TerrasXXL Vuur en Rook

Auteur Topic: Keramische barbecues: het aansteken  (gelezen 23709 keer)

De-stillekracht

  • Vuurmaker
  • Berichten: 62
Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #30 Gepost op: 22 oktober 2015, 08:30 »
Aansteken gaat prima. Bij een low and slow sessie schiet de temperatuur echter omhoog (20 graden of zo)als de deksel even is open geweest om bijvoorbeeld te moppen. Krijg de temperatuur dan eigenlijk niet meer omlaag.

Ik gebruik Peko kolen.

Iemand tips?

Mosseltje

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 485
  • Exodus 12:9
Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #31 Gepost op: 22 oktober 2015, 08:59 »
Wanneer ik de deksel open doe ik vaak eerst even de onderste schuif dicht.
Tofu in 2 stappen:
1) Gooi Tofu in de vuilbak
2) Grill een goede steak

Mike v R

  • Beheerder
  • Forum Meubilair
  • *
  • *
  • Berichten: 10.436
  • IJmuiden
Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #32 Gepost op: 22 oktober 2015, 09:58 »
Mosseltje +1
*Primo Oval XL*WSM 47cm *WGA *DBS Smokers *DO 6qt * Maverick ET 732 *CSG *DigiQ II
Mede eigenaar van DutchBros.Smokers

r0b71

  • Sprokkelaar
  • *
  • Berichten: 31
Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #33 Gepost op: 22 oktober 2015, 13:30 »
Aansteken gaat prima. Bij een low and slow sessie schiet de temperatuur echter omhoog (20 graden of zo)als de deksel even is open geweest om bijvoorbeeld te moppen. Krijg de temperatuur dan eigenlijk niet meer omlaag.

Ik gebruik Peko kolen.

Iemand tips?
Bedoel je briketten of houtskool? Ik verwacht dat briketten zich moeilijker laten regelen. Zelf gebruik ik Dammers houtskool en heb daarmee weinig moeite met het regelen van de temperatuur (reageert snel) tenzij te brokken (te) klein zijn. Laatst een ander merk houtskool geprobeerd. Een iets doorschieten van de temperatuur bij dit meer compacte/zwaardere houtskool liet zich niet meer corrigeren. Als laatste vermoed ik dat voor een kamado ook de grootte van de brokken een rol speelt: hoe groter hoe beter de lucht doorvoer waardoor de temperatuur zich beter laat reguleren.

De-stillekracht

  • Vuurmaker
  • Berichten: 62
Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #34 Gepost op: 22 oktober 2015, 13:58 »
Ik gebruik Peko houtskool. Het laten toenemen van temperatuur gaat snel, soms dus te snel.

Mosseltje

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 485
  • Exodus 12:9
Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #35 Gepost op: 22 oktober 2015, 14:41 »
Ik gebruik overwegend Peko houtskool in mijn BGE L.
En Black Ranch als ik iets speciaals wil maken.

Bij een lange sessie steek ik de houtskool maar aan één kant aan.
Het toenemen van tempertuur gaat dan minder snel.

Ik vind het sowieso altijd de sport om zo weinig mogelijk houtskool te gebruiken want ik doe niet aan recycling.
Elke sessie wil ik weer nieuwe verse kooltjes.
Tofu in 2 stappen:
1) Gooi Tofu in de vuilbak
2) Grill een goede steak

Stoker Joop

  • Stoker
  • *
  • Berichten: 322
Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #36 Gepost op: 22 oktober 2015, 15:09 »
Een andere tip.
Laat de kamado regelmatig luchten, door deksel open te doen, als je (tijdje) niet gebruikt. Hiermee voorkom bij een volgende sessie ernstige condensvorming onder de dome, waardoor de opwarmtijd langer duurt. Ook wordt je houtskool minder nat waardoor niet meer muffig ruikt. Dit geldt natuurlijk alleen tijdens het opwarmen van de kamado.

Verwijder de rookhout aan het eind van de sessie, mits je niet alles hebt opgestookt, anders ruikt het muf en naar asbak. 


 
BGE L, Maverick ET-733, gadgets, Ankasrum assistent

FireNQ

  • Sprokkelaar
  • Berichten: 30
  • Gek op vuur
    • Fire 'N Q - BBQ Catering & BBQ Workshops
Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #37 Gepost op: 01 augustus 2018, 09:07 »
Voor wat grotere snelheid gebruik ik tegenwoordig mijn brikettenstarter ook voor mijn ei. Geen rook meer van aanmaak blokjes als ze in het ei  gaan roken als ze bijna uitgebrand zijn en de hete starterkool warmt je ei meteen tot zo'n 120 graden.
Ik vul de starter met dammers. Die pakt zeer snel hitte op.
Voor low en slow is dit een wat minder goede methode uiteraard.

Toch is daar wat van te zeggen... Het keramiek vind het niet fijn als er in 1 keer hoge temp in komt. De kans op barsten of scheuren van je onderdelen is dan groot. En de temperatuur van 120 graden is vanuit je brandstof.... Is het niet de bedoeling dat je keramiek zijn temperatuur gaat afgeven op je product?
« Laatst bewerkt op: 01 augustus 2018, 09:10 door FireNQ »
BBQ cateraar, Teamcaptain Masters of Fire BBQ team en Ambulancechauffeur

El Fumarole

  • Gerijpt
  • *
  • *
  • Berichten: 3.093
  • Foodporn Factory BBQ team
    • The Foodporn Factory
Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #38 Gepost op: 01 augustus 2018, 09:16 »
Voor wat grotere snelheid gebruik ik tegenwoordig mijn brikettenstarter ook voor mijn ei. Geen rook meer van aanmaak blokjes als ze in het ei  gaan roken als ze bijna uitgebrand zijn en de hete starterkool warmt je ei meteen tot zo'n 120 graden.
Ik vul de starter met dammers. Die pakt zeer snel hitte op.
Voor low en slow is dit een wat minder goede methode uiteraard.

Toch is daar wat van te zeggen... Het keramiek vind het niet fijn als er in 1 keer hoge temp in komt. De kans op barsten of scheuren van je onderdelen is dan groot. En de temperatuur van 120 graden is vanuit je brandstof.... Is het niet de bedoeling dat je keramiek zijn temperatuur gaat afgeven op je product?
Oud draadje dit :)
Inmiddels gebruik ik een looftlighter.
Nooit last gehad van spontane barsten daardoor. Wel ooit in het begin, toen ik mijn ei net had, een keer op een koude dag besloten het ei schoon te branden. Dat kostte mij toen de vuurring.
Maar verder nooit problemen gehad.
Genoeg spullen.nl
Lid van competition BBQ team Triple-T 2015
Lid van competition BBQ team Foodporn Factory
https://www.facebook.com/FoodpornFactory
www.foodpornfactory.nl

FireNQ

  • Sprokkelaar
  • Berichten: 30
  • Gek op vuur
    • Fire 'N Q - BBQ Catering & BBQ Workshops
Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #39 Gepost op: 01 augustus 2018, 10:17 »
Het is ook niet dat het altijd gebeurt... Maar het risico is wel hoger... En ja een oud draadje dit... Al een tijd niet actief geweest maar begin de FB groepen een beetje zat te raken dus liever hier wat actiever
BBQ cateraar, Teamcaptain Masters of Fire BBQ team en Ambulancechauffeur

Brecht

  • Pitmaster
  • *
  • Berichten: 898
Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #40 Gepost op: 01 augustus 2018, 12:15 »
Leuk toch die fb groepen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G390F met Tapatalk

Primo oval Xl met Heatermeter en grillgrates
Weber performer deluxe 47cm, WGA met gietijzeren roosters
Bbqcount 2018:

Het BBQ Genootschap

Re: Keramische barbecues: het aansteken
« Reactie #40 Gepost op: 01 augustus 2018, 12:15 »