ, Thermapen

Bbqcount 2018:

Not everything that can be barbecued counts; and not everything that counts can be barbecued

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.651
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Char Sui en Yang Zhou
« Reactie #6 Gepost op: 15 april 2018, 11:59 »
Lekker man! Yangzhou is trouwens de plek waar deze soort gebakken rijst vandaan komt en het gerecht heet Yangzhou (of Yangshou) fried rice. Ik doe altijd een deel van mijn charsiu in blokjes er doorheen. Garnaaltjes laat ik meestal weg omdat ik die altijd vergeet

Dank voor deze aanvulling Dennis, ik heb het topic aangepast. Ik kwam heel veel verschillende spellingsvormen tegen.
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.651
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Char Sui en Yang Zhou
« Reactie #7 Gepost op: 15 april 2018, 12:01 »
Dan is het import bier toch anders. Heb een tijd in China gezeten en daar was het heel goed te drinken. Misschien toen bij gebrek aan een alternatief. Ga zeker deze recepten proberen binnenkort

Daarom noemde ik het camping bocht... in het zonnetje ter plaatse geloof ik zomaar dat dit prima zou wegdrinken, maar met een koelkast vol hele mooi craft biertjes is dit net effe niks en erg waterig.
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

FrankM

  • Tondelzoeker
  • Berichten: 5
Re: Char Siu en Yangzhou fried rice
« Reactie #8 Gepost op: 15 april 2018, 13:06 »
Tsja. Toch maar snel naar de toko inkopen doen als ik dit zo zie;) mooi resultaat zeg.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Brecht

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.045
Re: Char Siu en Yangzhou fried rice
« Reactie #9 Gepost op: 15 april 2018, 13:55 »
Heb je een merk van die rode kleurstof of waar je het koopt?
Ziet er ongelofelijk goed uit, zou ik ook wel eens durven maken.
Primo oval Xl met Heatermeter en grillgrates
Weber performer deluxe 47cm, WGA met gietijzeren roosters

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.651
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Char Siu en Yangzhou fried rice
« Reactie #10 Gepost op: 15 april 2018, 13:59 »
Heb je een merk van die rode kleurstof of waar je het koopt?
Ziet er ongelofelijk goed uit, zou ik ook wel eens durven maken.

Bij elke toko te krijgen. Potje kost een euro.
Die van mij heet Koepoe Koepoe Food coloring dark red.
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Brecht

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.045
Re: Char Siu en Yangzhou fried rice
« Reactie #11 Gepost op: 15 april 2018, 14:02 »
Ok, dan moet ik toch maar eens dringend een toko hier in de buurt zoeken. Jammer genoeg zijn die niet zo rap te vinden.
Primo oval Xl met Heatermeter en grillgrates
Weber performer deluxe 47cm, WGA met gietijzeren roosters

noskos

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 10.333
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Char Siu en Yangzhou fried rice
« Reactie #12 Gepost op: 15 april 2018, 15:06 »
Dank voor deze aanvulling Dennis, ik heb het topic aangepast. Ik kwam heel veel verschillende spellingsvormen tegen.

Ben een aantal keer in Yangshou geweest, daarom weet ik het. :D
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Urban 2019 L, BGE L, OTG & MTP 57cm, Original 47 cm rood, WSM 47cm, WGA, Summit Charcoal, Vault Smoker, Traeger Ironwood

Lid van het  Sea Side Smokers BBQ Team

El Fumarole

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.120
  • Foodporn Factory BBQ team
    • The Foodporn Factory
Re: Char Siu en Yangzhou fried rice
« Reactie #13 Gepost op: 15 april 2018, 15:32 »
Hij was toch niet lekkerder dan de mijne hè? Daar zou ik echt van balen.
Goed idee ook om er bier bij te drinken. Dat smaakt er echt prima bij!

Verstuurd vanaf mijn SM-G955F met Tapatalk

GenoegBBQSpullen.nl
Lid van competition BBQ team Foodporn Factory
https://www.facebook.com/FoodpornFactory
www.foodpornfactory.nl

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.651
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Char Siu en Yangzhou fried rice
« Reactie #14 Gepost op: 15 april 2018, 16:28 »
Kijk zelf maar... veel lekkerder!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count: