Auteur Topic: Canadese ham  (gelezen 1253 keer)

Ridevi71

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 2.698
  • Rick
Canadese ham
« Gepost op: 26 december 2017, 21:50 »



Hoi bbq collega's.

In een ver en haast vergeten verleden maakte we ook al heerlijke gerechten. Een ervan was het canadese hammetje. Echter, zonder de kennis van nu maakte we het in de oven  :-O.
Nu bbq-en we al enkele jaren, en alsmaar werden we geïnspireerd door gerechten op dit geweldige forum.
Daardoor werd het voornemen om het canadese hammetje op de bbq te maken alsmaar vooruit geschoven.
TOT NU  :D

Nu Is een hammetje niet zo heel speciaal (wel erg lekker) maar de saus/glaze en bereidingswijze die doet het hem natuurlijk.

Hier volgt het recept.

Benodigdheden
2 kilo rauwe, licht gepekelde ham met vetlaag maar zonder bot
0,4 liter sinaasappelsap
0,5 kopje suiker
0,5 kopje honing
Kruidnagels, hele
2 theelepels mosterd
2 theelepels knoflookpoeder

Bereiding
Maak de smoker, bijvoorbeeld een wsm, klaar en leg de ham met de de vetlaag naar boven ca 2uur op het rooster bij een temperatuur van 110 graden Celsius.
Maak ondertussen de saus/glaze door alles behalve de Kruidnagels in een pannetje te doen en op te warmen zodat alles goed oplost en mengt.

Haal na 2 uur de ham van het rooster en snij de vetkap eraf. Snij vervolgens kruislings het vlees in en plaats in elk "kruispunt" een kruidnagel.
Vervolgens terug op de wsm tot een kerntemperatuur van 65-70 graden. Ondertussen minstens elk half uur met de saus insmeren.

Als het hammetje klaar Is even laten rusten in de aluminiumfolie en de Kruidnagels verwijderen  :D.
Daarna aansnijden en genieten. De resterende saus kan gewoon op tafel om eventueel je lapje vlees extra in te smeren.

De foto's

Ready to go


De saus


Op de wsm met een lekker stukje rookhout


Na 2 uur (met vetkap)


Zonder vetkap en met de Kruidnagels


Smeren smeren smeren. Kan niet vaak genoeg, dus personeel inschakelen  :)


En dan, bij 65 graden Celsius eraf en even laten rusten. Ik heb hem nog even aangezet boven direct vuur.


The moment of truth  :P





En voor het restje : gaat goedkomen :D


Dank voor het kijken.

Groeten
Rick
Being a vegetarian is a big missed steak

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.743
Re: Canadese ham
« Reactie #1 Gepost op: 26 december 2017, 21:55 »
HEERLIJK, lust ik. ;)
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

SilverFox

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 4.311
Re: Canadese ham
« Reactie #2 Gepost op: 27 december 2017, 08:43 »
Lust ik wel
Weber Genesis S-330, Big Green Egg Large, Weber Go Anywhere, DigiQ DX2, Thermapen MK4

Ridevi71

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 2.698
  • Rick
Re: Canadese ham
« Reactie #3 Gepost op: 27 december 2017, 10:31 »
Vanochtend even getest of het ook smaakt op brood met een beetje saus.
En ja hoor, ook dat was weer genieten.
(mijn vrouw snapt niet dat je dit kan eten in de ochtend)  :D :D
Being a vegetarian is a big missed steak

picosuma

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 1.217
Re: Canadese ham
« Reactie #4 Gepost op: 27 december 2017, 12:07 »
Dat ziet er heerlijk uit  :) ik kan dit elk moment van de dag wel van eten
Grill Guru Elite,Barbecook, WGA, One minute lighter,Fantast, maverick 733

Bbqcount 2019:
Steven & piet count:

BensBQ

  • Gemarineerd
  • *
  • *
  • Berichten: 1.562
  • Simplicity is an Art
    • BensBQ
Re: Canadese ham
« Reactie #5 Gepost op: 27 december 2017, 12:44 »
ziet er top uit!

Hans

  • Gerijpt
  • *
  • Berichten: 3.743
Re: Canadese ham
« Reactie #6 Gepost op: 27 december 2017, 21:34 »
Vanochtend even getest of het ook smaakt op brood met een beetje saus.
En ja hoor, ook dat was weer genieten.
(mijn vrouw snapt niet dat je dit kan eten in de ochtend)  :D :D

Wel eens in Engeland ontbeten?  :D
Ik kan genieten van een goede BBQ. party :-)

Ridevi71

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 2.698
  • Rick
Re: Canadese ham
« Reactie #7 Gepost op: 28 december 2017, 14:58 »
Hahaha. Niet echt nee, maar kan me er iets bij voorstellen  :-O
Een paar keer naar Canada geweest en ook daar zijn de ontbijtjes "calorierijk"  B-)
Being a vegetarian is a big missed steak

Ceriel

  • Forum Emeritus
  • BBQ Junkie
  • *
  • *
  • *
  • Berichten: 7.230
  • Achterhoek
    • Ceriel's Grill & BBQ
Re: Canadese ham
« Reactie #8 Gepost op: 28 december 2017, 19:26 »
Bedankt voor het delen!
Proud member of Backcorner BBQ

Mike v R

  • Forum Emeritus
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.416
  • IJmuiden
Re: Canadese ham
« Reactie #9 Gepost op: 26 januari 2018, 23:19 »
Ziet er goed uit.
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

Marnix

  • Kooltjesharker
  • *
  • Berichten: 205
Re: Canadese ham
« Reactie #10 Gepost op: 27 januari 2018, 20:24 »
En Hup aan de bak! ga ik zeker eens proberen  :D

Ridevi71

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 2.698
  • Rick
Re: Canadese ham
« Reactie #11 Gepost op: 28 januari 2018, 14:39 »
En Hup aan de bak! ga ik zeker eens proberen  :D

Laat je verrassen. Het Is heel erg lekker.
Being a vegetarian is a big missed steak

Frits

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.568
Re: Canadese ham
« Reactie #12 Gepost op: 28 januari 2018, 15:44 »
Dat is een mooie, bedankt voor het delen.

Ridevi71

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 2.698
  • Rick
Re: Canadese ham
« Reactie #13 Gepost op: 28 januari 2018, 17:08 »
Dank
Being a vegetarian is a big missed steak