TerrasXXL Vuur en Rook

Auteur Topic: Black Ranch Quebracho vs Marabu  (gelezen 1000 keer)

Ewald

  • Global Moderator
  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.034
  • Primomaan
Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Gepost op: 13 maart 2018, 19:31 »
Wat een verschil in houtskool heeft Black Ranch, al eerder heb ik mijn mening gegeven over de Black Ranch Quebracho (Argentina) die vind ik, en anderen ook, enorm stinken naar petroleum/teer die gebruik ik in principe niet want ook mijn vlees gaat er naar smaken.

Nu ben ik begonnen met Black Ranch Marabu (Kuba)............Wat een verschil met de Argentina, ja de Marabu rookt in het begin wel iets maar in tegenstelling
tot de Argentina (maar ook in tegenstelling tot een aantal zachtere houtskoolsoorten) ruikt de rook van de Marabu in zijn geheel niet onprettig, ik kan het het beste omschrijven als een fijne kruidige houtgeur.
Als dit dus op mijn vlees komt beïnvloed dat niet nadelig de smaak van het vlees.
Doordat het, net als de Argentina, een knoertharde houtskool is duurt het aansteken wel wat langer dan bij de zachtere Fire Up of Dammers.
Maar voor dat iets langer wachten krijg je wel een enorm stabiel en makkelijk te regelen Barbeque temperatuur voor terug, zonder nare geurtjes
Grillen of indirect is met de Marubu zeer prettig, ook is de houtskool zeer vergefelijk bij het openen en sluiten van de Barbeque, de temperatuur schiet niet snel omhoog, wat met de zachtere houtskolen wel gebeurt.
Daar komt nog bij dat de Marabu zeer zuinig is in gebruik.
De sortering is redelijk goed, niet te veel te grote of te kleine brokken.
Kortom een prima allrounder die ik vanaf nu als mijn standaard houtskool ga gebruiken.


Primo Oval XL, Weber OT57, WGA, Cast iron stuff, Temp. monitoring Maverick ET732 & ET733, CSG, Fire Ignition by SwissFlame
KCBS Certified BBQ Judge

Der Wahnsinn ist nur eine schmale Brücke.
(Till Lindemann)

Jorte

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 896
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #1 Gepost op: 13 maart 2018, 19:42 »
Dank voor leuk testbericht.
Ik gebruik altijd Dammers, maar goed om te weten dat deze houtskool de moeite waard is.

BensBQ

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.263
  • Simplicity is an Art
    • BensBQ
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #2 Gepost op: 13 maart 2018, 20:12 »
thanks, Argentina is ook niet echt mijn favoriet :(

Ewald

  • Global Moderator
  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.034
  • Primomaan
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #3 Gepost op: 13 maart 2018, 20:22 »
thanks, Argentina is ook niet echt mijn favoriet :(

Ga de Marabu proberen Ben, er gaat een hele nieuwe wereld voor je open in vergelijking tot de Argentina
Primo Oval XL, Weber OT57, WGA, Cast iron stuff, Temp. monitoring Maverick ET732 & ET733, CSG, Fire Ignition by SwissFlame
KCBS Certified BBQ Judge

Der Wahnsinn ist nur eine schmale Brücke.
(Till Lindemann)

BensBQ

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.263
  • Simplicity is an Art
    • BensBQ
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #4 Gepost op: 13 maart 2018, 20:48 »
thanks, Argentina is ook niet echt mijn favoriet :(

Ga de Marabu proberen Ben, er gaat een hele nieuwe wereld voor je open in vergelijking tot de Argentina

zal ik zeker eens gaan proberen ;)

noskos

  • Beheerder
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 9.685
  • Westland
    • BBQ-NL
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #5 Gepost op: 14 maart 2018, 15:48 »
Prima houtskool toch :D
BBQblog: BBQ-NL.com      Foodblog: Foodaholics   

Bastard Large, BGE Large, OTG 57cm, WSM 47cm, WGA

Co-founder van de IBBQS en lid van het award winning Sea Side Smokers BBQ Team

Ewald

  • Global Moderator
  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.034
  • Primomaan
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #6 Gepost op: 14 maart 2018, 16:37 »
Prima houtskool toch :D
Dennis, je hebt niks teveel gezegd in de recensie op je blog.
Primo Oval XL, Weber OT57, WGA, Cast iron stuff, Temp. monitoring Maverick ET732 & ET733, CSG, Fire Ignition by SwissFlame
KCBS Certified BBQ Judge

Der Wahnsinn ist nur eine schmale Brücke.
(Till Lindemann)

BensBQ

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.263
  • Simplicity is an Art
    • BensBQ
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #7 Gepost op: 14 maart 2018, 18:42 »
Prima houtskool toch :D
Dennis, je hebt niks teveel gezegd in de recensie op je blog.

ik vroeg tijdje terug de ervaring met Argentina, terug brengen of proberen, vond de antwoorden een beetje jammer, ik ben blij dat je dit wel serieus aanpakt :)

knoeier66

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 108
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #8 Gepost op: 15 maart 2018, 06:47 »
Mijn allereerste sessie op een gloednieuwe Primo vond ik geen succes ermee.
Maar na wat probeersels met andere brandstoffen, is dit nu mijn standaard brandstof.  Ik kan mij ook helemaal vinden in de conclusie van Ewald.
Directie hier is niet wild van rooksmaak en de Kuba geeft daarvoor net voldoende rooksmaak af.
De wat langere aansteektijd neem ik wel voor lief, heb meestal geen haast.
Primo XL / WGA met thermometer / Chinese thermapen kloon / 2x Fantast

Ewald

  • Global Moderator
  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.034
  • Primomaan
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #9 Gepost op: 15 maart 2018, 08:45 »
Prima houtskool toch :D
Dennis, je hebt niks teveel gezegd in de recensie op je blog.

ik vroeg tijdje terug de ervaring met Argentina, terug brengen of proberen, vond de antwoorden een beetje jammer, ik ben blij dat je dit wel serieus aanpakt :)

Ben, wat bedoel je hiermee?
Ik neem aan dat je het zo bedoelt: "ik ben blij dat jij dit wel serieus aanpakt" ;) :D

Primo Oval XL, Weber OT57, WGA, Cast iron stuff, Temp. monitoring Maverick ET732 & ET733, CSG, Fire Ignition by SwissFlame
KCBS Certified BBQ Judge

Der Wahnsinn ist nur eine schmale Brücke.
(Till Lindemann)

Ewald

  • Global Moderator
  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.034
  • Primomaan
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #10 Gepost op: 15 maart 2018, 08:54 »
Mijn allereerste sessie op een gloednieuwe Primo vond ik geen succes ermee.
Maar na wat probeersels met andere brandstoffen, is dit nu mijn standaard brandstof.  Ik kan mij ook helemaal vinden in de conclusie van Ewald.
Directie hier is niet wild van rooksmaak en de Kuba geeft daarvoor net voldoende rooksmaak af.
De wat langere aansteektijd neem ik wel voor lief, heb meestal geen haast.

Het doel van houtskool is niet om rooksmaak af te geven, daar heb je rookhout voor.
Houtskool moet zo neutraal mogelijk zijn, ik wil zelf bepalen of ik wel of geen rooksmaak wil en hoeveel en dat doe je met rookhout. ;)
Primo Oval XL, Weber OT57, WGA, Cast iron stuff, Temp. monitoring Maverick ET732 & ET733, CSG, Fire Ignition by SwissFlame
KCBS Certified BBQ Judge

Der Wahnsinn ist nur eine schmale Brücke.
(Till Lindemann)

BensBQ

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.263
  • Simplicity is an Art
    • BensBQ
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #11 Gepost op: 15 maart 2018, 15:29 »
Prima houtskool toch :D
Dennis, je hebt niks teveel gezegd in de recensie op je blog.

ik vroeg tijdje terug de ervaring met Argentina, terug brengen of proberen, vond de antwoorden een beetje jammer, ik ben blij dat je dit wel serieus aanpakt :)

Ben, wat bedoel je hiermee?
Ik neem aan dat je het zo bedoelt: "ik ben blij dat jij dit wel serieus aanpakt" ;) :D

haha, sorry, je moest jij zijn :) ik vind het leuk dat je dit topic opende ;)

BensBQ

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.263
  • Simplicity is an Art
    • BensBQ
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #12 Gepost op: 15 maart 2018, 15:33 »
ik gebruik nu nog green egg houtskool, bevalt prima maar dit is geloof ik een zachtere houtskool soort

Ewald

  • Global Moderator
  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.034
  • Primomaan
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #13 Gepost op: 15 maart 2018, 16:17 »
BGE houtskool ken ik niet maar ik vind het wel belachelijk duur.
Het advies dat anderen gaven in het andere door jou gestarte topic om de Argentina gewoon te gebruiken kan ik me wel wat bij voorstellen hoor.
Niet iedereen proeft en ruikt die teerlucht, misschien onbegrijpelijk,maar verschillende mensen verschillende smaken zoals ik ook al aangaf in dat topic.
Als je Asperges hebt gegeten ruikt je pies ernaar, ook dat ruikt niet iedereen =))
Primo Oval XL, Weber OT57, WGA, Cast iron stuff, Temp. monitoring Maverick ET732 & ET733, CSG, Fire Ignition by SwissFlame
KCBS Certified BBQ Judge

Der Wahnsinn ist nur eine schmale Brücke.
(Till Lindemann)

Hans

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 2.396
Re: Black Ranch Quebracho vs Marabu
« Reactie #14 Gepost op: 15 maart 2018, 16:51 »
BGE houtskool ken ik niet maar ik vind het wel belachelijk duur.
Het advies dat anderen gaven in het andere door jou gestarte topic om de Argentina gewoon te gebruiken kan ik me wel wat bij voorstellen hoor.
Niet iedereen proeft en ruikt die teerlucht, misschien onbegrijpelijk,maar verschillende mensen verschillende smaken zoals ik ook al aangaf in dat topic.
Als je Asperges hebt gegeten ruikt je pies ernaar, ook dat ruikt niet iedereen =))


Dan is er toch wel iets goed mis met je reuk organisme  :D
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)