Auteur Topic: Kip: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan  (gelezen 2148 keer)

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.620
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Kip: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Gepost op: 17 februari 2018, 19:33 »
Lieve BBQ-vrienden!

Vandaag gingen we een paar gerechten uit India maken op het groene ei:



Begin een dag tevoren met de marinade voor de kip:



Marinade
10 ml olie
1 bekertje yohjurt
1 tl komijnzaad
1 tl korianderzaad
1/2 tl rode voedselkleurstof
3 kardamompeulen
10 kruidnagels
2 kaneelstokjes
1 laurierblaadje
2 teentjes knoflook
5 g verse gember geraspt
1 gele chilipeper in ragfijne ringetjes
1 snufje zout
1 mespuntje zwarte peper
sap van 1 citroen

Fruit de komijnzaadjes op een zacht vuur totdat het aroma goed vrijkomt. Zet apart. Doe hetzelfde met de korianderzaadjes. Vijzel of maal alle overige droge ingredienten voor de marinade fijn en breng in een kom samen met de natte. Wrijf hier de kippenbouten lekker mee in en zet zeker 12 uur weg.











Kippenbouten lekker inwrijven met het yoghurt mengsel:



Vervolgens maakte ik een deegje voor naans of flatbread:



Naan of flatbreads
500 g yoghurt
500 g bloem
7 g droge gist (ik gebruikte Italiaans biergist)
1 tl gemalen komijnzaad
1 el nigellazaad (kolonji)

Als alles mooi gemengd is en weggezet voor de eerste rijs kun je na een uurtje nog 10 g zout toevoegen en nogmaals doormengen.

Toen maakte ik de korma / currypasta:

25 g kokosrasp
20 g cashewnoten
75 g ghee of neutrale olie
25 g garam masala (specerijenmengsel, te koop bij toko en supermarkt)
2 uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 tomaat, in kleine blokjes
1 blikje tomatenblokjes
1 stukje gember, geschild en fijngesneden of geraspt
peper & zout



Verhit de ghee of olie in een ruime pan en bak de ui, knoflook en gember ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur tot het lekker geurig is.

Voeg de cashewnoten en kokosrasp toe, schep het geheel goed door en bak een paar minuutjes.

Voeg nu de garam masala (specerijenmengsel) toe en bak een minuutje mee. Voeg de blokjes tomaat toe, roer het geheel goed door en haal van het vuur. Voeg peper en zout toe naar smaak.

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of pureer met een staafmixer tot een mooie gladde pasta.







Het originele recept zei dit:

Bak in een pan de kip gaar in een beetje ghee of olie. Zodra de kip goudbruin en bijna gaar is, voeg je de korma-pasta, het amandelschaafsel, de fijngehakte koriander en de kokosmelk toe. Zet het vuur hoger en laat het geheel inkoken.

Zodra het mengsel bubbelt, zet je het vuur helemaal laag en sudder je het gerecht nog zo’n 5 tot 10 minuten door. Als je van een wat zurige en romige smaak houdt, kun je er een flinke lepel (magere) yoghurt doorheen roeren.

Serveer met gekookte basmati rijst (ik kleurde die lekker met saffraan).

Maar wij hebben een BBQ natuurlijk! Dus grillen die handel:



Toen kreeg ik dorst en trek in een amberkleurige rakker uit een colab tussen Texelse en Gulpener:



Schuiven open en opstoken voor The Cavemen Adventures:



Er was tenslotte nog een fotowedstrijd te winnen:



Daar krijg je dorst van zeg... mooie IPA van De Hoop:



En verder met pompoenen helemaal de moeder roosteren:



Wat ruikt dat zalig:



Zodra de pompoenen afgekoeld zijn lepel je de pitjes eruit en bewaar je het zacht geworden vruchtvlees. Dat pureer je met een scheurje ahorn siroop (maple syrup) een vleugje komijn en wat peper en zout en een kneepje limoen tot een heerlijk fris pureetje. Ik serveerde die er koud bij als frisse tegenhanger van de pittige kip.

Het gerezen en gevormde flatbread of naan kon op de hete pizzasteen voor een paar minuten:



Korma pasta bij elkaar brengen met een blikje kokosroom en de stukjes kippendij:



Toen de kippenbouten lekker hard indirect (zo'n 250°C) afgrillen:





En toen alles lekker bij elkaar op een bordje:



Ik zette er een lekkere Übersee Hopfen van Insel naast... een India Pale Ale natuurlijk!

Eet smakelijk lieve vrienden!
« Laatst bewerkt op: 17 februari 2018, 20:30 door Sander72 »
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Edgar

  • Kooltjesharker
  • *
  • *
  • Berichten: 144
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #1 Gepost op: 17 februari 2018, 20:13 »
Ziet er goed uit,  wel veel werk.
Bastard Compact, Rösle Smoker No.1 F50, Weber OTx mini saté bbq

Bbqcount 2018:
Steven & me count:

Brecht

  • Gemarineerd
  • *
  • Berichten: 1.045
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #2 Gepost op: 17 februari 2018, 20:21 »
Mooie tijdsbesteding tussen het Q-en. En een mooi eindresultaat. Is dit een recept waar je tegen wat hitte moet kunnen of valt dat nog wel mee?
Primo oval Xl met Heatermeter en grillgrates
Weber performer deluxe 47cm, WGA met gietijzeren roosters

Sander72

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 3.620
  • Foodporn Factory BBQ-Team
    • www.SANDERDEJONG.com
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #3 Gepost op: 17 februari 2018, 20:31 »
Mooie tijdsbesteding tussen het Q-en. En een mooi eindresultaat. Is dit een recept waar je tegen wat hitte moet kunnen of valt dat nog wel mee?

Dat gele pepertje gaf wat hitte, maar heel goed te doen hoor... maak ook die pompoen puree, die is echt lekker verkoelend!
BGE Large - WSM-57 - Weber OTO 57 - WGA - DO Cook-Off 2017 *180* Perfect Score!

Steven & Sander count:

Foxtrot86

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 376
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #4 Gepost op: 17 februari 2018, 20:52 »
Ziet er heerlijk uit. Die gaat op mijn immer groeiende to do lijst.
Bbqcount 2018:
Steven & me count:

avr

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 896
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #5 Gepost op: 17 februari 2018, 21:08 »
Heerlijke plaatjes weer!
Kamado Joe Classic 2 - Weber Go Anywhere -Dutch Oven 9qt- thermapen-Igrill 2-Heatermeter v5.0-spit on fire- Flame Boss 500-Go Anywhere gasser

BensBQ

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.531
  • Simplicity is an Art
    • BensBQ
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #6 Gepost op: 17 februari 2018, 21:25 »
top man :), in 1 woord een mooie rapportage...pfff ;)

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.644
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #7 Gepost op: 17 februari 2018, 22:36 »
Wat een mooie reportage, ziet er lekker uit allemaal. :)
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

picosuma

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 1.172
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #8 Gepost op: 17 februari 2018, 23:15 »
Ziet er gaaf uit en een mooi fotoverslag ervan gemaakt het zal ook wel lekker gesmaakt hebben. :)
Grill Guru Elite,Barbecook, WGA, One minute lighter,Fantast, maverick 733

Bbqcount 2019:
Steven & piet count:

McPeet

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 1.540
  • Peter
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #9 Gepost op: 17 februari 2018, 23:21 »
WOW, prachtig gerecht en heerlijke foto's.
Nog wat gedaan met de pompoenpitten? Ik rooster ze vaak met wat venkelzaadjes en gedroogde rode peper. Heerlijk bij een biertje
WGA | Weber Summit 470e | Auplex Egg | Maverick ET-733 | Thermapen | Fireboard extreme

Proud member of Triple-T Veteranen 2019

Richard Soeteman

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.433
    • Richard's BBQ Pit
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #10 Gepost op: 18 februari 2018, 07:59 »
Heerlijke reportage weer... Had je er ook nog bier bij gedronken ?  :)) :))
Auplex kamado | WSM 47 | PK Grill | Weber OTP 57 | Weber WGA | Dutch oven
Proud member of Triple-T Veteranen 2019

Steven & me count:

Dominique

  • Forum Emeritus
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • Berichten: 6.592
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #11 Gepost op: 18 februari 2018, 10:39 »
WOW, prachtig gerecht en heerlijke foto's.
Nog wat gedaan met de pompoenpitten? Ik rooster ze vaak met wat venkelzaadjes en gedroogde rode peper. Heerlijk bij een biertje

Is niet aan Sander besteed, hij drinkt geen bier... :)
Weer of geen weer heel vaak BBQweer.
Big Green Egg Large,2X WGA,SJ,Thai Stove, Weber original 47, WSM 47.
Certified BBQ Judge

Jet

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 760
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #12 Gepost op: 18 februari 2018, 10:55 »
Ziet er schitterend en heerlijk uit Sander :x en naast gin, whisky, wodka, cognac en jenever lust ik ook wel zo'n lekker biertje :D


Primo Oval XL, WGA, Weber OT57

Emptiness is loneliness, and loneliness is cleanliness, and cleanliness is godliness, and god is empty just like me (Billy Corgan, Zero)

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.644
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #13 Gepost op: 18 februari 2018, 11:23 »
Ziet er schitterend en heerlijk uit Sander :x en naast gin, whisky, wodka, cognac en jenever lust ik ook wel zo'n lekker biertje :D

Wordt gezellig. :D :D :D
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Jet

  • Pitmaster
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 760
Re: Murgh tandoori, murgh korma en pompoen puree en naan
« Reactie #14 Gepost op: 18 februari 2018, 12:12 »
Ziet er schitterend en heerlijk uit Sander :x en naast gin, whisky, wodka, cognac en jenever lust ik ook wel zo'n lekker biertje :D

Wordt gezellig. :D :D :D

Jaren lang bij diverse slijterijen gewerkt ;) tsja en dan moet je beroepsmatig proeven :-? =))
Primo Oval XL, WGA, Weber OT57

Emptiness is loneliness, and loneliness is cleanliness, and cleanliness is godliness, and god is empty just like me (Billy Corgan, Zero)